Negyvenamoje sodyboje tvarkydamas medyje buvusį bičių spiečių,staiga mirė 1981 m. gimimo vyras. Kaip rašoma policijos suvestinėje, jį sugėlė bitės.

„Jaunas, stiprus buvo ir taip netikėtai mirė. Šokas jo tėvams, seserims, broliui, kuris parvažiuoja iš užsienio, ir visiems mums“, – DELFI sakė Vidsodžio seniūnaitė Virgilija Kybartienė, neprisimenanti atvejo, kad jų apylinkėse nuo bičių sukandimo būtų miręs žmogus.

Pasak seniūnaitės, Vidsodžio gyventojas dar nebuvo sukūręs šeimos. „Čia gimęs, čia augęs, čia mokyklą baigęs. Nelaimė įvyko vėlai vakare, tad kol kas tik spėjau tėvus ir jo seseris aplankyti, paklausti, kokios pagalbos reikia. Tvarkė žmogus šalia esančią tuščią sodybą ir va, kuo viskas baigėsi. Vakar apie pusę dešimtos vakaro man paskambino jo sesuo. Ar buvo alergiškas bičių įkandimams aš nežinau. Gal labai daug bičių sugėlė? Artimiesiems nelindai į širdį, ir taip žmonės ištikti šoko“, – jaudinosi V. Kybartienė.

Primena visada nešiotis švirkštą su adrenalinu

Žmonėms, žinantiems, kad yra alergiški bičių, vapsvų ar širšių įkandimams, medikai primena visada su savimi turėtų turėti švirkštą su adrenalinu.

Bet kurios išplitusios reakcijos atveju būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją. Ypač tuomet, kai po vabzdžio įgėlimo atsirado išbėrimų, patino veidas, pasunkėjo kvėpavimas, sunku ryti, svaigsta galva ar atsirado kitų negalavimų. Šie požymiai dažniausiai išryškėja praėjus kelioms minutėms ar valandai po įgėlimo.

Bites priskiria nuodingiems vabzdžiams

DELFI primena, jog vabzdžiai sąlyginai skirstomi į nenuodingus ir nuodingus. Pastariesiems priskiriamos bitės, vapsvos, kamanės, širšės, skruzdėlės. Nuodingi nariuotakojai atakuoja gindamiesi ir geldami suleidžia skausmingus nuodus.

Nenuodingi vabzdžiai kanda ir dažniausiai suleidžia seiles su antikoaguliantais (medžiagomis, stabdančiomis kraujo krešėjimą) tam, kad galėtų misti mūsų krauju.

Po nenuodingų vabzdžių įkandimo kartais gali atsirasti įvairios odos sudirginimo reakcijos, tačiau tik nuodingų nariuotakojų geluonis gali sukelti tokias ryškias alergines reakcijas, kaip anafilaksinis šokas.

Nuodingi įgėlimai visada skausmingi, juos lydi paraudimas ir patinimas. Jautresniems žmonėms gali išryškėti išplitusios reakcijos, kurios kartais progresuoja ir sukelti tokius negalavimus, kaip viso kūno dilgėlinė, bendras silpnumas, dezorientacija, virškinamojo trakto veiklos sutrikimai (pilvo pūtimas, viduriavimas, pykinimas, vėmimas), gimdos spazmai, šlapimo ir išmatų nelaikymas, dusulys, kosulys, kraujospūdžio kritimas, mieguistumas, apalpimas ir kt.

Ką daryti, jei įgėlė nuodingas vabzdys

Įgėlus širšei, vapsvai ar bitei, pirmiausia reikia ištraukti geluonį. Jei vabzdys įgėlė į plaštaką, patartina nusiimti žiedus ir apyrankes, dezinfekuoti įgėlimo vietą.
Medikai siūlo ant pažeistos vietos dėti ledą, įsuktą į audinį, ir laikyti ne ilgiau kaip 15 min., naudoti vietinius anestetikus, analgetikus, antihistamininius ir priešuždegiminius preparatus, tepalus su kortikosteroidais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)