Ligoninė nepajėgi pati išlaikyti gimdyvių ir dar mokėti algas darbuotojams.

„Nuo liepos pirmos dienos akušerijos paslaugos ligoninėje nebeteikiamos. Teikiamos tik ginekologinės, nes už jas ligonių kasa yra sumokėjusi.

Šiuo metu viską teisiškai reguliuojame, negalime nuskriausti darbuotojų ir tiesiog užrakinti duris. Yra teisiniai dalykai, su žmonėmis reikia elgtis, kaip priklauso pagal įstatymą. Mes tą ir darome. Vieni darbuotojai keičia darbo pobūdį ir pasiliks dirbti pas mus, kiti gaus išeitines išmokas ir mus paliks“, - kalbėjo Lazdijų ligoninės direktorius Vitas Šimkonis.

Pasak jo, dėl akušerinių paslaugų panaikinimo daug darbuotojų atleisti neteks. Šeši darbuotojai yra pensinio amžiaus ir jie dėl to, kad teks palikti darbo vietas, nenuogąstauja. Daugelis gydytojų į Lazdijų ligoninę dirbti važinėja iš kitų miestų ir ten turi pagrindines darbovietes, tad ir jiems didelių problemų kilti neturėtų. Akušerijos paslaugas teikė tik du vietiniai gydytojai.

„Tikėjomės, kad gal dar atsitiks stebuklas, kad būsime finansuojami, bet stebuklas neįvyko. Ligonių kasos atstovai savo nuomonės nepakeitė, mes juos padavėme į teismą, bet teismas bylą nagrinės tik po metų“, - pasakojo V. Šimkonis.

Jis spėja, kad dabar moterys važiuos gimdyti į Alytaus, Marijampolės ligonines, Kauno klinikas, kiekviena individualiai.

Spaudimą Lazdijams atsisakyti akušerijos paslaugų Vilniaus teritorinė ligonių kasa pradėjo daryti dar praėjusių metų vasarą. Viena pagrindinių priežasčių – per mažas gimdymų skaičius, kuris pagal galiojančius normatyvus turėtų būti ne mažiau kaip 300 gimdymų per metus. Lazdijų ligoninėje pernai gimė 183 naujagimiai, tai – 23 daugiau nei 2014 metais.

Kovo mėnesį į Lazdijų rajono savivaldybę prieš skyriaus uždarymą protestavo savo vaikus Lazdijų ligoninėje gimdžiusios mamos.

„Piketas buvo emocingas, bet, atrodo, teritorinės ligonių kasos atstovų širdžių jis nepaveikė“, - teigė V. Šimkonis.