Ką gi būtų galima šiame kontekste pasakyti apie daugelio itin mėgstamus makaronus? Kaip rašo qz.com, baltymų dietai įkopus į populiarumo aukštumas makaronai daugelio pradėti vertinti kaip tikrų tikriausias blogis. Kadangi jų sudėtyje gausu angliavandenių, dažnai nė nesusimąstydami darome išvadą, kad jie yra didžiausi gražios figūros priešai.

Vis dėlto naujausi tyrimai rodo ką kita. Liepos 4 d. leidinyje Nutrition & Diabetes išpublikuoti neseniai atlikto tyrimo rezultatai paneigia dažną įsitikinimą ir patvirtina daugelį metų italų, tarp kurių ir garsioji Sophia Loren, teiginius, kad makaronai netukina ir netgi padeda išsaugoti dailias formas.

Tyrime dalyvavo 14 402 35-79 m. vyrai ir moterys iš nedidelio Molizės regiono centrinėje Italijoje ir 8964 18-96 m. vyrai ir moterys iš kitų šalies regionų. Abi dalyvių grupės buvo įtrauktos į tyrimus, skirtus nustatyti ryšį tarp makaronų vartojimo bei Kūno masės indekso (KMI), klubų ir liemens apimčių.

Šio tyrimo rezultatai ganėtinai vienareikšmiški. Įvertinus abiejų grupių tiriamuosius nustatyta, kad makaronų vartojimas skirtingo amžiaus moterų ir vyrų atvejais sietas su mažesniu KMI, mažesne liemens ir klubų apimtimi. Neviršijant rekomenduojamos normos ribų makaronų galima vartoti kiek tik nori – nutukimo problema tik mažės.

Mokslininkai mano, kad teigiamo makaronų vartojimo poveikio paslaptį įminti padeda žinios apie Viduržemio jūros regiono dietą. Nustatyta, kad valgant makaronų kartu vartojama ir produktų iš kitų svarbių maisto grupių: pomidorų, pomidorų sulčių, svogūnų, česnakų, alyvuogių aliejaus ir brandinto sūrio.

Molekulinės ir mitybos epidemiologijos laboratorijai vadovaujanti ir viena iš tyrimo autorių tapusi Licia Iacoviello patvirtina, kad Viduržemio jūros regiono dieta – tai mitybos planas, užtikrinantis geresnius svorio metimo rezultatus ilgalaikėje perspektyvoje“, - teigė L. Iacoviello. „Tendencija, pagal kurią angliavandeniai, lyginant su baltymais, laikomi tikru blogiu, neparemta jokiais įtikinamais moksliniais įrodymais, o laikantis angliavandenių ribojimo dietos kruopos keičiamos mėsa ar kitais gyvūninės kilmės produktais, kurių neigiamas poveikis sveikatai yra įrodytas“, - neabejojo ji.

Dėl populiarių baltymų ir angliavandenių ribojimo dietų makaronų suvartojama mažiau netgi Italijoje, nors ši šalis – pasaulinė makaronų gamybos ir vartojimo lyderė (per metus Italijoje makaronų pagaminama per 3 mln. tonų, o vienam italui per metus tenka net 26 kg makaronų). Vis dėlto naujausias tyrimas patvirtina, kad makaronų atsisakyti tikrai nereikia, nes tokiu atveju nukenčia Viduržemio jūros regiono dieta ir netgi kyla didesnis pavojus susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

„Patartina saugoti ištikimybę Viduržemio jūros regiono dietai, vartoti skirtingų rūšių produktų proporcingai, nenukrypstant nuo maisto piramidės, daugiausia valgyti grūdinių produktų, o mažiausia – raudonos mėsos“, - patarė specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)