„Mėgstu siuvinėti kryželiu“, – sako vyras, pridurdamas, kad yra iš siuvinėtojų kryželiu giminės. Siuvinėja jo pusbrolio šeima ir teta. Modesto tėvai ir brolis tuo neužsiima, tačiau jis pats gali siuvinėti per naktį.

Paveikslus vyras kartais parduoda, tačiau už vis jam smagiau dovanoti. Rodydamas pradėtą siuvinėti pilį, Modestas žurnale rodė, kaip atrodys. „Apie pusmetį trunka tokį darbą padaryti, jeigu sėdi nuo ryto iki vakaro“, – mano M. Tarasevičius.

Nuo gimimo stuburo išvaržą turinčiam ir dėl to vežimėliu judančiam vyrui po du kartus per savaitę dėl inkstų nepakankamumo tenka vykti į ligoninę dializuotis. Tai atima nemažai laiko, po dializių kurį laiką būna silpnoka, tad ir darbai lėčiau juda.

Kiek ilgiausiai tenka siuvinėti? Pasak Modesto, nuo ryto ik vakaro, o kai įsivažiuoja ir gerokai ilgiau prie drobės prasėdi.

Pats raštų jis nekuria, tačiau siekia kuo tiksliau atkartoti schemas ir spalvas piešinių, kuriuos atsispausdina iš interneto. Daugiausia džiaugsmo patiria, baigiantis darbui: „Tada galima pažiūrėti ir pasigrožėti“.

Modestas rodo kryželiu siuvinėtus skirtukus knygoms, paveikslėlius, kuriuos įrėmina. „Labai didelio formato darbų dar nedaug turiu, tačiau po truputį sulaukiu užsakymų. Smagu, kai tai, ką darai, patinka žmonėms“, – šypsojosi Modestas.

Tarp jaunimo populiarias „Paracord“ apyrankes jis išmoko pintis radęs pavyzdžių internete. Virvės nusiperka iš pasaulinės internetinės parduotuvės, nes Lietuvoje – labai brangu. Internete taip pat randa pirkti plastmasinių užsegimų, kitų darbui būtinų reikmenų.

Darbų nuotraukomis Modestas dalijasi savo asmeninėje paskyroje feisbuke.

„Parašykit dar, kad nesiskundžiu savo gyvenimu. Kartais su džiaugsmu ir į dializes vykstu, nes ten pailsiu nuo visko. Svarbiausia, turiu mėgstamą užsiėmimą ir vien dėl to esu laimingas“, - sakė Modestas.

Įsirenginėja tvenkinį žvejybai

Kaip DELFI pasakojo Kėdainių rajono Paraplegikų asociacijos pirmininkė Alma Margevčienė, per užsiėmimus asociacijos jaunimas ir senbuviai ne tik siuvinėja, bet ir karpo karpinius, užsiima dekupažu. Kai DELFI lankėsi socialinių paslaugų centre, susirinkusieji spalvotu smėliu dekoravo atvirukus. Sportiškiausi asociacijos nariai ruošiasi vasarą vyksiančiai neįgaliųjų spartakiadai, tobulina krepšinio, stalo teniso, smiginio, figūrinio važiavimo įgūdžius.

Savivaldybei padedant jau pradėta tvarkyti aplinka prie būsimo Paraplegikų asociacijos tvenkinio. Tikimasi, kitais metais prie pat vandens privažiavę vežimėliais čia galės žvejoti žvejai, kurių vien šioje asociacijoje yra apie 15. Šalia planuojama įrengti specialų aikštyną su treniruokliais neįgaliesiems.

Primena vartoti folio rūgštį ir nepiktnaudžiauti kai kuriomis medžiagomis

Įgimta stuburo smegenų išvarža – spina bifida laikoma retu įgimtu sutrikimu, pasitaikančiu 1-2 naujagimiams iš 1000 gimusiųjų. Tai įskilas stuburas su įgimtu plyšiu, kai nesuaugę slankstelių lankai.

Sutrikimą lemia ankstyvuoju vaisiaus vystymosi laikotarpiu sutrikęs nugaros smegenų vystymasis. Nuo pažeidimo lygio priklauso simptomai: vieniems sutrikimo lygis akimi nepastebimas, kitiems, turintiems didesnę stuburo išvaržą, formuojasi dubens organų sutrikimai, galvos smegenų vandenė (hidrocefalija), negalėjimas vaikščioti (paraparezė) ir kitokių anomalijų.

Kaip pabrėžė Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Medicininės genetikos centro gydytoja genetikė Birutė Tumienė, viena iš šio sutrikimo priežasčių – folio rūgšties trūkumas nėščiosios organizme.
Birutė Tumienė

„Yra šalių, – DELFI teigė genetikė, – kuriose folio rūgšties prevencija taikoma visuotiniu būdu, dedant šios medžiagos į kasdienius maisto produktus, pavyzdžiui, duoną“.

Aplinkos veiksnių poveikis motinos ar vaisiaus organizmui yra kompleksinis, todėl sunku nustatyti vieno veiksnio tiesioginę įtaką. Dažnai poveikį sukelia keleto veiksnių visuma:

Cheminiai veiksniai: vaistų vartojimas, piktnaudžiavimas alkoholiu ir rūkymu nėštumo metu;

Fiziniai veiksniai: jonizuojančioji spinduliuotė, terminis poveikis (saunos, elektrinės antklodės ir t. t.);

Alimentariniai veiksniai: nevisavertė motinos mityba, folio rūgšties ir B grupės vitaminų trūkumas;

Sveikatos veiksniai: sutrikusi hormonų homeostazė (cukrinis diabetas, hipoglikeminė būklė pačioje nėštumo pradžioje, nes embrionas labai jautrus motinos medžiagų apykaitos sutrikimams), epilepsija;

Aplinkos veiksniai: radiacija, aplinkos tarša, gamtos katastrofos, galinčios sąlygoti nevisavertę motinos mitybą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (191)