Tyrimo duomenimis, odos būklė dažniau kelia problemų moterims (57 proc.). Tiesa, jų žinios apie odos priežiūrą – geresnės. Kosmetiką pagal savo veido odos tipą, kuris yra pirminis kriterijus renkantis odos priežiūros priemones, naudoja 73 proc. moterų. Tačiau savo veido odos tipo apskritai nežino daugiau nei pusė – 55 proc., šalies vyrų, rašoma pranešime spaudai.

Siekiant atkreipti dėmesį į teisingus odos priežiūros įpročius ir paskatinti lietuvius daugiau dėmesio skirti odos sveikatai, startuoja iniciatyva „Sveikos odos institutas“, prie kurio prisijungė būrys šalies specialistų: Vilniaus universiteto Santariškių klinikų gydytoja dermatovenerologė, onkodermatologė Nadežda Jarušina, „Northway“ medicinos centro dermatovenerologė Asta Dumbliauskienė, medicinos mokslų daktarė, gydytoja alergologė, klinikinė imunologė Laura Malinauskienė, BENU vaistininkė farmacininkė Milda Darulienė bei modelis, tinklaraštininkė Simona Burbaitė. Projektas vykdomas bendradarbiaujant su „La Roche-posay“ dermatologijos laboratorija.

Instituto ambasadorių komanda dalinsis žiniomis apie odos sveikatą, patarimais, kaip teisingai prižiūrėti tiek turinčius normalią, tiek ligų kamuojamą odą.

Pasak iniciatyvos autorės „BENU vaistinės“ vadovės Rasos Marcinkevičienės, kad lietuviams trūksta žinių apie teisingą odos priežiūrą rodo ir praktika: „Su odos problemomis susiduria dažnas lietuvis. Tačiau pastebėjome, kad gyventojai dažnai nežino, kaip teisingai pasirinkti kosmetiką, o daugeliu atveju ir neturi galimybių šiuo klausimu gauti patikimos informacijos. Tai paskatino inicijuoti Sveikos odos institutą, o vaistinėse suburti ekspertų komandą, kurie dalintųsi žiniomis ir konsultuotų lankytojus. Nuo trečiadienio 150 instituto ekspertų visoje Lietuvoje „BENU vaistinėse“ teiks nemokamas odos priežiūros konsultacijas“.

Vaistinėse dirbantys Sveikos odos instituto eksperto ženklelius segintys vaistininkai išklausė specialų mokymų kursą ir yra pasiruošę suteikti profesionalias odos priežiūros konsultacijas ne tik turintiems normalią odą, bet ir sergantiems tokiomis odos ligomis kaip aknė, rožinė ar atopinis dermatitas.

Pasak instituto ambasadorės dermatovenerologės A. Dumbliauskienės, odos susirgimų mūsų šalyje daugėja, tačiau dažnai odos sveikata vis dar klaidingai priskiriama išoriniam grožiui.

„Pastebiu, kad lietuvių žinios apie odos priežiūrą gerėja, tačiau teisingų odos priežiūros įpročių vis dar stokojame. Dažnam lietuviui odos priežiūra asocijuojasi su paviršutinišku, išoriniu grožiu, o ne kūno sveikata. Tačiau sveika oda visų pirma yra bendros organizmo sveikatos požymis, todėl odos sveikata privalu rūpintis tiek moterims, tiek vyrams, o teisingus odos priežiūros įpročius formuoti nuo mažens“, – pabrėžia specialistė.

Sveikos odos instituto ekspertai lankytojams profesionalias odos priežiūros konsultacijas teiks dvidešimtyje tinklo vaistinių Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Alytuje, Biržuose, Druskininkuose ir Šilutėje.

Tyrimų bendrovės „Norstat LT“ 2016 m. rugpjūčio–rugsėjo mėnesiais atlikto tyrimo metu apklausta 1000 respondentų visoje Lietuvoje.