Be to, numatoma peržiūrėti kainas už vyresnių žmonių sveikatos priežiūrą.

Valstybinės ligonių kasos Sveikatos priežiūros paslaugų departamento direktorius Viačeslavas Zaksas spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė, kad sergančius tuberkulioze sudėtinga pritraukti gydytis.

„Numatoma, kad jeigu pacientą visgi pavyks išgydyti, bus fiksuojama pagal tai, kad du kartus iš eilės pasėliai bus neigiami (...), tai už tokį pacientą bus nustatytas vienkartinis mokestis“, - teigė jis.

Lietuva patenka į 18 Pasaulio sveikatos organizacijos Europos regiono aukšto sergamumo tuberkulioze šalių sąrašą.

Sveikatos apsaugos viceministrė Jūratė Sabalienė savo ruožtu sakė, kad šiuo metu šeimos gydytojams nevienodai apmokama už skirtingo amžiaus pacientų priežiūrą, tačiau kainas numatoma dar labiau diferencijuoti.

„Vyriausiųjų - daugiau kaip 65 metų - prirašymo kaina yra 38 eurai su trupučiu per metus, tai dabar, kadangi žinote, jog mūsų visuomenė senėja, ir akivaizdu - praktika rodo ir šeimos gydytojai sako, ir Ligonių kasa stebi analizuojama duomenis - kad kuo daugiau vyresnio amžiaus gyventojų, tuo daugiau ir ligų. Kiekvienas iš jų kuo vyresnis tuo daugiau ligų turi, ir lėtinių ligų, tai reikia daugiau priežiūros. Atsižvelgiant į tai Ligonių kasa ir Sveikatos apsaugos ministerija sutinka, kad reikėtų peržiūrėti prirašymo kainą“, - dėstė viceministrė.

V.Zako teigimu, dar anksti tiksliai pasakyti, kiek didės apmokėjimas už vyresnius pacientus.

„Dabar yra 38 eurai, tai gali didėti gal dar 10 eurų“ , - svarstė jis.

Šeimos gydytojo paslaugoms apmokėti 2015 metais skirta 176 mln. eurų, o tai beveik 18 proc. asmens sveikatos priežiūros paslaugoms apmokėti skirtų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų. 2016 metais šioms reikmėms numatyta 180 mln. eurų.

Lietuvoje yra per 2 tūkst. šeimos gydytojų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)