Žmonėms, kurie per dieną suvalgydavo 50 g apdorotos mėsos (tai atitinka maždaug du griežinėlius kumpio), buvo padidėjęs skrandžio vėžio pavojus, rodo nauja Pasaulio vėžio tyrimų fondo (World Cancer Research Fund, WCRF) studija.

Tyrimas taip pat parodė, kad pavojus didėja ir tiems, kurie per dieną išgeria tris ar daugiau alkoholinių gėrimų, rašo independent.co.uk.

Tiesa, yra įrodymų, kad šią riziką mažina citrusiniai vaisiai, sako ekspertai.

Studijoje apdorotais mėsos produktais įvardijama „mėsa, kuri buvo rūkoma, sūdoma, vytinama ar papildoma konservantais“.

„Tokių mėsos produktų pavyzdžiais gali būti kumpis, saliamis, vytinta jautiena, įvairios dešros ir dešrelės“.

Ekspertai taip pat nurodo turį „stiprių įrodymų“, kad šio vėžio riziką didina ir druska apdoroti produktai, pavyzdžiui, marinuotos daržovės ir sūdyta ar vytinta žuvis.

Didžiojoje Britanijoje skrandžio vėžys kasmet diagnozuojamas daugiau kaip 7 tūkst. žmonių. Maždaug 5 tūkst. iš jų miršta.

80 proc. pacientų šis vėžys diagnozuojamas tuomet, kai jis jau būna išplitęs po organizmą.
Anot Didžiosios Britanijos organizacijos „Cancer Research UK“, gydytojai mano, kad pacientas laikosi gerai, jei diagnozavus pažengusį skrandžio vėžį, jis išgyvena dar du metus.

Vyrams šis vėžys diagnozuojamas dukart dažniau negu moterims. Jis taip pat labiau būdingas suaugusiems žmonėms.

Apdorota mėsa jau anksčiau buvo susieta su žarnyno vėžiu, o antsvoris ir nutukimas siejamas net su dešimties skirtingų organų vėžiu.

Mokslininkai taip pat praneša, kad yra „kai kurių įrodymų, rodančių, jog skrandžio vėžio pavojų gali didinti ir ant žarijų ar grilyje kepta mėsa bei žuvis“.

Sergamumas skrandžio vėžiu yra didelis. Tai viena dažniausių mirties priežasčių daugelyje pasaulio šalių. Lietuvoje skrandžio vėžiu per metus suserga maždaug 22 iš 100 000 gyventojų. Vyrai serga šiek tiek dažniau nei moterys. Šios ligos mirtingumas taip pat yra labai didelis ir siejamas su vėlyva ligos diagnostika.

Ankstyvos stadijos skrandžio vėžys dažnai pasireiškia tik nežymiais simptomais, o kartais jų išvis nebūna. Ligai progresuojant, simptomų atsiranda daugiau, jie intensyvėja.

Vėlyvoms skrandžio vėžio stadijoms būdinga:

Nuolatinis skausmas viršutinėje vidurinėje pilvo dalyje (epigastriume), sustiprėjantis po valgio, nepraeinantis nuo skrandžio rūgštis neutralizuojančių vaistų;
Pykinimas, vėmimas;
Svorio mažėjimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)