Nors kasmet Europoje diagnozuojama 3 mln. pneumonijos atvejų, iš kurių 1 mln. baigiasi hospitalizacija, europiečiai nuo pneumokokinės infekcijos skiepijasi retai. Įvertinus pneumokokinės infekcijos grėsmę, nuo 2015 m. pabaigos Lietuvoje rizikos grupėms priklausantys žmonės nuo jos skiepijami nemokamai, rašoma pranešime spaudai.

Streptococcus pneumoniae, kitaip dar vadinama pneumokoku, gali sukelti ne tik pneumoniją (plaučių uždegimą), bet ir tokias gyvybei pavojingas ligas kaip smegenų ir smegenų dangalų uždegimas bei kraujo užkrėtimas.

„Pneumokoku galime užsikrėsti oro lašeliniu keliu nuo sergančio žmogaus arba nuo nešiotojo. Ši bakterija „gyvena“ maždaug 10–20 proc. žmonių nosiaryklėje ir ligos nesukelia, kol žmogus neužsikrečia gripu ar kita peršalimo liga, pažeidžiančia nosiaryklės gleivinę. Taip gripo virusas „paleidžia laisvėn“ pneumokoką“,– sako Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) Imunoprofilaktikos skyriaus vedėja Daiva Razmuvienė.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvoje 2015 metais nuo gripo mirė 22 žmonės, tačiau visiems jiems greta gripo buvo diagnozuotas ir plaučių uždegimas, kurį dažniausiai sukelia pneumokokas.

Nepaisant sunkių komplikacijų ir net mirties, kurią pneumokokinė infekcija gali sukelti, europiečiai vis dar per mažai žino apie šios ligos prevenciją. Tik 29 proc. minėtame PneuVUE® tyrime apklaustų europiečių žino, kad išvengti pneumonijos (plaučių uždegimo) padeda skiepai.

Ir yra pasiskiepiję tik 16 proc. tų asmenų, kuriems grėsmė susirgti pneumonija (o taip pat ir kitomis pneumokoko sukeliamomis ligomis) yra didesnė dėl lėtinių, pavyzdžiui, širdies ar plaučių ligų.
Panaši ar net blogesnė situacija būtų ir Lietuvoje. Nors, kaip rodo statistika, skiepai padėtų išvengti tragiškų šios infekcijos pasekmių.

„Šalyse, kur pradėti skiepyti vaikai, stebimas sergamumo mažėjimas ne tik tose amžiaus grupėse, kurios buvo skiepijamos, bet ir tarp suaugusiųjų. Taip yra todėl, kad beveik kas antras mažas vaikas nešioja pneumokoką nosiaryklėje ir gali užkrėsti kitus. Todėl paskiepyti kūdikiai apsaugo neskiepytus suaugusius. Tai vadinama visuomeniniu imunitetu. Bet rizikos grupių žmonėms – vaikams ir suaugusiems, kurie serga lėtinėmis ligomis, visuomeninio imuniteto nepakanka, jiems būtina įgyti tiesioginę apsaugą pasiskiepijus“, – sako D. Razmuvienė.

Jei sąlyginai sveikiems žmonėms pneumokokinė infekcija – tiesiog sunki liga, tai tam tikromis lėtinėmis ligomis sergantiems žmonės, dėl ligos ar dėl gydymo susilpnėjus imunitetui, ši infekcija gali būti fatališka.

Įvertinus šią grėsmę vakcina nuo pneumokokinės infekcijos rizikos grupių asmenims skiepyti įtraukta į Nacionalinę imunoprofilaktikos programą ir nuo 2015 m. gruodžio 1 d. nemokamai (valstybės lėšomis) ja skiepijami suaugusieji, sergantys lėtine inkstų liga, nefroziniu sindromu, onkologinėmis ir reumatinėmis ligomis, kepenų fibroze ir ciroze, ŽIV sukelta liga ar ŽIV infekuoti.

Taip pat – asmenys, kuriems atliekama dializė ar peritoninė dializė; pašalinta blužnis; nustatytas cerebrospinalinio skysčio nutekėjimas; taikomas imunitetą slopinantis gydymas. Nemokamai kviečiami pasiskiepyti ir žmonės po kaulų čiulpų ar organų transplantacijos; asmenys su kochleariniais implantais.

Pasak specialistų, šioms rizikos grupėms priklausančių pacientų rizika susirgti pneumokokine infekcija yra kelis, o kartais net keliolika kartų didesnė nei sveikųjų. Todėl skiepas nuo pneumokokinės infekcijos tokiam pacientui turi būti įtrauktas į privalomų darbų sąrašą. Sukaupus visas jėgas kovai su pagrindine liga, tikrai būtų labai apmaudu pasiduoti netikėtai užklupusiai pneumokokinei infekcijai. Šeimos gydytojai įvertins paciento lėtinės ligos eigą, taikomą gydymą ir parinks tinkamiausią laiką pasiskiepyti.

Vakcina nuo pneumokokinės infekcijos užteks pasiskiepyti kartą visam gyvenimui ir vasara labai tinkamas laikas tai padaryti, nes šiuo metu sergančiųjų gripu ir kitomis peršalimo ligomis aplinkoje kur kas mažiau nei rudenį ar žiemą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)