Vienoje porcijoje vyšnių (maždaug 21 uogoje) yra 90 kalorijų ir 3 gramai maistinių skaidulų. Taip pat šios uogos yra puikus vitamino C bei kalio šaltinis. Gausu jose ir antocianinų – biologiškai aktyvių medžiagų, pasižyminčių antioksidaciniu, uždegimą slopinančiu poveikiu, yra naudingos širdies ir kraujagyslių sistemai bei turi dar aibę visokių privalumų.

Tyrimai rodo, kad vyšniose esantis melatoninas, katechinai ir flavanai taip pat yra labai naudingi mūsų sveikatai.

Cukraus lygis kraujyje

Vyšnios jį, pasirodo, stabilizuoja. Šių uogų glikemijos indeksas (matuojantis angliavandenių įtaką gliukozės kiekiui kraujyje) vienas kukliausių tarp visų vaisių – 22, mažu laikomas glikemijos indeksas nuo 0 iki 55.

Vyšnios turtingos šio fitoestrogeno – natūralaus flavonoido, laikomo sveikatai naudingu itin stipriu antioksidantu. Kvercetinas padeda neutralizuoti potencialius DNR pažeidimus, padarytus laisvųjų radikalų, ir gali padėti apsaugoti nuo širdies ligų bei tam tikrų formų vėžio (įskaitant krūties, storosios žarnos, prostatos ir plaučių).

Bet tai dar ne viskas. Kvercetinas pasižymi stipriu uždegimą slopinančiu ir antihistamininiu poveikiu. O vienas tyrimas – tiesa, atliktas su gyvūnais, – parodė, jog vyšnių ekstraktas su kvercetinu neutralizuoja neigiamą daug riebalų turinčios dietos poveikį, kuris kitomis aplinkybėmis baigtųsi nutukimu.

Sąnarių skausmai

Net kelių tyrimų išvados leidžia daryti prielaidą, jog vyšnių gebėjimas slopinti uždegimus gali padėti sergantiems artritu ir podagra žmonėms, palengvinti sąnarių skausmus. Ypač kai kurių rūšių trešnės mažina šlapimo rūgšties kiekį kraujyje – tai itin aktualu podagros kamuojamiems žmonėms.

Per kitą tyrimą nustatyta, kad valgant vyšnias 35 procentais sumažėja podagros priepuolio tikimybė (dviejų dienų laikotarpiui). O valgant vyšnias ir vartojant podagrai gydyti skirtus medikamentus priepuolių tikimybė sumažėja 75 procentais.

Natūralūs migdomieji

Paprastųjų vyšnių tyrimai atskleidė, kad jose gausu melatonino – medžiagos, padedančios organizmui sureguliuoti miego ir būdravimo ciklus. Taigi vyšnių sulčių koncentratas gerina miegą.

Ar žinote, kad…

…vyšnių uogos ir sultys dažnai rekomenduojamos po fizinių krūvių – dėl antioksidacinių ir uždegimą slopinančių savybių. Per vieną tyrimą buvo pastebėta, kad atletai, atstovaujantys jėgos sporto šakoms, vartodami papildą su vyšniomis po intensyvių treniruočių atsigaudavo greičiau nei sportininkai, gėrę paprastas vaisių sultis.

Kiti tyrimai, kuriuose dalyvavo tų pačių sporto šakų sportininkai, taip pat sieja vyšniose esančias medžiagas su spartesniu organizmo atsigavimu net po itin sekinančių fizinių krūvių.