DELFI kalbinti medikai pasakojo, kad lietuvės yra konservatyvios, tad tokia praktika dar nėra labai dažna. Visgi, jų teigimu, argumentų, kodėl reikėtų kankintis per menstruacijas – beveik nėra.

Reguliarios mėnesinės – nesena praktika

Paprašėme savo nuomone pasidalinti dviejų žinomų šios srities specialistų, kelių gydytojams bei studentams skirtų knygų ir mokymo priemonių apie kontracepciją autorių: dr. Vytauto Klimo ir gyd. Heraldo Stankevičiaus. Santariškių klinikų akušeris ginekologas Vytautas Klimas teigė, kad efektyvią kontracepciją pirmiausia vartoja tos moterys, kurios nori patikimai apsisaugoti nuo neplanuoto nėštumo.

„Apskritai yra moterų, kurios tokiu būdu apsidraudžia nuo menstruacijų, tačiau vertinant pagal mano klientes, jų nėra daug. Mūsų kultūroje ši žinia apie pasirinkimą dar nėra prigijusi ar labai populiari. Jei apklaustumėte 100 gydytojų, vis tiek atsirastų bent 10, kurie turėtų argumentų „prieš“, tačiau jau daugiau nei 20 metų įrodytais grįsta medicina teigia, kad kontraceptikai – nekenkia. Čia ne mano nuomonė, o įrodymais pagrįstos medicinos faktas“, - teigė specialistas.

Mėnesinės - dalis reprodukcinio moters ciklo.

„Visgi reguliarios mėnesinės didžiąją moters gyvenimo dalį įsitvirtino visai neseniai – per paskutinius keliasdešimt metų. Dar XX a. pradžioje ir anksčiau reprodukcinio amžiaus moterims menstruacijų ilgai nebūdavo – moterys būdavo arba nėščios, arba maitindavo krūtimi. Gimdymų buvo daug, o maitinimai krūtimi – ilgi. Dabar modernios moterys įprastai turi vieną-du vaikus, o ir juos maitina nelabai ilgai, tad ilgą laiką tenka kęsti mėnesines“, - sakė V. Klimas.

Vytautas Klimas

Santariškių klinikų mediko teigimu, mėnesinės nėra nei naudingos, nei žalingos organizmui.

„Jos tiesiog parodo, kad moteris yra nepastojusi. Mažiau išsilavinę žmonės tiki, kad per mėnesines išsivalo moters organizmas, išbėga „blogas“ kraujas. Tai yra visiškas mitas, neturintis fiziologinės prasmės“, - pabrėžė jis.

Jei moteris naudoja efektyvią kontracepciją ir dėl to neturi menstruacijų – neigiamo poveikio sveikatai nėra.

„Kai kuriais atvejais moterims yra skiriamas gydymas, siekiant, kad menstruacijų nebūtų. Pavyzdžiui, jei moteris serga endometrioze, jai dažnai išrašoma vartoti kontraceptines priemones, mat mėnesinių buvimas ligą tik skatina.

Tam tikrais atvejais, kai sutrinka moterų ovuliacija, tokia būklė susijusi su gimdos gleivinės išvešėjimu bei padidėjusia gimdos gleivinės vėžio rizika. Efektyvios hormoninės kontracepcijos vartojimas tą vėžio riziką sumažina maždaug dukart.

Dalis moterų tiesiog kenčia dėl gausių, skausmingų mėnesinių, net galinčių sukelti mažakraujystę. Skausmingos mėnesinės mažina darbingumą. Tokiais atvejais gydytojai rekomenduoja vartoti kontraceptikus“, - vardijo gydytojas

Galiausiai, viskas priklauso nuo moters pasirinkimo. Jei ji nori mėnesinių – tebūnie, tačiau jeigu moteriai geriau be jų – irgi jokių problemų.

Akušeris ginekologas paaiškino, kad kontraceptikai gimdos gleivinėje sukelia tokius pokyčius, kurie būdingi nėštumai. Ilgai vartojant kontracepciją, iš pradžių pasireiškia tepliojimai, o vėliau menstruacijų visai nelieka. Kai kontraceptikų vartojimas nutraukiamas, gleivinė vėl atsistato. Tai yra grįžtami pokyčiai.

Jei moteris nusprendė taip apsidrausti nuo menstruacijų, gydytojas pabrėžė, kad hormoninių svyravimų turėtų nebūti.

„Jei jau pradėjai, tai kontracepciją reikia vartoti be pertraukų, kad nebūtų hormoninių svyravimų. Jei tabletes vartoji 21 dieną su 7 dienų pertrauka, tik labai mažai daliai moterų mėnesinės dingsta. Jei kontracepciją vartoji kasdien, be jokių pertraukų, po kelių mėnesių mėnesinės dingsta, nes įvyksta minėti gleivinės pokyčiai. Visų hormoninių kontraceptikų poveikis toks pat – gestageninis – į progesteroną panašaus hormono veikimo persvara. Nesvarbu, ar kalbame apie tabletes, spiralę ar implantą“, - reziumavo pašnekovas.

Tai – moters sprendimas

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų gydytojas akušeris ginekologas Heraldas Stankevičius paaiškino, kad sudėtinių kontraceptinių tablečių vartojimas yra kelių režimų.

„Kai Gregory Pincus sukūrė kombinuotą geriamąją kontracepciją, 1959 m. aprobavo ir paleido į rinką, taisyklė buvo tokia – 21 dieną geriamos tabletės, o 7 dienos - „tuščios“, kad jų metu įvyktų pseudomenstruacijos. Tai buvo padaryta labiau dėl noro įtikti Romos katalikų bažnyčiai, tikintis, kad kontracepcija atrodys fiziologiškesnė ir bus priimta bei adaptuota kovoje prieš abortus, bet tai, beje, ir neįvyko“, - pasakojo jis.

Specialisto teigimu, naudojantis metodu 21/7, tikros menstruacijos nevyksta.

Heraldas Stankevicius

„Po 21 dienos nutraukus vaistų vartojimą, endometriumas - vidinis gimdos sienelės sluoksnis, kuris sudarytas iš funkcinio ir bazinio sluoksnių. Menstruacijų metu atkrinta funkcinis sluoksnis, kuriame yra stroma ir liaukos, bet veikiant progestinui šis sluoksnis labai suplonėja, todėl pseudomenstruacija būna negausi ir trumpa.“, - paaiškino jis.

Daugelis šiuolaikinių vaistų vartojami 28 dienas, su 3 dienų pertrauka. Jei sudėtinės kontraceptinės tabletės yra monofazinės, jas geriausiai vartoti arba ilgu, arba nepertraukiamu ciklu.

„Ilgas ciklas – 63 dienas vartojami vaistai, o tada seka 7 dienų pertrauka. Nepertraukiamas vartojimas yra kai tabletės geriamos 6-12 mėnesių. Savaitės pertrauka kartais tenka padaryti prasidėjus tepliojimui ar kraujavimui, po to, vėl tęsiamas vartojimas. Dar vienas variantas – pati moteris pasižiūri, kada jai geriau turėti menstruacijas ir jas susidėlioja pagal savo užimtumą – pavyzdžiui, tabletes gerti 42, 63 arba 84 dienas. Pakuotėje yra 21 tabletė, tad moteris sprendžia pati. O ciklas su 63 arba 84 tabletėmis yra tas, kai nepageidaujamų tepliojimų ar kraujavimų būna mažiausiai.

Kontraceptikus geriant ilgu ciklu, atsiranda patepliojimai, pratrūkiniai kraujavimai dėl endometriumo suplonėjimo. Kai kurioms moterims tai sukelia baimę, tačiau problemų sveikatai tai nesukelia. Padarius savaitės pertrauką, galima tęsti vartojimą“, - aiškino H. Stankevičius.

Ilgas ciklas – žymiai patikimesnis kontraceptinis efektas. Net ir užmiršus išgerti tabletę, nepageidaujamo nėštumo šansai daug mažesni, nei tabletes geriant cikliškai.

„Be to, tai labai tinka moterims, kurios turi ilgas, skausmingas menstruacijas. Ilgo ciklo kontracepcija tinka ir moterims, kurios jaučia „menstruacinę migreną“. Ilgas ar nepertraukiamas ciklas padeda gydant endometriozę, policistinių kiaušidžių sindromą. Klinikiniai tyrimai rodo, kad toks vartojimas duoda vien privalumus, o visos baimės – nepagristos“, - tikino pašnekovas.


Gydytojas pakartojo, kad jei moteris gyventų natūraliai, kaip vyksta gamtoje, ji būtų arba nėščia, arba žindytų, todėl menstruacijų neturėtų. Kadangi šiais laikais moterys vienokiais ar kitokiais, daugiau ar mažiau patikimais būdais, sugeba išvengti nepageidaujamo nėštumo, turi to pasekmes – reguliarias menstruacijas.

Įžvelgia ir galimas rizikas

Keletas DELFI kalbintų ginekologių teigė, kad tokia praktika be pertraukų vartoti kontraceptines priemones – gali turėti neigiamų pasekmių. Tiesa, tai pasakyta „ne įrašui“. Apie galimas grėsmes plačiau aprašyta viename britų leidinio „The Daily Mail“ straipsnyje. „Moterims, kurios naudojasi hormonine kontracepcija vien siekdamos išvengti menstruacijų, labiausiai reiktų pagalvoti apie vėžį, vaisingumą, kaulų sveikatą ir širdies ligas, – sako akušerė ginekologė Shazia Malik iš Portlando moterų ir vaikų ligoninės. – Vėžio rizikos vartojant harmoninę kontracepciją klausimu duomenys yra prieštaringi, vieni teigia, kad tai apsaugo, kiti – kad kelia riziką“.

O tiesa yra tokia: hormoninės kontracepcijos vartojimas apie du kartus sumažina gimdos, kiaušidžių bei storžarnės vėžio riziką, tačiau padidina gimdos kaklelio vėžio riziką, jei moteris yra užsikrėtusi didelės onkogeninės rizikos žmogaus papilomos virusais ir hormonines kontraceptines tabletes vartoja ilgiau kaip 5 metus.

Straipsnyje rašoma, jog specialistai laikosi nuomonės, kad ilgalaikė injekuojama hormoninė kontracepcija gali neigiamai paveikti vaisingumą. Esą, nes kuo ilgiau bus leidžiamos injekcijos, tuo daugiau laiko gali prireikti, kad sugrįžtų menstruacijos. Tai ypač aktualu toms moterims, kurios motinystę atideda ketvirto dešimtmečio pabaigai ar net penkto pradžiai, kai galimybės pastoti ir taip sumenksta. Tikinama, kad tokios injekcijos kai kuriais atvejais gali sumažinti kaulų tankį, didinti širdies ligų riziką, tačiau tik toms moterims, kurių šeimoje pasitaikė infarkto atvejų, taip pat rūkančioms, sergančioms diabetu, turinčioms aukštą cholesterolio lygį ar daug antsvorio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (120)