Mitybos specialistė Marilyn Glenville atskleidžia, kaip galima greitai sumažinti išsipūtusį pilvą vos keliais aspektais nežymiai patobulinus savo gyvenimo būdą, pradedant skirtingų daržovių valgymu ir baigiant aštrių patiekalų ribojimu.

1. Gerkite daugiau vandens

Maždaug 70 procentų jūsų organizmo sudaro vanduo. Nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad geriant mažiau vandens ne taip išsipūs pilvas, tai visiška netiesa.

Knygą „Natūralios cukraus alternatyvos“ („Natural Alternatives to Sugar“) parašiusi mokslų daktarė M. Glenville teigia: „Dauguma mūsų negeriame užtektinai vandens ir ironiška yra tai, kad nuo skysčių susilaikymo kenčiančios moterys dažnai linkusios riboti skysčių vartojimą, nes galvoja, kad kuo mažiau gers, tuo mažiau organizmas sulaikys“.

Tiesą sakant, yra kaip tik priešingai. Jeigu ribojate skysčius, jūsų organizmas mėgins tai kompensuoti ir sulaikyti skysčius. O tai ir yra viena iš pilvo pūtimo priežasčių.

Taigi, turite išgerti rekomenduojamą paros normą – du litrus (vyrams – du su puse litro per dieną), kad jūsų organizme būtų išsaugota skysčių pusiausvyra.

2. Atidžiai rinkitės vaisius ir daržoves

Nors jūsų organizmui puikiai tinka visos daržovės, tačiau pirkdami jas prekybos centre gerai pagalvokite.

„Brokoliai, žiediniai kopūstai ir lapiniai kopūstai gali būti pilvo pūtimo ir dujų priežastis. Kai kurių žmonių organizmuose šios daržovės plonojoje žarnoje apskritai nevirškinamos, galimai dėl fermentų trūkumo. Tai reiškia, kai kai jos pasiekia storąją žarną, toje žarnyno vietoje bakterijos skylant tiems maisto produktams gali sukelti dujas ir pilvo pūtimą“, – aiškina mitybos ekspertė.
Pilvo pūtimą gali lemti ir vaisiai, pavyzdžiui, slyvos, nes jose gausu poliolių (cukraus alkoholių), kurie gali fermentuotis ir tapti dujų bei pilvo pūtimo priežastimi.

3. Mažiau vartokite pieno produktų

Net jeigu nesate pieno produktų alternatyvų gerbėjas, laikinas jų sumažinimas yra lengviausias būdas atsikratyti pilvo pūtimo.

M. Glenville teigia: „Kai kurių žmonių organizmai negamina laktazės fermento, kuris padeda suskaidyti laktozę, piene aptinkamą cukrų. Kad organizmas galėtų skaidyti laktozę, šis fermentas yra būtinas, priešingu atveju organizme vyks fermentacijos procesai, kas sukels skausmą, dujas ir pilvo pūtimą“.

4. Atsisakykite prancūziškų ragelių, bandelių ir makaronų

Nors angliavandeniai mitybos plane yra būtini, mokslų daktarė pataria atsisakyti rafinuotų angliavandenių, kurie daug labiau tikėtinai gali sukelti pilvo pūtimą.

„Rafinuoti angliavandeniai turės didesnį glikeminį indeksą nei nerafinuoti angliavandeniai, tad jie yra suskaidomi į gliukozę (cukrų), kas gali sukelti pilvo pūtimą ir dujas. Taip pat šiuose maisto produktuose dažnai yra kviečių, kurie gali kelti problemų dirgliosios žarnos sindromo simptomus turintiems žmonėms“, – teigia M. Glenville.

5. Apribokite prieskonius

Jei esate aštrių prieskonių gerbėjas, jeigu norite atsikratyti pilvo pūtimo problemų, turėtumėte rinktis švelnesnius prieskonius.

Mitybos specialistė teigia: „Kai kurie aštrūs maisto produktai gali skatinti skrandžio sulčių išsiskyrimą, o tai gali sukelti sudirgimą ir fermentaciją virškinimo sistemoje, kas gali tapti pilvo pūtimo priežastimi“.

6. Vartokite daugiau ląstelienos

Sveikai virškinimo sistemai labai svarbi ląsteliena, kaip, beje, ir visam likusiam organizmui. Mokslų daktarė M. Glenville sako: „Ląsteliena neleidžia maistui pūti organizmo viduje, dėl ko atsiranda tokie simptomai kaip pilvo pūtimas ir dujų susikaupimas“.

Taigi, rinkitės košes ir dribsnius, kuriuose gausu ląstelienos, pavyzdžiui, sėlenų dribsnius, bei kitus maisto produktus su ja, tokius kaip grybai ir saldžiosios bulvės.

7. Gerai sukramtykite maistą

Pabandykite kiekvieną kąsnį kramtyti tol, kol maistas virs tyrele – tai ne tik užtikrins tinkamą maisto virškinimą, bet ir padės jums lėčiau valgyti. Be to, kai skiriate daugiau laiko kruopščiam kramtymui, jūsų užkandis ar patiekalas suteikia jums daugiau pasitenkinimo, o tai užkerta kelią persivalgymui.

8. Venkite didelių patiekalų

Valgykite po mažiau, bet dažniau. Dideli patiekalai sustiprina sotumo jausmą, tačiau tokiu atveju labiau tikėtina, kad suvartosite daugiau kalorijų. Vietoj trijų didelių patiekalų per dieną verčiau pabandykite šešis gerokai mažesnius.

9. Rečiau kramtykite gumą

Nors kramtant gumą jūsų burna nuolat užsiėmusi ir dėl to mažiau kyla pagunda čiupti sausainį, tačiau kramtydami gumą taip pat nuryjate nemažai oro, o tai gali tapti pilvo pūtimo priežastimi.

Mitybos specialistė pataria: „Tai taip pat gali paskatinti jūsų virškinimo fermentus tikėtis maisto, kas gali paskatinti alkio jausmą. Jeigu turite užkandžių, geriau suvalgyti kažką sveiko ir turinčio daug ląstelienos, pavyzdžiui, avižinį paplotėlį, morkų lazdelių ar neriebių spragėsių“.

10. Venkite saldiklių

Nors kai kuriuose maisto produktuose yra natūralių cukrų, saugokitės dirbtinių saldiklių, kuriuose yra organinių junginių, vadinamų cukraus alkoholiais, tokių kaip ksilitolis ar sorbitolis, kurie nors ir kildinami iš cukraus, tačiau tai nėra cukrus.

M. Glenville pataria: „Daugelis žmonių kenčia nuo pilvo pūtimo dėl to, kad suvartoja per daug cukraus alkoholio dirbtinai saldintuose maisto produktuose ir gėrimuose, todėl labai svarbu kaip įmanoma vengti šių saldiklių.

Nors „dietiniai“ gėrimai turi mažai kalorijų, jie taip pat turi gazuotus burbuliukus, dėl kurių jūsų organizme įstringa dujos ir tai sukelia pilvo pūtimą. Todėl mitybos specialistė pataria verčiau gerti vandenį, pagardintą citrina, žaliąja citrina ar agurku, taip pat galite pabandyti pipirmėčių arbatą, mat šis raminantis gėrimas taip pat puikiai mažina pilvo pūtimą.

„Tai yra ne tik puikios pilvo pūtimo atsikratyti padedančios alternatyvos, bet jos taip pat padeda išvalyti ir detoksikuoti jūsų organizmą“, – reziumuoja mokslų daktarė M. Glenville.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)