Tyrimas, publikuotas „Public Health journal“, parodė, kad duonos/batono ir kažko tarp jų kombinacija sutrikdo svorio metimo programas.

Ilinojaus universiteto mokslininkai stebėjo 27 000 žmones, kurie reguliariai valgo sumuštinius.

Buvo atrasta, kad šie asmenys, rinkdamiesi iš pažiūros nekaltą užkandį, per dieną suvartoja 100 kalorijų daugiau.

Ir dėl to tikrai nekalta taip dažnai niekinama duona – svarbiausia tai, kas sumuštinio viduje.

Dažniausiai daugiau kalorijų slypi mėsoje, kuri naudojama sumuštiniui užpildyti. Joje tikrai esama daugiau riebalų, nei rekomenduotina.

Taip yra todėl, nes daugeliui sumuštinių naudojama pjaustyta mėsa, jos paplotėliai ar šalta, fasuota vištiena, kurioje esama daug kalorijų, riebalų ir natrio.

Sumuštinių mėgėjai retai valgo daržoves bei yra linkę į daug cukraus turinčius produktus.

Mokslininkai pataria žmonėms, besirenkantiems ką valgyti, atkreipti dėmesį į mitybos lenteles bei produktų sudėtį.

„Sumuštinių mėgėjai turėtų atidžiau žiūrėti į kalorijų skaičių bei produkto sudėtį, būti tikri, kad žino, ką valgo, ir protingai pasirinkti“ – rašė tyrėjai.

Taip pat patariama vengti jau paruoštų sumuštinių ir juos darytis namuose – taip bus žinoma, kas įeina į jo sudėtį.

Sumuštinius taip pat galima pagardinti daržovėmis, naudoti naminę, pilno grūdo duoną su mažai druskos ir vengti jau apdorotos mėsos ir riebių padažų.

Daugelis, o ypač greito maisto mėgėjai, nesuvokia, kiek druskos jie turėtų suvalgyti ar kiek druskos yra jų patiekale.

Ekspertai teigia, kad žmonės neturėtų dėti druskos į maistą, kurį dažnai valgo. Remiantis naujaisiais duomenimis, 75% kasdien mūsų suvartojamos druskos gaunama iš duonos, dribsnių ir jau paruoštų patiekalų.

Victoria Taylor, vyresnioji British Hearth Foundation dietologė, Express.co.uk aiškino: „Reguliariai valgant per daug druskos gali smarkiai pakilti kraujo spaudimas, o tai padidina širdies ir kraujagyslių ligų riziką“.

„Suaugusieji per dieną turėtų suvalgyti maždaug 6 gramus druskos. Tai – vos vienas arbatinis šaukštelis“.