Zacui T-ląstelių ūminė limfoblastinė leukemija buvo diagnozuota vasarį: berniukas dvi savaites karščiavo, po to jį išbėrė ir jis tapo labai apatiškas, rašoma „The Daily Mail“.

Nors kitas dvynys Zane‘as iš pažiūros atrodė sveikas, jo kūno temperatūra buvo kiek pakilusi. Berniukų tėvai Bobas ir Marty nusprendė patikrinti ir jo sveikatą, kad jis neužkrėstų Zaco kokia infekcija. Tėvų siaubui, praėjus vos 13 dienų nuo pirmosios diagnozės, ir Zane‘ui buvo diagnozuota tos pačios retos rūšies leukemija.

„Tai atrodė neįmanoma, – sako berniukų tėvas B. Tayloras. – Visiškas siaubas suvokti, kad abu mūsų vaikai tuo pačiu metu turi kovoti su vėžiu. Net dabar, kai tai sakau, iki galo nesuvokiu, kad tokia realybė.

„Zane‘o temperatūra nebuvo labai aukšta, paprastai dėl tokios niekas neveda vaiko pas gydytoją. Tik kiek aukštesnė nei 37 laipsniai, jis žaidė kaip visada. Mes nuvedėme jį pas gydytojus tik norėdami apsaugoti Zacą. Nenorėjome, kad Zacas susirgtų. Mums tai tapo baisiausiu déjà vu. Tai atrodė neįmanoma.“

Berniukams buvo paimti virkštelės kraujo mėginiai, siekiant išsiaiškinti, kaip jie abu galėjo susirgti ta pačia liga.

Tyrėjai iš laboratorijos neįsivaizduoja, kada jie galės atsakyti į šį klausimą ir ar apskritai sugebės tai padaryti.

Nors yra aišku, kad ši liga prasideda dar įsčiose, tyrėjai kol kas nežino, kaip ji vystosi.

Net dvynių pediatras onkologas dr. Rama Jasty Rao iš Mičigano universiteto CS Mott vaikų ligoninės buvo šokiruotas, kai sužinojo, kokios rūšies leukemija berniukams diagnozuota.

Vis dėlto yra pasitaikę atvejų, kai identiški dvyniai susirgo tos pačios rūšies vėžiu.

Identiškiems dvyniams gresia didesnė rizika susirgti ta pačia liga, nei neidentiškiems dvyniams ar artimiems giminaičiams.

Dvyniams vėžys dažniausiai diagnozuojamas per pirmus 12 mėnesių. Didesnė rizika susirgti šia liga jiems gresia iki šešerių metų, vėliau rizika su laiku mažėja. Kalbant apie leukemiją, 85 proc. dvynių vėžys prasideda B ląstelėse.

Zane‘as ir Zacas abu serga T ląstelių ūmine limfoblastine leukemija – tai itin reta šios ligos forma.

„Tikimybė, kad abu dvyniai gali susirgti šia liga sulaukę penkerių metų, yra neįtikėtinai maža. Tai labai netikėta“, – stebisi dr. Rao.

„Slaugyti vieną vaiką, sergantį leukemija, yra gana sudėtinga. O kai vienu metu ši liga diagnozuojama abiem vaikams – tai tiesiog neįtikėtina.“

Baisią diagnozę sutuoktiniai sužinojo praėjus vos keturiems mėnesiams po to, kai iš Nebraskos jie persikėlė gyventi į Mičiganą, kur B. Tayloras gavo darbą „Chevrolet“ būstinėje.

Tėvai vaikams pasakė, kad juose gyvena „blogiukai“, su kuriais reikia kovoti dažnai lankantis ligoninėje. Abiem dvyniams skirta intensyvi chemoterapija.

Nors iš pradžių visiems buvo labai sunku, dabar, sako tėvai, berniukai jaučiasi daug geriau – Zane‘as daug gamina, o Zacas – plaukioja. Abu daug žaidžia dviese ir su savo ketverių metų seserimi Zoe.

Kas yra ūminė limfoblastinė leukemija (ŪLL)?

Ūminė limfoblastinė leukemija (ŪLL) yra baltųjų kraujo kūnelių vėžys. Visi baltieji kraujo kūneliai gaminami kaulų čiulpuose.

Baltieji kraujo kūneliai būna dviejų rūšių – limfocitai ir mieloidinės ląstelės. Jie kartu kovoja su infekcijomis. Paprastai baltųjų kraujo kūneliai vystymasis, atsitaisymas ir atsigaminimas yra tvarkingas ir kontroliuojamas procesas, bet sergant leukemija šis procesas tampa nekontroliuojamu: ląstelės ir toliau skyla kaulų čiulpuose, bet nesubręsta.

Šios nesubrendusios besidalijančios ląstelės užpildo kaulų čiulpus ir nebeleidžia gamintis sveikiems kraujo kūneliams. Kadangi leukemijos paveiktos ląstelės negali subręsti, jos nesugeba tinkamai funkcionuoti ir kovoti su infekcijomis. Išauga infekcijų rizika, o kadangi kaulų čiulpai nebegali pagaminti užtektinai sveikų raudonųjų kraujo kūnelių ir trombocitų, tai gali pasireikšti kaip anemija ar lengvai atsirandančios kraujosruvos.

Leukemija būna keturių pagrindinių rūšių:

ūminė limfoblastinė/limfocitinė
ūminė mieloidinė
lėtinė limfocitinė
lėtinė mieloidinė

Lėtinės šios ligos formos labiau būdingos suaugusiems, o vaikams diagnozuojamos labai retai.

Ūminė limfoblastinė leukemija yra nesubrendusių limfocitų vėžys.

Visų šios leukemijos rūšių priežastys nėra žinomos, tyrimų metu tik išsiaiškinta, kad identiškiems dvyniams ir broliams bei seserims gresia didesnė rizika susirgti šia liga.

Šių ligų simptomai panašūs į kitų formų leukemijos simptomus:

vaikas tampa apatiškas ir atrodo nuolat pavargęs dėl mažakraujystės, nes organizme ima trūkti raudonųjų kraujo kūnelių
kraujosruvos
sunkiau sustabdyti kraujavimą, nes kraujyje labai mažai trombocitų, kurie skatina kraujo krešėjimą
kai kurie vaikai serga infekcijomis, nes organizme sumažėja baltųjų kraujo kūnelių
vaikas dažniausiai jaučiasi nekaip
patiria skausmą
padidėja limfmazgiai

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)