Tačiau dializės terapija pacientams ne retai sukelia nepatogumų: priklausomai nuo jos pobūdžio, procedūra gali būti nuolatos taikoma iki 5 kartų per savaitę, ligoniams atvykstant į gydymo įstaigą arba savarankiškai dializuojantis namuose.

Dializės procedūra atliekama dviem metodais: peritoninės dializės metu chirurginiu būdu žmogaus pilve suformuojama anga, pro kuria pilamas dializinis skystis, padedantis išvalyti organizmą nuo šlakų ir vandens pertekliaus; hemodializės būdu dializatorius prijungiamas prie paciento kraujotakos, tam, kad išsivalytų kraujas. Hemodializė taikoma tik tam skirtose gydymo įstaigose, ir skiriama sunkios inkstų ligos stadijos atvejais.

Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Antakalnio filiale šiuo metu hemodializė taikoma 25 pacientams. Nuo rugsėjo 1 d., ligoninės administracija nusprendė pakeisti nusistovėjusią tvarką, ir anksčiau buvusias dvi hemodializės procedūrų pamainas sujungti į vieną. Tarsi viskas būtų įprasta: mažėjant pacientų kiekiui, racionalu mažinti ir procedūroms skiriamą laiką. Tačiau daliai dializuojamų pacientų atrodo kitaip, o ir tokių pokyčių priežastys, pasirodo, nėra visiškai aiškios.

Buvęs Lietuvos vaikų fondo direktorius ir vienas jo steigėjų Romanas Burba ligoninėje dializuojamas jau pusę metų. „Dializės procedūra vyksta 3 kartus per savaitę. Aš dializuojuosi 3.5 valandos, - pasakoja R. Burba. Iki šiol procedūra buvo skirstoma į dvi pamainas: nuo 7 val., ir nuo 11 val., leidžiant ligoniams pasirinkti jiems patogų laiką. Tačiau tik neseniai pasklido informacija, jog nuo rudens dializės procedūroms bus skiriamas vienas užsiėmimas – nuo 7 val. ryte“

R. Burba sako, jog dializuojamus pacientus papiktino tai, jog dėl laiko pakeitimų nebuvo su jais konsultuojamasi. Sprendimas dėl procedūrų laiko buvo priimtas be bendro nutarimo, neatsižvelgiant į pacientų nuomonę.

„Dializuojami ligoniai yra vyresnio amžiaus, ir ši procedūra jiems bus taikoma iki gyvenimo pabaigos. Įsivaizduokite, kokia sumaištis tarp pacientų įvyko sužinojus, jog nuo šiol į ligoninę turėsime atvykti 7 val., - piktinasi R. Burba. Dializė yra sudėtinga procedūra, ir žmonėms, to nepatiriantiems, sunku suprasti. Kaskart leidžiamas švirkštas, taigi daug kas priklauso nuo dūrio. Ligoniai prisiriša prie medicinos seselės, prie įprastos tvarkos. O dabar – stresas kažkoks.“

Pašnekovas susirūpinęs, jog nuo šiol jam teks keltis 5 val. ryte, kadangi globoja neįgalią žmoną, kuria taip pat turi pasirūpinti: „Aš žmonai ruošiu ir pusryčius, ir pietus. Grįžęs po dializės, aš noriu pailsėti, tačiau dabar naujas procedūrų grafikas kels daug nepatogumų“, - nerimauja vyras.

R. Burba teigia, jog už dializę iš ligonių kasų mokami dideli pinigai – apie 100 eurų, todėl ligoniai taip pat jaučiasi turį teisę spręsti, ar bent turėti balsą tokiuose jiems reikšminguose sprendimuose, kadangi prie procedūrų laiko tenka derinti visą kasdienybę. „Taip, ligoniai sutinka, jog labiau apsimoka skirti vieną pamainą procedūroms. Tačiau kodėl taip anksti? Organizmui, o ypač sergančiam, yra sunku prisitaikyti prie tokio ritmo“, - kalba R. Burba ir pabrėžia, jog sprendimas padarytas skubotai, neatsižvelgus į pacientų nuomonę.

Ligoninės Nefrologijos skyriuje dirbanti ir hemodializę atliekanti gydytoja (redakcijai vardas ir pavardė žinomi) DELFI sakė, jog skyriaus personalas taip pat nepritaria naujai kuriamai tvarkai ir nesupranta, kokią naudą gydymo įstaiga gaus palikusi vieną pamainą, skirtą dializės procedūroms atlikti.

„Du metus buvo kalbama apie tai, jog reikia mažinti dializės procedūrų pamainų kiekį. Visai neseniai iš administracijos gavome įsakymą, jog nuo rudens bus keičiamas procedūrų laikas, - pasakoja ligoninėje dirbanti gydytoja. Tačiau kodėl taip daroma – neaišku. Mes iš šių pokyčių nematome jokios ekonominės naudos: procedūrų kiekis nesikeičia, etatai juk nemažinami. Na, nebent ligoninės administracija siekia, kad patys ligoniai pabėgtų ir pasirinktų kitą dializes paslaugas teikiančią įstaigą.“

Gydytoja patikina, jog tarp pacientų kilo didelis susirūpinimas sužinojus apie naują tvarką: „Normalu, jog pacientai yra pasipiktinę. Juk jie taip pat turi savo gyvenimus: nors ir gaudami pirmo laipsnio invalidumą, kai kurie dirba (kad ir pusę etato) ryte, kiti – po pietų. Dializės procedūra jiems palaiko gyvybę, trunka keletą valandų. Palikus vieną rytinę pamainą, kažkurie ligoniai turės keisti savo kasdienę rutiną, o taip neturėtų būti“. Gydytojos nuomone, „ne ligoniai turi taikytis prie dializės, bet dializė prie ligonių“.

Įvedus naują procedūrų grafiką, teks iš naujo derinti ligonių atvežimą į gydymo įstaigą. Tai, anot gydytojos, bus papildomas rūpestis tiek pacientams, tiek ligoninei, kurios transportu naudojamasi.

„Viskas iki šiol labai sklandžiai ėjo, juk dirbame ne pirmi metai, - kalba gydytoja. Viskas nusistovėję, viskas aišku, ir kas dabar? Gal siekiama išvis likviduoti hemodializės poskyrį? Juk dializės procedūrų centrų yra daug, ir pacientai tikrai ras jiems patogią vietą.“

DELFI nepavyko gauti oficialaus ligoninės atstovo komentaro.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)