30-metė Erin Rhoades vieną vakarą prieš eidama miegoti pastebėjo paraudimą ant rankos ir pamanė, kad tai paprasčiausia mėlynė. Tačiau jau kitą rytą paraudimas buvo jau gerokai išplitęs, o per kitas 24 valandas jai pakilo temperatūra ir ji ėmė vemti.

Moteris skubiai nuvažiavo į ligoninę, kur gydytojai jai diagnozavo nekrozuojantį fascitą – potencialiai mirtiną infekciją, kuomet tam tikra bakterija ėda audinius. Per kitas penkias dienas jau buvo atliktos trys skubios operacijos siekiant sustabdyti infekcijos plitimą: jai buvo pašalinta dalis pažeistos odos ir prireikė net 200 siūlių ant kairės rankos.

Veterinaro padėjėja dirbanti E. Rhoades dabar jau yra namuose. Ji papasakojo apie siaubingą laiką, kuomet kovojo su infekcija. „Mano gydytojas man pasakė: „Rankos praradimas nėra blogiausias dalykas, kuris gali tau atsitikti. Mes kovojame dėl tavo gyvybės“, – pasakojo jis.
„Jaučiausi taip, tars tikrai man nebuvo šansų išgyventi. Maniau, kad prieš operaciją mane užmigdys, o po jos aš nebeatsibusiu“, – manė E. Rhoades.

Atsiradęs paraudimas iš pradžių jai nekėlė susirūpino, tačiau vėliau jis ėmė sparčiai plisti ir jos ranka dar labiau paraudo ir ištino. Kitą rytą ji vežė savo karį vyrą Ryaną į oro uostą, nes jis turėjo grįžti į kareivines Kentukio valstijoje. Grįždama namo ji užsuko į skubios pagalbos centrą, kad medikai ją apžiūrėtų.

Iš pradžių gydytojai manė, kad jai celiulitas – giliųjų audinių uždegimas, irs skyrė antibiotikų. Jie taip pat apvedė paraudimo ribas ir liepė E. Rhoades nedelsiant grįžti į ligoninę, jeigu paraudimas ims dar labiau plisti.

Po kelių valandų kai pakilo temperatūra ir ji ėmė vemti, todėl ji nuvažiavo į Šv. Juozapo ligoninę Sirakūzuose.

„Ten man atliko įvairiausių tyrimų. Įskaitant tyrimą ultragarsu ir kompiuterinę rankos tomografiją. Tuomet gydytojas atėjo ir man pasakė: „Tai labai rimta. Tai gal tave nužudyti. Gali netekti rankos“, – pasakojo jauna moteris.

Kadangi jos vyro nebuvo šalia, dukrai į pagalbą atskubėjo tėvas Benas Hawley. „Nesuvokiau, kur esu, ir savo tėvui pasakiau: „Jaučiu, kad mirštu“, – sakė E. Rhoades.

Moteris buvo skubiai operuota ir jai buvo pašalinti negyvi audiniai. Tačiau praėjus vos pusvalandžiui po operacijos tapo aišku, kad infekcija ir toliau plinta. Padėtį blogino dar ir tai, kad ji serga autoimunine liga – vilklige – ir jos vartojami vaistai buvo susilpninę jos imunitetą, dėl ko jos organizmas sunkiai galėjo kovoti su infekcija.

„Infekcija ėmė toliau plisti. Tuomet gydytojas man tiesiai šviesiai pasakė, kad jie mėgina išgelbėti mano gyvybę, o ne ranką, – pasakojo Erin. – Paskambinau vyrui ir pasakiau, kad neteksiu rankos.“

Kai jai vėl pakilo temperatūra, buvo priimtas sprendimas vėl skubiai operuoti. Jai teko pasirašyti sutikimą gydytojams pašalinti ranką, jeigu to prireiktų. Gydytojai prapjovę jos ranką rado audinius jau pažaliavusius ir juos pašalino. Tačiau po trijų dienų operuoti teko dar kartą, kad infekcija būtų pašalinta galutinai.

„Prieš mane išvežant į operacinę, mano vyras verkė, mano tėvas verkė, gydytojai ir slaugės verkė. Tai mane galutinai pakirto. Maniau, kad jeigu jau visi verkia, vadinasi nelauk nieko gero“, – pasakojo E. Rhoades.
Tačiau, laimei, trečia operacija buvo paskutinė, nes gydytojams pavyko visiškai pašalinti infekciją. Medikams teko žaizdą kelias dienas palikti ne iki galo susiūtą, kad ji sugytų, o po dviejų dienų ją užsiuvo.
Dabar ant Erin kairės rankos yra 47 cm ilgio randas. Medikai pasistengė, kad ji nesugadintų jai brangios tatuiruotės, kuri žymi vietos, kur įvyko jos vestuvės, koordinates.

E. Rhoades šiuo metu atliekama fizioterapija, ir gydytojai sako, kad ji visiškai pasveiks. Tiesa, dėl ko kilo ši baisi infekcija jie vis dar nežino.

„Iš pradžių jie manė, kad man kažkas įkando ar įdrėskė darbe. Tačiau savaitę prieš tai, kai man buvo diagnozuotas nekrozuojantis fascitas, aš buvau kitoje ligoninėje dėl savo vilkligės ir ten man į kairę ranką buvo įvestas lašinės kateteris. Gydytojai mano, kad tuomet aš galėjau ir pasigauti infekciją“, – sakė moteris.

„Mano ranka dar yra gerokai nutirpusi, nes daug nervų buvo pažeista. Veikiausiai taip bus visą likusį gyvenimą. Tačiau man mano fizioterapeutės sako, kad puikiai laikausi, galiu ta ranka laikyti daiktus ir ją ištiesti, ir man to pakanka“, – sakė Erin.

Nekrozuojantis fascitas yra reta, gyvybei pavojinga giliųjų odos sluoksnių infekcija. Šią sparčiai plintančią infekciją sukelia įvairios bakterijos, įskaitant A grupės streptokokus ir stafilokokus. Dažnai infekciją sukelia jau ant žmogaus odos gyvenančios bakterijos.

Ši infekcija gali būti mirtina, jeigu bakterijos pateks į tas organizmo vietas, kur paprastai jų nėra, kaip, pavyzdžiui, kraujotaka, raumenys ar plaučiai.

Paprastai infekcija užsikrečiama per tiesioginį kontaktą su infekuoto žmogaus gleivėmis ar žaizdomis.

Dvi rimčiausios invazinės A grupės streptokokų sukeltos infekcijos yra nekrozuojantis fascitas ir streptokoko sukeltas toksinis šokas, kuomet infekcija greitai pažeidžia svarbiausius organus.

Ankstyvi nekrozuojančio fasito požymiai yra pakilusi temperatūra, didelis skausmas ir pažeistos vietos patinimas bei paraudimas.

Ankstyvi streptokoko sukelto toksinio šoko sindromo požymiai yra karščiavimas, svaigulys, žemas kraujospūdis, vėrimas ir pilvo skausmas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)