Škotijoje esančio Dandžio universiteto (angl. University of Dundee) mokslininkai ištyrė daugiau nei pusės milijono bričių ligos istorijas ir nustatė, jog apendikso ar tonzilių pašalinimo operacijos galėjo tiesiogiai padidinti moterų vaisingumą.

Mokslininkai nustatė, jog 100 nėščių moterų, kurioms nebuvo atlikta jokių operacijų, teko 134 nėščiosios, kurioms buvo pašalintas apendiksas, 149 nėščiosios, kurioms buvo pašalintos tonzilės ir 143 nėščiosios, kurioms buvo pašalintas ir apendiksas, ir tonzilės.

Tiesa, mokslininkai nerekomenduoja moterims be reikalo šalinti apendikso ir tonzilių, nes šie organai atlieka gana svarbias funkcijas – apendiksas yra žarnyno mikrofloros „gerųjų bakterijų“ saugykla, o tonzilės – savotiški filtrai, sulaikantys ir pašalinantys mikroorganizmus, patekusius pro nosį ir burną.

Vienas iš galimų paaiškinimų – pašalinus apendiksą ir tonziles, organizme padidėja uždegimų, galinčių paveikti moters gimdą ir kiaušides, tikimybė. Anksčiau medikai klaidingai manė, jog apendikso pašalinimas padidina nevaisingumo tikimybę.

Kita vertus, tyrimo išvados nėra galutinės, nes, pasak tyrimo autorių, apendikso ir nėštumo sąsajos gali būti nulemtos ir moterų elgesio. Pavyzdžiui, laisvesnis seksualinis elgesys galėjo lemti ne tik moterų nėštumą, tačiau ir dubens uždegiminę ligą, dėl kurios buvo pašalintas apendiksas.

Mokslininkų teigimu, apendikso ir tonzilių šalinimo sąsajų su vaisingumu klausimu būtinas tolesnis ir nuodugnesnis tyrimas.

Tyrimas paskelbtas tarptautiniame medicinos žurnale „Fertility and Sterility“.