Tačiau miomos augo ir pilvas ėmė atrodyti tarsi 6 mėnesių nėštumas. Kai jau hemoglobinas nukrito iki 59, o kraujavimas nesiliovė – kreipiausi į gydytojus“, - pasakojo Elvyra, kuriai prieš savaitę atlikta unikali operacija.

52-iejų metų moters gimdoje buvo užaugę daug miomų – gerybinių auglių. Bendras svoris siekė 4,4 kg. Nors tokiu atveju įprastai būtų pasirinkta pilvo atvėrimo operacija, Vilniaus klinikinėje ligoninėje buvo priimtas kitas sprendimas, dėl kurio pacientė į namus galėjo išvykti jau kitą dieną.

Ant pirštų susidarė pūslės, šipo peiliai

Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Ginekologijos skyriaus vedėjas Gediminas Mečėjus DELFI pasakojo, kad prieš mėnesį pacientė kreipėsi dėl gausaus kraujavimo mėnesinių metu. Hemoglobino rodikliai buvo labai žemi. Gydytojas nusijuokė, kad vyras tokioje situacijoje jau vargu ar bevaikščiotų. Moters gimdoje buvo atrasta daug miomų – gerybinių auglių.

Gimdos miomos atsiranda ir linkę augti tada, kai moters organizme yra sutrikusi lytinių hormonų pusiausvyra.

„Moteris atrodė tarsi būtų nėščia. 4,4 kilogramo – daugiau nei pilnai išnešiotas vaikas. Jos gimda atrodė tarsi vynuogių kekė – apaugusi šimtais miomų. Kraujavimo sustabdymui buvo atlikta kraujo transfuzija. Planuojant operaciją, pacientė buvo išleista namo, tačiau po savaitės vėl grįžo pas mus – kraujavimas nesiliovė“, - pasakojo gydytojas.

Gimdą su visais dariniais reikėjo pašalinti, tačiau prieš tai gydytojams teko pasirinkti operacijos būdą.

„Nesu laparatomijos (pilvo atvėrimo operacijos) šalininkas. Esu už naujoves, nes dažniausiai tai geriau pačiam pacientui. Todėl pasirinkome laparoskopiją - operavimo metodą, kai per kelis nedidelius pjūvius pilvo sienoje, naudojant optinę sistemą ir plonus manipuliatorius, pilvo ertmėje atliekami reikiami operaciniai veiksmai“, - skirtumus aiškino pašnekovas.

Laparoskopiniai instrumentai gana delikatūs, o šįkart darbas buvo tikrai nemenkas, tad buvo rizika, kad įrankiai neatlaikys svorio ir sulūš.

„Iš viso buvo padarytos 4 skylutės, pati didžiausia – vos 1,5 centimetro, piršto storio. Operacijos metu kaito aparatas, teko keisti varikliuką, atšipo du peiliai, ant pirštų susidarė pūslės, tačiau per penkias su puse valandos pavyko pašalinti pacientės gimdą su visomis miomomis“

Gydytojas atviravo, kad ne visi džiaugėsi jo sprendimu šiai pacientei atlikti laparoskopinę operaciją.

„Jie klausė – o kam? Sako, juk galėjai prapjauti įprastiniu būdu, lengvai viską išimti ir užsiūti. Esą man operacija būtų ir trumpesnė buvusi, ir lengvesnė. Taip, jie teisūs – man būtų buvę lengviau, iš darbo būčiau išėjęs laiku. Tačiau turiu galvoti apie pacientę. Ne veltui kuriamos naujos technologijos, metodai. Tik jų dėka po tokios operacijos pacientė jau kitą dieną galėjo iškeliauti ambulatoriniam gydymui su minimalia tolimesnių komplikacijų rizika. Tai nebuvo eksperimentinė operacija, visi veiksmai, žingsniai buvo suplanuoti“, - aiškino G. Mečėjus.

Ne Everestas, bet...

Po operacijos praėjo jau savaitė. Elvyra tikina, kad jaučiasi itin gerai ir džiaugėsi pakliuvusi į gerų medikų rankas.

„Gydytojas galėjo pjauti per viršų, įprastai, bet atsisakė ir darė taip, kaip geriau man. Aš medicinoje visai nenusimanau, bet dabar žinau, kad pooperacinis laikotarpis galėjo tęstis daug ilgiau, jei būtų kitaip gydę. Norėčiau, kad tokių medikų būtų daugiau. Ateini ir jautiesi svarbus pacientas“, - atviravo moteris.

Tuo metu gydytojas džiaugėsi šio įvykio unikalumu ir tikino, kad tokios situacijos – gera pamoka visiems.

„Prieš dvi savaites laparoskopiškai teko operuoti moterį, kurios gimda su miomomis svėrė 2,2 kg. Jau tada visi stebėjomės. Prieš dvejus metus vienoje konferencijoje Briuselyje gydytojas iš Indijos pristatė pranešimą apie didelių gimdų šalinimą ir pasigyrė su viena nesena operacija patekęs į Gineso rekordų knygą. Laparoskopiškai išoperuota gimda su miomomis svėrė apie 4 kg. Reikėtų patikrinti duomenis, bet gali būti, kad šis atvejis – tokio lygio, unikalus. Ne Everestas, bet nebloga čia viršūnė“, - nesigirdamas pasakojo pašnekovas.

Vilnietės būklė veikiausiai nebuvo pavojinga gyvybei, tačiau moteris kentė nuo lėtinio nukraujavimo, jai stigo deguonies, buvo sunku su papildomu svoriu.

„Kuo viskas galėjo baigtis? Galėjo užaugti dar daugiau, dar didesnių miomų. Jei pacientė būtų patekusi kitur, jai tiesiog būtų prapjovę pilvą. Chirurgams tai nesunku, bet pagalvokite patys, tokio masto pjūviai tikrai nėra į sveikatą. Ši operacija gali būti ir žinutė kitiems gydytojams – nėra nieko neįmanomo. Mūsų gydymo taktika priklauso nuo mūsų suvokimo ir noro padėti pacientui, o ne sau palengvinti darbą“, - sakė G. Mečėjus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (268)