Naudojasi vangiai

Panevėžio teritorinės ligonių kasos direktorius Jonas Narbutas sako, kad nuo praėjusių metų rugsėjo bendrosios praktikos, slaugytojams ir slaugytojams diabetologams suteikta teisė, gydytojui paskyrus, išrašyti pacientams medicinos pagalbos priemones, įtrauktas į kompensuojamųjų sąrašą.

„Tačiau procesas neįsibėgėja. Panevėžyje kol kas vangiai naudojamasi šia teise – dar tik pavieniai atvejai, kai receptus rašo slaugytojai“, – „Sekundei“ tvirtino direktorius.

J. Narbuto teigimu, jokių kliūčių tam nėra, reikia tik noro, ir nuo gydytojų pečių galėtų būti nuimta dalis krūvio. Lengviau būtų ir ligonius prižiūrintiems žmonėms, nes nebereikėtų vien dėl pasibaigusių sauskelnių ar kitų priemonių laukti eilėje pas gydytoją.

Slaugytojai receptus gauti medicinos pagalbos priemones dažniausiai galėtų išrašyti, kai lanko ligonį jo namuose.

Pagal patvirtintą naujausią tvarką, slaugytojai gali išrašyti receptus gauti tvarsčių, hidrogelio, šlapimo ir išmatų rinktuvų, sauskelnių, įklotų, vienkartinių paklodžių, vienkartinių insulino švirkštų su adatomis, insulino pompų, diagnostinių juostelių gliukozei nustatyti ar kraujo krešėjimo sistemos būklei įvertinti, vienkartinių išsiurbimo kateterių, basonų ir kitų priemonių.

Populiariausia – sostinėje

J. Narbutas sako, kad pavyzdžiu galėtų būti Vilnius. Šioje apskrityje dirbantys slaugytojai jau yra išrašę apie pusantro tūkstančio receptų įsigyti kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių. Kaune jų išrašyta apie šimtą, Klaipėdoje – apie du šimtus, o Panevėžio apskrityje – vos keletas tokių receptų.

Kontrolės skyriaus vyriausiasis specialistas Zenonas Paulavičius pabrėžė, kad slaugytojams suteikta tokia teisė turėtų šiek tiek sumažinti darbo krūvį gydytojams, tačiau naujovė kažkodėl nėra populiari. Kitaip tariant, sveikatos apsaugos ministro įsakymu suteiktas instrumentas, bet juo Panevėžio ir Utenos apskričių gydymo įstaigos nesinaudoja.

Dar tik rengiasi

Panevėžio miesto poliklinikos vyriausioji slaugos administratorė Danutė Stanevičienė sako, kad netrukus slaugytojai pradės rašyti receptus. Tačiau tai gali ne kiekvienas – slaugytojas turi būti papildomai parengtas, išmokytas, turėti antspaudą ir kt.

Tokius receptus išrašančio sveikatos priežiūros specialisto duomenys privalo būti įvesti į informacinę ligonių kasų sistemą, išrašantieji turi arba naudoti ligonių kasos išduodamus sveikatos specialisto tapatybę patvirtinančius lipdukus, klijuojamus ant receptų, arba išrašyti elektroninį receptą. Dabar kaip tik vyksta parengiamieji darbai.

Ateityje ketinama įrengti vieną kabinetą pirmame aukšte, kur asmenys galės kreiptis dėl recepto išrašymo. Daugiausia receptų turėtų išrašyti ligonius namuose lankančios slaugytojos, šiuo metu rūpinamasi slaugos paslaugų licencija.

Pasak Šeimos gydytojų skyriaus vedėjos Nijolės Marčiulionienės, dabar visas dėmesys skiriamas, kad būtų sėkmingai įdiegtas elektroninis receptas. Bet rengti slaugytojas taip pat jau pradėta. Vedėja teigia esanti šios permainos šalininkė – slaugytojai puikiai susidoros su šiuo darbu.

„Žinoma, kiekvieną priemonę pirmiausia turi skirti gydytojas. Juk pamačius opą negali iš karto išrašyti tvarsčio recepto. Reikia pirmiausia gydyti, stebėti, parinkti tinkamiausią priemonę“, – paaiškino N. Marčiulionienė.

Medicinos pagalbos priemones gali išrašyti tik parengti specialistai – juk pinigai skiriami toms priemonėms dideli, tad ir atsakomybė nemaža.

Ministerija suskaičiavo, kad slaugytojai galėtų išrašyti nuo 50 iki 80 procentų medicinos pagalbos priemonių receptų.

Šeimos gydytojų skyriaus vedėjos nuomone, žmonių, kuriems reikalingos medicinos pagalbos priemonės, nėra daug – nebūtų nė 10 procentų bendro ligonių skaičiaus, tačiau galimybė slaugytojams išrašyti receptus palengvintų gydytojų darbą.