Daržovės ir salotos yra ypatingai svarbios augančiam organizmui. Nepaisant to, jų Lietuvoje gyventojai suvartoja dar gerokai mažiau nei Vakarų Europos valstybėse, o ir supratimas apie tokį maistą, jo naudą ir reikalingumą mūsų šalyje – dar gana mažas.

Tuo įsitikinęs savo salotų ir prieskoninių augalų ūkį jau 15 metų puoselėjantis ūkininkas Evaldas Masevičius. Jo manymu, žmogaus pažintis su sveikam gyvenimui reikalingomis daržovėmis ir salotomis turėtų prasidėti nuo mažų dienų, o teisingo maitinimosi įgūdžių vaikai įgyti turėtų ne tik šeimose, bet ir ugdymo įstaigose, rašoma pranešime spaudai.

Ima pavyzdį iš tėvų

„Suvokimą apie maistą kiekvienas vaikas pirmiausiai įgyja savo šeimoje. Čia susiformuoja ir mažųjų valgymo įpročiai, todėl labai svarbus vaidmuo skatinant teisingą vaiko mitybą, be abejo, tenka tėvams. Deja, tačiau ir tarp pačių suaugusiųjų dar nemažai tokių, kurie salotų nelaiko visaverčiu maistu, yra įsitikinę, kad tai kažkokios „žolės“, be kurių galima apsieiti. Kiti gi mano, kad didesnį dėmesį daržovėms ir salotoms skiriantieji paprasčiausiai vaikosi madų, o ne siekia pasirūpinti visaverte mityba“, – sako ūkio „Evaldo daržovės“ įkūrėjas ir savininkas E. Masevičius.

Anot ūkininko, būtent dėl tokio tėvų požiūrio vaikai neretai ne tik kad nežino ir nepažįsta skirtingų maistinių augalų ir daržovių, bet ir nelabai turi supratimo, iš kur šie atsiranda ant stalo ir kodėl juos reikia valgyti.

„Į mūsų ūkį pasižiūrėti, kaip auginamos ir prižiūrimos salotos, atvyksta darželinukų ekskursijos, tad išgirstame įvairių vaikų atsiliepimų ir komentarų. Vieni sako, kad salotų ir daržovių apskritai nemėgsta ir namuose jų nevalgo, kiti penkiamečiai-šešiamečiai jau gali atskirti baziliką nuo špinato, sakydami, kad tokius dalykus mama perka parduotuvėje. Tai dar kartą parodo, kad labai svarbu, kokį pavyzdį vaikai mato namuose, kaip į salotas ir daržoves žiūri jų tėvai“, – sako E. Masevičius.

Sveikos mitybos įpročius siekia ugdyti nuo mažens

Vis tik ūkininkas yra įsitikinęs, kad situacija pastaraisiais metais gerėja, o dar labiau paskatinti vaikus valgyti daugiau daržovių bei salotų, formuoti teigiamą mažųjų požiūrį į juos gali ir įvairios socialinės iniciatyvos, kalbėjimas apie sveiką mitybą vaikams patraukliu būdu ugdymo įstaigose.
Tokių iniciatyvų šiandien yra.

Viena jų – prekybos tinklo „IKI“ organizuojamas ekskursijos į ūkius, tiekiančius daržoves ir vaisius tinklo parduotuvėms. Jų metu vaikai gali pamatyti ir išgirsti tikrąją vaisių ir daržovių atsiradimo istoriją iki tos akimirkos, kai šie pasiekia parduotuvių lentynas. Prekybos tinklo atstovės įsitikinimu, tai leidžia nuo mažų dienų vaikus pažindinti ir pratinti juos prie teisingos mitybos, diegti tinkamas nuostatas apie maistą.

„Organizuojamos ekskursijos yra dalis platesnių mūsų planuojamų iniciatyvų. Jų idėja yra priartinti vaikus prie šviežių daržovių ir vaisių, kurie ypač naudingi augančiam vaikų organizmui, nuo mažens sudominti ir supažindinti juos su vaisių ir daržovių auginimu, suteikti žinių, kurios ilgainiui suformuotų tinkamos mitybos ir gyvensenos pagrindus“, – sako prekybos tinklo „IKI“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė.

Svarbu vaikus sudominti

Ūkininko E. Masevičiaus ūkis Šalčininkų rajone yra vienas pirmųjų, į kurį užsuko vaikų darželio „Smalsučiai“ darželinukų ekskursijos, organizuojamos „IKI“. Jo manymu, nuo pirmosios vaikų pažinties su salotomis ir daržovėmis labai priklauso, ar jie teigiamai į tokį maistą žiūrės ateityje.

„Be abejo, sudominti vaikus ne visuomet yra lengva, tačiau patrauklių būdų rasti galima. Štai paskutinės ekskursijos metu padovanojome vaikams salotų, leidome pamėginti patiems jas supakuoti – jiems tai tikrai smagiau nei tiesiog žiūrėti ar klausytis. Tuo pačiu vaikai pradėjo salotas ragauti, dalintis savo įspūdžiais, manau, jiems tai yra įdomi patirtis ir pažintis su kasdienio mūsų darbo rezultatais“, – pasakoja E. Masevičius.

Ūkininko teigimu, svarbu vaikams ne tik įdomiai pasakoti apie salotas ir daržoves, bet ir jas patraukliai pateikti kaip maistą. Vien į lėkštę paplėšytais salotų lapais, ūkininko įsitikinimu, vaikų nesužavėsi, tačiau pasitelkus fantaziją net ir paprastas salotas galima paruošti skaniai bei vizualiai patraukliai.

„Štai, pavyzdžiui, ant paprastų salotų užspaudę apelsinų sulčių gauname visiškai kitokį, gaivų, natūralų ir mažamečiui tikrai galintį patikti skonį. Tokias salotas paruošti labai paprasta, o galimų variantų ir skonių variacijų yra begalė, todėl su salotomis tikrai nėra sudėtinga atrasti tai, kas tiktų kiekvieno skoniui ir “, – neabejoja E. Masevičius.

Įvairius žalumynus ir prieskonius auginančio ūkininko teigimu, nors bendrai salotų ir daržovių suvartojimas pastaraisiais metais Lietuvoje gana ženkliai auga, tačiau daugeliu atvejų šviežių salotų pasiūla darželių ar mokyklų valgyklose yra labai ribota, o salotas vaikai dažniausiai mato ir valgo tik tiek, kiek jų gauna namuose. Dėl to, anot E. Masevičiaus, yra dar svarbiau, kad namuose prie pietų stalo vietos visuomet atsirastų ir tokiam maistui, o tikslingas švietimas leistų vaikams užaugti sąmoningais maisto vartotojais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)