„Skiepytis reikėtų du kartus. T.y. reikalingos vakcinos dvi dozės. Antra dozė turėtų būti suleidžiama praėjus ne mažiau negu šešiems mėnesiams nuo pirmosios. Pavyzdžiui, jeigu vienuolikmetė mergaitė pirmą kartą skiepijama sausio mėnesį, tai ne anksčiau negu liepos mėnesį ji turėtų būti skiepijama ir antrą kartą“, – sako Valstybinės ligonių kasos direktoriaus pavaduotoja Neringa Bernotienė.

Tėvams nusprendus paskiepyti dukrą, pirmiausia reikėtų kreiptis į šeimos gydytoją. Šis šeimą nukreips į vakcinacijos kabinetą. Gydytojai ginekologai ir onkologai sako, kad jau seniai Lietuvoje reikėjo šios vakcinos.

„Keturias valandas operavau 32 metų moterį, kuri sirgo gimdos kaklelio vėžiu. Sunki operacija. Operuodamas galvojau – jeigu prieš 10 metų būtume pradėję šią skiepijimo programą, ši moteris taip sunkiai nesirgtų, mums nereiktų taip vargti. Kad vakcina yra efektyvi, tai seniai įrodyta. Visas pasaulis neabejoja, kad vakcinos poveikis teigiamas“, – tvirtina Nacionalinio vėžio instituto ginekologas onkologas daktaras Kastytis Žilinskas.

Mergaites skiepyti bus galima jau nuo rudens. Lietuvoje nuo gimdos kaklelio vėžio kasmet miršta apie 200 moterų, o suserga dvigubai daugiau.