Kuo gi tokie ypatingi burokėliai? Kad ir tuo, jog juose gausu B grupės vitaminų, geležies, maistinių skaidulų, folio rūgšties, mangano, vario, magnio ir kalio – trumpai tariant, viso to gėrio, kuris žmogaus organizmui tiesiog būtinas gerai sveikatai palaikyti.

Jeigu nemėgstate tradicinių raudonųjų burokėlių, ne bėda – valgykite baltus, geltonus, rožinius. Vis tiek bus naudinga. Nes burokėliai ir kraujospūdį mažina, ir net su onkologinėmis ligomis kovoja. Daugelyje šalių sveikatos priežiūros specialistai šlovina burokėlius kaip veiksmingai nuo ligų apsaugantį maisto produktą.

Tad neleiskite burokų proziškumui jūsų apgauti: jie – vieni sveikiausių iš visų daržovių, ir nesvarbu, ar burokus valgote, ar geriate jų sultis (geriau – ir viena, ir kita!).

Taigi dar kartą priminsime, kodėl taip svarbu valgyti burokėlius.

Burokėliuose yra natūraliu nitratų, kurie vykstant virškinimo procesui virsta azoto rūgštimi, o toji padeda atpalaiduoti bei išplėsti kraujagyslių sieneles. Dėl to gerėja kraujotaka, taigi ilgainiui sumažėja ir arterinis kraujospūdis.

2012 metais buvo paskelbti vieno mokslinio tyrimo rezultatai, atskleidę, jog, eksperimento dalyviams išgėrus burokėlių sulčių, jų kraujospūdis per kelias valandas sumažėjo 4–5 punktais.

Amerikos Širdies Asociacijos specialistų teigimu, palaipsniui keičiant dietą ilgainiui galima pastebimai pagerinti širdies sveikatą – ypač pacientams, dar neturintiems nuolatinių bėdų dėl per didelio kraujospūdžio. Įtraukus į valgiaraštį burokėlius, arterinis kraujo spaudimas galiausiai liaujasi šokinėti ir tampa normalus.

Onkologinės ligos

Efektingą burokėlių spalvą lemia augaliniai pigmentai betalainai, o jie, mokslininkų įrodyta, turi antioksidacinių, antiuždegiminių ir detoksikacinių galių.

2013 metais paskelbtais duomenimis, betalainai pasižymi chemoprevenciniu poveikiu – o kalbant paprasčiau, saugo nuo tokių onkologinių ligų, kaip kasos, krūties ir prostatos vėžys.

Detoksikacija

Betalainai taip pat yra puiki detoksikacinė priemonė. Kai su burokėliais į mūsų organizmą patekę pigmentai ima skaidytis, pradeda naikinti toksinus ir padeda pašalinti jų daleles lauk. Taigi betalainai valo mūsų kraują ir kepenis tiesiogine šio žodžio prasme.

Taip pat burokėliuose esantis manganas stiprina imunitetą bei užtikrina sklandų kepenų ir inkstų darbą taip dar labiau sustiprindamas detoksikacinį poveikį.

Uždegimai

Jie – tai mūsų imuninės sistemos atsakas į ligą. Tačiau kai uždegimai įsigali, gali patys tapti daugybės sveikatos problemų priežastimi.

Burokėliai tarp visų daržovių yra pagrindiniai kovotojai su uždegimais: jie padeda apsaugoti ląsteles, baltymus ir fermentus nuo neigiamo aplinkos poveikio. Tyrimai parodė, kad šiose daržovėse esančios maistinės skaidulos didina antioksidacinį poveikį turinčių fermentų kiekį organizme ir baltųjų kraujo kūnelių skaičių – ir vieni, ir kiti, kaip žinome, vaidina labai svarbų vaidmenį aptinkant mūsų organizme svetimas ląsteles arba ligą.

Ištvermė

Burokėliai turėtų būti pagrindinis sportininkų maistas, mat jau minėti natūralūs nitratai juose didina kūno ištvermę. Tiesa, kad atletinis poveikis taptų pastebimas, prireiks sušlamšti 3–5 vidutinio dydžio burokėlius.

Gera žinia, jog valgyti tiek daug burokėlių visai nebūtina – pakaks gerti jų sultis. 2014-aisiais paviešinto mokslinio tyrimo rezultatuose teigta, kad dviratininkai, gėrę burokėlių sultis, pedalus mynė 15 procentų ilgiau nei kiti sportininkai tą patį sezoną.

Maždaug dviejų stiklinių burokėlių sulčių, išgertų kelios valandos prieš fizinius krūvius, turėtų visiškai pakakti vidutinei kūno ištvermei padidinti.

Rega

Ne tik morkos – burokėliai irgi saugo nuo akių ligų. Burokėlių lapuose yra daugiau geležies nei špinatuose, taip pat dar ir visa krūva kitų sveikatai naudingų medžiagų: karotenoidų, liuteino ir net beta karoteno. Taigi morkos gali atsipūsti – burokėliuose yra užtektinai beta karoteno sveikiems raumenims ir akims bei regai pagerinti.

Įdomūs faktai

Iš pradžių valgyti tik burokų stiebai ir lapai – senovėje jie būdavo verdami, troškinami. Tačiau po to, kai vokiečių chemikas Andreas Zigizmundas Margrafas 1747 metais rado būdą iš burokų išgauti cukrų, jie išgarsėjo kaip saldžiausia žinoma daržovė. Šiandien apie 20 procentų cukraus visame pasaulyje pagaminama iš cukrinių runkelių.

Posakis „raudonas kaip burokas“ atsirado XIX amžiuje, kai moterys pradėjo naudoti burokėlių sultis kaip skaistalus skruostams ir lūpoms.