Savaitgalį buvo minima pasaulinė stuburo diena, kurios metu specialistai siekia atkreipti dėmesį ne tik į stuburo problemas, bet ir į profilaktiką, padedančią užkirsti kelią įvairioms problemoms ateityje bei taupyti savo stuburą, rašoma pranešime spaudai.

Simptomas vienas – negalavimai skirtingi

Pajutę nugaros skausmą žmonės dažniausiai pirmiausia kreipiasi į vaistininkus ir griebiasi vaistų nuo skausmo. Tačiau dažnai pamiršta identifikuoti, kokį skausmą iš tiesų jaučia.

„Dažniausiai pacientai vaistinėje tiesiog prašo vaisto nuo skausmo nedetalizuodami, ką konkrečiai skauda. Įdomu, kad kitus simptomus, varginančius tuo pat metu, pacientai dažnai laiko nesusijusiais arba mažiau svarbiais. Bet iš kiekvieno stuburo slankstelio išeinantys nervai yra susiję su tam tikru kūno raumeniu bei organu. Todėl atsiradus pažeidimui vienoje vietoje galimi sutrikimai kitoje ir tik specialistas gali pasakyti, ar problema slypi tikrai ten, kurią skauda“, – pažymėjo mažų kainų tinklo „Camelia“ vaistininkė Žydrūnė Muzikevičiūtė.

Pasak vaistininkės, nugaros skausmas tuo ir ypatingas, kad vienas ir tas pats simptomas gali signalizuoti skirtingas problemas.

„Kaklo, nugaros ar juosmens skausmas nėra liga. Tai simptomas. Ir nors daugelis ūmų nugaros skausmą palaiko radikulitu, iš tiesų nugarą gali skaudėti dėl daugelio priežasčių. Į vaistinę dažniausiai kreipiasi pacientai, kuriuos vargina plintantis arba lokalizuotas aštrus skausmas nugaroje, padidėjęs jautrumas atliekant judesį, raumenų sąstingis, spazmai. Kiek rečiau skundžiamasi padidėjusiu jautrumu liečiant, skausmu, kurį provokuoja ilgesnis sėdėjimas ar stovėjimas, rytinis sąstingis. Taip pat pacientus dažnai kartu vargina ir silpnumas, pilvo skausmai, nuovargis, nemiga, apatija“, – dažniausius nusiskundimus vardijo „Camelia“ vaistininkė.
Pagrindinės stuburo problemos

Labai svarbu nustatyti nugaros skausmų priežastį ir tikslią diagnozę, ypač, kai skausmas kartojasi ir trukdo dirbti, judėti. Stuburas – tai lyg centrinė kūno kolona. Nuo to, ar jis tiesus, ar iškrypęs, sveikas ar sužalotas, priklauso ir kitų vidaus organų savijauta.

Anot vaistininkės, rimtomis priežastimis, sukeliančiomis nugaros skausmą, galima vadinti kaulų ligas, osteoporozę, navikus, stuburo diskų ligas, sunkias traumas, infekcijas. Nugaros skausmą, kuris nebūtinai signalizuoja stuburo problemas, taip pat gali sukelti ir nėštumas ar tokios ligos kaip apendicitas, šlapimo takų uždegimas, endometriozė, inkstų, kiaušidžių ligos, prostatitas ar net vidurių užkietėjimas.

„Jeigu nugarą pradeda skaudėti po patirto fizinio krūvio, tačiau po kurio laiko maudimas nuslopsta, pernelyg jaudintis nereikėtų. Greičiausiai tai tėra raumenų patempimas, kurį galima numalšinti vaistais nuo skausmo ir uždegimo, šildančiais ir vėsinančiais gydomaisiais tepalais, tinkama mankšta, masažu. Tačiau jeigu ūmus skausmas atsiranda staiga, o anksčiau nugaros niekada neskaudėdavo, vertėtų pasikonsultuoti su specialistu. Dar kitų priemonių, ilgesnės gydymo trukmės bei specialios priežiūros reikalaus būklė, kai skausmas lėtinis arba dažnai besikartojantis. Tokiu atveju paprasti vien pačių pacientų pasirinkti nuskausminamieji tikrai ne pati geriausia priemonė“, – patarė Ž.Muzikevičiūtė.

Vaistininkės teigimu, būtent todėl visada stengiamasi su pacientu kalbėtis, išsiaiškinti, kokiu tikslu jis planuoja vartoti vaistus nuo skausmo. Tai ne tik padeda kur kas geriau parinkti vaisto formą – tepalą ar tabletes – dozavimo režimą bei gydymo trukmę, bet ir tausoti paciento sveikatą, leidžia jam taupyti pinigus.

Kaip taupyti savo stuburą?

Veiksmingiausia stuburo problemų profilaktika – aktyvi fizinė veikla. Tik ji gali užtikrinti, kad raumenys būtų stiprūs, išlaikytų stuburą vertikalų. Deja, kaip rodo daugelis mokslinių tyrimų, tik mažos dalies žmonių stuburas taisyklingai susiformavęs.

Dirbant sėdimą darbą rekomenduojama kasdien atlikti pratimus, skirtus pečių juostai, nugarai, tempimo pratimus. Ilgiau pasėdėjus reikia padaryti bent kelių minučių pertrauką ir atlikti keletą pratimų. Tai aktyvina raumenis, gerina jų kraujotaką, stuburo tarpslanksteliniams diskams ir kremzlėms padeda atgauti prarastą vandens kiekį. Labai svarbu susikurti ergonomišką darbo vietą, parinkti tinkamą kėdę pagal ūgį, stuburo išlinkimus. Taip galėsite ne tik efektyviau darbuotis, bet ir taupyti savo pagrindinę atramą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)