Pasak jo, kanapėse esančios medžiagos turi ir daugiau privalumų – tramdo uždegimus, reguliuoja imuninę sistemą, o pramoginių kanapių legalizavimas valstybei gali padėti surinkti daug mokesčių.

– Gyvybės mokslo forume vadovausite sesijai apie kanabinoidus. Kas tai yra?

– Kanabinoidai – cheminės medžiagos, randamos kanapėse. Jie dar vadinami fitokanabinoidais ir kanapės jų turi įvairių, galbūt daugiau nei 85. Šie kanabinoidai įvairūs, o randami jie ne tik kanapėse, bet ir šokolade, trumuose, kai kuriose daržovėse. Kanabinoiduose egzistuoja tetrahidrokanabinolis (THC), kuris yra uždraustas, nes tai – psichoaktyvioji medžiaga. Bet per 1990-uosius metus mes sužinojome, kad THC turi ne tik psichotropinių, bet ir labai daug gydomųjų savybių.

Yra izoliuota THC medžiaga, Amerikoje naudojama kaip vaistas ir vadinama marinoliu. Jis yra trečiajame – pačių stipriausių narkotikų – sąraše. Ši medžiaga dar naudojama kaip vaistas nuo pykinimo, paprastai suteikiamas pacientas, kenčiantiems nuo pykinimo po chemoterapijos arba chroniškai sergantiems ligoniams, pavyzdžiui, ŽIV virusu.

Pradžioje buvo žinoma tiek, kad THC yra psichotropinė molekulė, sukelianti tik „kaifą“. Vėliau ir mokslas, ir medicina atrado, kad ta molekulė turi ir gydomųjų savybių. Be to, tai tik viena molekulė, apie kurią kalbame. Minėjau, kad dar yra daugiau nei 85 kanabinoidai. Antras pagrindinis kanabinoidas yra kanabidiolis.

Visi kiti augalo komponentai prisideda prie tų dviejų, trijų ar keturių pagrindinių kanabinoidų veiksmingumo, taip pat – prie gyvybiškų biologinių procesų. Dabar mes suprantame, kad visas tas kanabinoidus lydintis molekulių būrys yra svarbus gydomaisiais aspektais.

– Kada kanabinodai, jei tinkamai vartojami, gali padėti?

– Pastaruoju metu vienas stipriausių atradimų, pasikartojantis daugelyje šalių ir grupių, – kanapių, ypač kanabidiolio, veiksmingumas tvarkant epilepsijos priepuolius. Daugeliui vaikų, kurie turi nesutramdomą epilepsiją, jos priepuolius, skiriama nemažai psichoterapinių medikamentų. Tačiau, nors epilepsijai gydyti yra apie 20 vaistų, o kai kurie išrasti seniai, dauguma jų neveikia.

Tapo aišku, kad daugeliui vaikų ir žmonių, patiriančių netramdomus epilepsijos priepuolius, būtent kanapių ekstraktai su kitomis teigiamomis medžiagomis tai malšina. Kartais tai veikia geriau nei farmaciniai vaistai. Pradžioje buvo tokių pavienių pavyzdžių, vėliau atsirado dešimtys, paskui – šimtai.

Dabar yra apžvalginių straipsnių, sakančių, kad kanapių ekstraktai padeda nuo šių priepuolių. Vyksta ir aukščiausios klasės tyrimai (double blind placebo), įtraukiant placebą ir tiriant būtent kanabidiolį ir kitus kanabinoidus. Šiuo metu vyksta itin intensyvios studijos dėl kitų kanabinoidų ir žvelgiant į mokslinius arba transliacinio mokslo atvejus matyti, kad kanabinoidai gali būti pritaikyti gydant daugelį ligų.

Kai kurios ligos turi bendrus komponentus, pavyzdžiui, Alzhaimeris, epilepsija ir vėžys dažnai pasižymi uždegiminiais procesais. O mes žinome, kad kanabinoidai tramdo tuos uždegiminius procesus, taip pat reguliuoja imuninę sistemą. Tačiau dabar reikia atskirti, kas yra marihuana, o kas – pluoštinės kanapės.

Moksliškai tai padarė Kanados mokslininkai, nustatę tam tikrus limitus. Kanapės, kurios užauga daugiau nei 4–5 metrus, o THC procentas jose yra 0,3 proc., – industrinės arba pluoštinės, komercinės kanapės. Amerikoje šis limitas taikomas maisto produktams, papildams, kurie gaminami iš pluoštinių kanapių.

Kitos kanapės – tai vadinamoji marihuana. Jose yra gerokai aukštesnis THC lygis, vidutinio stiprumo marihuanoje – 7–10 proc. Stipriausiose marihuanos rūšyse THC lygis gali siekti 30 proc. Taigi THC yra psichoaktyvusis ingredientas, industrinėse kanapėse to praktiškai nėra. Žinoma, nėra ir visiško nulio, nes gamtoje jo nebūna.

Taigi toks yra pluoštinių kanapių ir marihuanos skirtumas. Visi produktai Amerikoje gaminami iš pluoštinių kanapių – sėklų produktai, aliejus, maisto papildai ir pan. Aišku, Amerikoje yra ir visiškai kitokie įstatymai, skirti gydomosioms kanapėms arba gydomajai marihuanai.

– Pluoštinės kanapės legalios ir auginamos, bet ar jūs, kaip mokslininkas, pritartumėte ir marihuanos legalizavimui?

– Kaip mokslininkas, aš pritarčiau marihuanos arba kanapių su aukštesniu THC lygiu legalizavimui su reguliavimu ir mokesčių rinkimu. Valstijos, kurios legalizavo pramogines kanapes, surenka labai daug mokesčių. Didelė jų dalis, gal net pusė, skiriami mokymui apie kanapes, kitus narkotikus.

Tačiau esu daug skaitęs ir žinau, kad paaugliams, kurių smegenys nesubrendusios, THC nėra geras dalykas. Dar baisiau, kad kartais žmonės painioja natūraliąsias kanapes su sintetinėmis. Ir abi jos vadinamos marihuana.

Sintetinės kanapės yra izoliuotas chemikalas, susintetintas laboratorijoje. Jis purškiamas ant biologiškai aktyvios medžiagos, pavyzdžiui, tabako lapų. Tai sintetinis kanabinoidas, o jis visiškai neištirtas. Galima pagaminti įvairiausių jų formulių, vos ne kas savaitę, o jų poveikis yra dešimt tūkstančių kartų stipresnis nei THC.

Sintetinė marihuana taip pat nėra natūralioji marihuana, o kalbant apie natūraliąją marihuaną ir kanapes, to vartotojų Amerikoje yra per 33 mln. Manau, kad šis augalas turėtų būti prieinamas pacientams, tai būtų medicininis priėjimas. Kita vertus, galbūt net pramoginis, mat tose valstijose, kuriose kanapės legalizuotos, nusikalstamumas krinta.

Kadangi visas pasaulis keičia požiūrį į kanapes, aš nusiteikęs, kad ir Lietuvoje būtų būtent taip, kad būtų mokomi pacientai ir daktarai. Taip pat, nors tai dabartinei visuomenei dar būtų sunku suprasti, reikėtų pagalvoti apie pramoginių kanapių legalizavimą. Jos egzistuoja jau dabar, o tai, jas kontroliuojant, visgi silpnasis narkotikas.

Nenoriu užsiimti reklama paaugliams ar kitiems, kad tai silpnasis narkotikas, vadinasi, viskas gerai. Tai vis vien narkotikas, prie jo galima priprasti – vienas iš devynių žmonių pripranta prie natūralių kanapių, natūralios marihuanos. Tačiau kiek žmonių pripranta prie tabako? Kiek prie alkoholio?

– Valstybė neskatina nei tabako, nei alkoholio.

– Taip, valstybė neskatina, mes taip pat to neturėtume skatinti. Tačiau privalome susitaikyti su realybe – šios medžiagos egzistuoja ir labai daug žmonių jas vartoja. Kadangi tai nereguliuojama, klesti su tuo susijęs kriminalinis kontingentas. Apie kai kurių kanapių ir marihuanos kokybę mažai arba visai nežinoma, dėl to Hjustone, kuriame aš gyvenu, šią vasarą parkuose mirė per 20 žmonių. Jie buvo vartoję sintetinius kanabinoidus.

Jei tik galėtume paaiškinti skirtumą tarp dirbtinių ir natūralių medžiagų, kokia yra jų naudingoji pusė ir kaip su šiomis medžiagomis dirbti medicinoje, manau, kad Lietuva ir kitos šalys laikui bėgant apsispręstų. Kaip rodo istorija, visos valstijos Amerikoje, kurios legalizavo medicininę kanapę, vėliau priėjo ir prie pramoginių kanapių legalizavimo.