Valstybinė ligonių kasa (VLK) šiuo metu rengia metodiką dėl ortopedijos techninių priemonių, kurių gamybos ir pritaikymo išlaidos kompensuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis, bazinių kainų nustatymo. Rengiamą dokumentą vertinusiai STT užkliuvo ketinimas bazinių kainų nustatymo procedūrą vykdyti ne rečiau kaip kas penkerius metus.

„Manome, jog tai yra per ilgas laikotarpis, nes per jį sąnaudų kainos gali pakisti nemaža apimtimi, todėl siūlytina laikotarpį trumpinti, pavyzdžiui, iki trejų metų“, – nurodo STT.

Taip pat siūloma rinkti informaciją ne tik apie ortopedijos priemonių gamybos, bet ir apie pritaikymo sąnaudas.

„Kadangi ortopedijos techninių priemonių rinkoje nustatyta korupcijos rizikos veiksnių, netinkamai atskiriant serijiniu būdu pagamintus medicinos prietaisus nuo pagamintų pagal individualų užsakymą, siūlytina metodikos projekto priedus papildyti informacija, kuri turėtų būti gauta iš ortopedijos įmonių, kurios ne tik įveža į Lietuvą serijiniu būdu pagamintus medicinos prietaisus (...), bet po to užsiima pritaikymo veikla“, – mano STT.

Šios ir kitos pastabos dėl ortopedijos priemonių įkainių nustatymo metodikos penktadienį aptartos Sveikatos apsaugos ministerijoje.

Kaip BNS nurodė VLK Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė, pritarta STT siūlymui ortopedijos technikos priemonių bazines kainas peržiūrėti ne kas penkerius, o kas trejus metus. Ligonių kasos patikslintą metodikos projektą artimiausiu metu žadama pakartotinai teikti Sveikatos apsaugos ministerijai ir STT.

Pastabų dėl ortopedijos priemonių įkainių pernai rudenį išsakė Valstybė kontrolė. Šių priemonių gamintojais domėjosi ir teisėsauga, tačiau ikiteisminį tyrimą dėl įtarimų, kad ortopedijos priemonių gamintojai galėjo sukčiauti tiekdami nekokybiškus gaminius, o VLK darbuotojai galėjo netinkamai vykdyti kontrolę, Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė Genė Ramanauskienė birželį nutraukė.

Pastaraisiais metais ortopedijos priemonėms kompensuoti VLK skiria maždaug 10 mln. eurų per metus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)