Oksfordo ir Alsterio universitetų mokslininkai teigia, kad mažas deguonies kiekis augliuose ir yra pagrindinė priežastis, kodėl kartais radioterapija ir gydymas vaistais neduoda norimos naudos.

Mokslininkai viliasi sukurti gėrimą, kuriame būtų deguonies mikroburbuliukų, galinčių deguonimi aprūpinti onkologinius darinius.

Kaip ten bebūtų, kol kas tai tik idėja – laukia ilgas ir sunkus darbas.

Mokslininkai jau gana seniai išsiaiškino, kad neretai vėžio apimtuose audiniuose yra mažiau deguonies nei sveikuose.

Viena iš priežasčių – faktas, kad vėžys sparčiai auga, kraujotakos sistema paprasčiausiai nespėja paskui. Dėl šios priežasties piktybiniai augliai dažnai nuo sveikųjų skiriasi pažeistomis kraujagyslėmis, kuriomis neteka kraujas su pakankamu deguonies kiekiu.

Oksfordo universiteto profesorė Eleanora Stride teigia, kad deguonies trūkumas vėžines ląsteles „verčia persijungti į išgyvenimo režimą“, tad jos tampa atsparesnės vaistų ir radioterapijos poveikiui.

Tai ypatingai opi problema, aktuali sunkiai pagydomiems vėžiams – pavyzdžiui, piktybiniams kasos augliams, teigia akademikė.

Mokslininkų komanda jau išsiaiškino, kad deguonies injekcijos vėžiu sergančioms pelėms (kurioms taikomas gydymas chemoterapija) prisidėjo prie geresnių kovos su liga rezultatų.

Neseniai mokslininkai atliko ir nedidelio masto tyrimą, kurio metu vėžiu sergančioms pelėms buvo duodama gerti gėrimo, prisodrinto deguonies. Kitas bandymų etapas bus susijęs su deguonies, kurio papildomai gaus pelės, normos didinimu. Vėliau seks bandymai su žmonėmis.

E. Stride teigia: „Tikrai nerekomenduoju žmonėms skubėti pirkti gėrimų, kuriuose neva daug deguonies. Mes dar tik pradėjome tikrinti šią idėją praktikoje. Laukia ilgas ir labai sudėtingas darbas, kol galėsime tvirtai pasakyti, kad taip, šis sumanymas veikia“.

Organizacijos „Cancer Research UK“ atstovas Iainas Foulkesas pridūrė: „Profesorė E. Stride ir jos komanda išdrįso ieškoti naujų netradicinių sprendimų. Mums ši idėja pasirodė įdomi. Kartais drąsa pasiteisina“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)