Česnakai iš tikrųjų suteikia įvairiapusišką naudą sveikatai:

- sumažina širdies ligų riziką
- pagerina psichologinę sveikatą
- sustiprina imuninę sistemą

Česnakai dažnai vartojami siekiant išvengti peršalimo ir gripo.

Keičiantis orams, ypač šiuo metų laiku, česnakai tikrai gali padėti. Šiame straipsnyje sužinosite kaip česnakai padeda apsisaugoti nuo peršalimo ir gripo.

Česnakai gali sustiprinti imuninę sistemą

Česnakuose yra junginių, kurie padeda imuninei sistemai kovoti su bakterijomis. Česnakuose yra medžiagos, vadinamos alinu. Kuomet česnakas yra sutraiškomas ar sukramtomas, šis junginys pavirsta į aliciną – pagrindinį aktyvų ingredientą. Būtent alicine yra sieros, kuri suteikia česnakui savitą kvapą ir skonį.

Alicinas yra nestabilus ir jis greitai paverčiamas į kitus naudingus junginius. Būtent pastarieji junginiai padeda kovoti su organizmą puolančiais virusais, įskaitant ir peršalimo ar gripo.

Įsiminkite: norėdami sustiprinti imuninę sistemą ir gauti pagrindinio veikliojo česnako junginio alicino, pirmiau sutraiškykite, sukramtykite ar supjaustykite česnaką. Būtent alicinas turi imuninę sistemą stiprinančių savybių.

Ar tikrai česnakai gali apsaugoti nuo peršalimo ir gripo?

Česnakai jau nuo senovės naudojami peršalimui ir gripui gydyti. Visgi, senovės išmintis ne visada teisinga, tačiau ne šiuo atveju.

Česnakai iš tikrųjų gali padėti sumažinti susirgimo riziką, sutrumpinti ligos periodą bei simptomų sunkumą.

Visgi, dauguma žmonių griebiasi česnako jau susirgę. Nors šiuo atveju česnakai gali padėti, tačiau efektyviau ir protingiau būtų juos vartoti reguliariai. Taip sudarysite didesnę tikimybę nesusirgti apskritai.

Įsiminkite: reguliariai vartodami česnakus galite apsisaugoti nuo peršalimo ar gripo. Be to, jau susirgus česnakai gali sumažinti simptomų sunkumą bei padėti greičiau pasveikti.

Kaip maksimaliai išnaudoti česnakų naudą?

Česnakų nauda nemažai priklauso nuo jų paruošimo būdo.

Karštis gali panaikinti teigiamas česnakų savybes: trumpas pašildymas mikrobangų krosnelėje ar kepimas orkaitėje sumažina alicino, veikliojo bei naudingų savybių turinčio junginio, susidarymą.

Visgi, jeigu česnaką sutraiškysite ir paliksite stovėti bent 10 minučių prieš jį kepdami, veikliosios česnako savybės nesumažės arba sumažės neženkliai.

Štai keli praktiški patarimai kaip maksimaliai išnaudoti česnakų naudą:

Prieš valgydami česnaką jį sutraiškykite ar supjaustykite. Tai padidina česnako veikliosios medžiagos – alicino, kiekį.

Prieš kepdami sutraiškytą česnaką, leiskite jam pastovėti bent 10 minučių.

Jeigu galite, tiesiog naudokite daugiau česnako.

Įsiminkite: būtinai sutraiškykite, sukramtykite ar supjaustykite česnaką prieš jį valgydami. Leiskite česnakui pastovėti bent 10 minučių prieš jį kepdami.

Kiek česnako per dieną reikia suvalgyti?

Efektyvi česnako porcija – viena skiltelė, valgoma 2-3 kartus per dieną.

Akivaizdu, jog ne visiems patinka česnako kvapas ir skonis. Dėl šios priežasties ne visiems gali pavykti suvalgyti 2-3 skilteles per dieną. Visgi, jo tikrai nebūtina valgyti vieno – įpjaustykite česnaką į kitus patiekalus.

Be to, jeigu nesergate peršalimu ar gripu ir tiesiog norite šiek tiek pastiprinti imuninę sistemą, užteks ir mažesnio česnako kiekio ar retesnio jo vartojimo.

Įsiminkite: efektyvi česnako porcija siekiant apsisaugoti nuo peršalimo ar gripo yra 2-3 skiltelės per dieną. Visgi, jeigu česnakų nemėgstate ar tiesiog norite šiek tiek pastiprinti imuninę sistemą, galite juos vartoti rečiau arba mažesnėmis porcijomis.

Kiti patarimai imuninei sistemai stiprinti

Ypač šiuo metų laiku, keičiantis orams, stipri imuninė sistema tikrai reikalinga. Siekdami išvengti peršalimo ir gripo pasinaudokite šiais 5 papildomais patarimais:

Vartokite probiotikus. Pastarieji užtikrina sveiką virškinimą, sustipriną imuninę sistemą bei sumažina infekcijų riziką. Probiotikų yra kefyre, raugintuose kopūstuose, jogurte, giroje.
Valgykite sveiką, subalansuotą maistą. Tinkamai maitindamiesi bei gaudami įvairių maistinių medžiagų sustiprinsite bei palaikysite imuninę sistemą.

Nerūkykite. Cigarečių dūmai silpnina imuninę sistemą bei sukelia polinkį į infekcijas.
Alkoholį vartokite saikingai. Nesaikingas alkoholio vartojimas taip pat kaip cigaretės silpnina imuninę sistemą bei sukelia polinkį į infekcijas.

Valgykite daugiau cinko turinčių produktų. Cinkas padeda sumažinti peršalimo ligos trukmę. Cinko gausu austrėse, jautienoje, avienoje, kviečių gemaluose, moliūguose, anakardžių riešutuose.
Įsiminkite: suderinta mityba bei sveikas gyvenimo būdas yra ypač svarbūs stipriai imuninei sistemai palaikyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)