Ekspertai sako, kad jos svarba mūsų sveikatai žymiai svarbesnė – pasirodo, daug ląstelienos turintis maistas padeda sumažinti širdies ligų riziką, išvengti diabeto, krūties vėžio, divertikulito (ligos, kuria sergant storojoje žarnoje susiformuoja savotiškos kišenėlės) ir net ankstyvos mirties, skelbia „Bloomberg“.

Ir tai dar ne svarbiausia žinia – pasirodo, ląstelienos turintis maistas padeda tirpdyti nereikalingus kilogramus.

Kalorijų skaičiavimo programėlė „MyFitnessPal“ turi duomenų apie 4,2 mln. Amerikoje ja besinaudojančiųjų sveikatą. Būtent jie ir atskleidžia įdomų faktą – pasirodo, ląsteliena padeda kovoje su antsvoriu.

Ekspertai daugiau dėmesio skyrė tiems programėlės naudotojams, kuriems pavyko pasiekti užsibrėžtų svorio metimo tikslų – jie sudarė 5 proc. Paaiškėjo, kad jie visi per dieną suvartodavę daugiau ar mažiau tokį patį skaičių kalorijų bei panašų procentą angliavandenių, riebalų ir baltymų.

Svarbiausia tai, kad lyginant su kitais naudotojais, geriausių asmeninių rezultatų pasiekusieji vartojo daug ląstelienos – vidutiniškai po 13,5 proc, per dieną (29 proc. daugiau).

Kokia ląstelienos sėkmės kovojant su antsvoriu paslaptis? Ekspertų teigimu, atsakymas į šį klausimą itin paprastas. Daugiau ląstelienos turintis maistas padeda greičiau pajusti pilnumo jausmą, tad suvalgoma mažiau ir ilgiau išlieka sotumo jausmas.

„Norint per parą suvartoti tiek ląstelienos, kiek rekomenduotų specialistai, reikia valgyti daug vaisių ir daržovių. Papildomas obuolys per dieną – papildomi 5 gramai ląstelienos per parą“, – teigia „MyFitnessPal“ sistemoje registruotas dietologas Trinh Le.

„Štai ką rekomenduočiau norintiems valgyti daugiau ląstelienos – tiesiog valgyti daugiau vaisių, daržovių, viso grūdo kepinių, žalumynų“, – teigia dietologė ir knygos „The Small Change Diet“ autorė Keri Gans. Štai ką ji patarė klientams, kurie nori sužinoti, kaip turėtų atrodyti sveiko maisto lėkštė: pusė daržovių, ketvirtis baltymų, ir vienas ketvirtis daug ląstelienos turinčių angliavandenių.
Leidinyje „Annals of Internal Medicine“ skelbiamos 2015 metų vasarį atlikto tyrimo išvados.

Ekspertai aiškinosi, ar daug ląstelienos turintis maistas gali padėti kovoje su nereikalingais kilogramais. Tyrimo vykdytojai 240 savanorių (visi jie turėjo metabolinį sindromą) padalino į dvi grupes. Kiekviena iš jų laikėsi skirtingų mitybos taisyklių.

Pirmoji grupė maitinosi laikydamasi Amerikos širdies ligų gydytojų asociacijos rekomenduojamos dietos: valgė daugiau daržovių, žuvies, liesų baltymų, produktų, kuriuose daugiau ląstelienos, vartojo mažiau cukraus, druskos, riebalų ir alkoholio. Antrosios grupės savanoriai laikėsi vos vienos taisyklės: per dieną suvalgyti 30 gramų ląstelienos. Po metų paaiškėjo, kad sulieknėjo abiejų grupių savanoriai. Nors pirmosios grupės savanoriai ir neteko kiek daugiau svorio (2,6 kilogramų, o antroji grupė – 2 kilogramų), galima daryti išvadą, kad vien valgydami daugiau ląstelienos galite padailinti kūno linijas.

Nepaisant ląstelienos naudos, bent jau amerikiečiai jos valgo per mažai. Ekspertai sako, kad dėl to gali būti kaltas ir ne itin patrauklus ląstelienos įvaizdis – toks maistas pirmiausia asocijuojasi su sveika tuštinimosi funkcija. Pavyzdžiui, baltymų įvaizdis žymiai seksualesnis – jie siejami su raumenimis.

Baltymai pateikiami kaip būdas užpildyti skrandį, ilgiau jausti sotumo jausmą, maistas, padedantis auginti raumenis. Ląsteliena pirkėjams pirmiausia asocijuojasi su maistu, kuris gerina virškinimą ir tuštinimosi funkciją“, – kodėl deramai nevertinama ląsteliena, pasakoja „NPD Group“ analitikas Darrenas Seiferis.

JAV dietologai teigia, kad pagrindinė priežastis, kodėl amerikiečiai gauna per mažai ląstelienos, yra tai, kad jie valgo per mažai vaisių, daržovių, viso grūdo gaminių. Laikotarpiu nuo 1909 iki 1963 metų Jungtinėse Valstijose ląstelienos vartojimas smuko 40 proc., 2004 metais skelbė leidinys „American Journal of Clinical Nutrition“.

Tai nutiko išpopuliarėjus apdorotiems maisto gaminiams.

Nepaisant gana liūdnos statistikos ir su sumenkusiu ląstelienos vartojimu susijusių problemų, viltį tunelio gale įžvelgti jau galima. Pilno grūdo gaminiai po truputį tampa vis populiaresni ir populiaresni. Organizacija „The Whole Grains Council“ džiaugiasi įkvepiančia statistika – tokio maisto populiarumas auga, jį siūlo vis daugiau restoranų visame pasaulyje. Pilno grūdo gaminius populiarina ir žiniasklaida – visai neseniai „New York Times“ rašė net apie du tyrimus, atskleidusius pilno grūdo gaminių naudą sveikatai ir gerai savijautai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)