Vitaminai, kurie gelbsti sąnarius

Pasak visuomenės sveikatos specialistės Justinos Klimavičiūtės, žmonės juda dėl suderintos sąnarių ir atitinkamų raumenų veiklos. „Sąnarį sudaro sąnariniai kaulo galai, padengti kremzle, sąnarių skystis (tepalas) bei sąnario kapsulė. Kremzlė tarnauja kaip slystamasis paviršius, mažina smūgio poveikį, kad būtų galima netrukdomai judėti“, – teigia ji.

Kaip ir kalbant apie kitas sveikatos problemas, egzistuoja realus ryšys tarp maisto, kurį valgome, ir sąnarių. J. Klimavičiūtė pabrėžia, jog stengiantis kuo ilgiau išlaikyti sveikus sąnarius būtina visavertė, vitaminų nestokojanti mityba. „Tam tikri maisto produktai padeda sąnariams. Pavyzdžiui, antioksidantai padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, kurie kenkia sąnariams. Todėl maisto racione turėtų būti daug vitaminų A, C, E ir seleno“, – tikina specialistė.

Diskomfortą mažina Omega-3

J. Klimavičiūtės teigimu, daug vitamino A galima rasti geltonos ir oranžinės spalvos vaisiuose bei daržovėse, tokiose kaip morkos, abrikosai, persikai. Vitamino C yra gausu vynuogėse, apelsinuose, papajose, manguose, avietėse, šparaginėse pupelėse, brokoliuose ir kituose vaisiuose bei daržovėse.

Vitamino E gausu neskaldytų grūdų duonoje ir dribsniuose, saulėgrąžų sėklose ir riešutų svieste.

Seleno gausite vartodami lašišą, braziliškus riešutus, avižose ir ruduosiuose ryžiuose. Teigiamą poveikį taip pat turi kai kurios riebiosios rūgštys“, – teigia specialistė.

Pasak J. Klimavičiūtės, Omega-3 riebalų rūgštys yra antiuždegiminio poveikio ir gali sumažinti sąnarių patinimą ir diskomfortą. „Omega-3 šaltinis yra šaltųjų vandenų žuvys: lašiša, sardinės ir silkė. Taip pat Omega-3 randama ir žaliose daržovėse, riešutuose, sėklose bei grūduose“, – vardina J. Klimavičiūtė.

Riebus maistas – podagros magnetas

Gydytoja reumatologė Loreta Adomaitienė teigia, jog susidūrus su atitinkamomis sąnarių problemomis iš esmės mitybos keisti nereikia, tačiau yra keletas svarbių dietos reikalavimų, kurių nesilaikant skausmas gali paūmėti. „Pavyzdžiui, podagros atveju žmogus turėtų vartoti maistą, kuriame esama kuo mažiau purinų. Svarbu vengti riebios mėsos ir žuvies, sardinių, kepenėlių, jūros gėrybių“, – perspėja gydytoja.

L. Adomaitienė įspėja, jog sergant podagra reikia ypatingai vengti alkoholio. Jei nesilaikoma išvardintų mitybos reikalavimų, sergantiems labiau tikėtina patirti podagros priepuolius ir pajusti ligos paūmėjimą, o tiems, kurie neserga, tokia mityba gali prijaukinti nepageidaujamą ligą.
Dar viena liga, reikalaujanti skirti ypatingą dėmesį mitybai – osteoporozė, kitaip dar žinoma kaip kaulų retėjimo liga, kuria dažniausiai serga vyresnio amžiaus moterys. Šios ligos atveju gydytoja rekomenduoja į savo maisto racioną įtraukti kuo daugiau produktų, turinčių kalcio ir vitamino D.

Svarbiausia nevalgyti labai aštriai, riebiai ar saldžiai

Dauguma vyresnio amžiaus žmonių skundžiasi artroze, o sergantiems būdingos ataugėlės ant kelių, klubų sąnarių ar stuburo. Tokiais atvejais L. Adomaitienė labiausiai rekomenduoja atrasti laiko didesniam fiziniam aktyvumui, o turintiems didelį kūno svorį sutelkti dėmesį į dietą ir pasistengti numesti svorio.

Pasak gydytojos, sklandžios kaulų ir sąnarių veiklos negalima įsivaizduoti be vitamino D ir kalcio. „Geriausi kalcio šaltiniai yra pieno produktai. Tai būtų jogurtai, sūriai, o ypač kietieji. Vaisiai taip pat labai svarbūs, o nuo visų sąnarių ligų geriausiai veikia ir yra tiesiog būtini antioksidantai – tai Omega-3 riebalų rūgštys”, – tikina L. Adomaitienė.

Norintiems sveikų sąnarių ir nesusidurti su minėtomis nemaloniomis ligomis, gydytoja rekomenduoja vengti tokio maisto, kuris kenkia ir kardiovaskulinei, širdies ir kraujagyslių sistemai bei inkstams. L. Adomaitienės teigimu, svarbiausia yra vengti labai aštraus, riebaus ar saldaus maisto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)