Kaip DELFI informavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Marijampolės departamento direktorė Asta Šaučiūnienė, su susirgusia darbuotoja kontaktą turėjo 17 darbuotojų ir trijų grupių auklėtiniai - 51 vaikas.

Vaikai šiuo metu tikrinami, rezultatų tikimasi sulaukti iki birželio 2 d. Duomenų apie asmens būklę direktorė sakė neturinti, be to, pagal Lietuvos įstatymus, ypatingi asmens duomenys (tarp jų ir duomenys apie asmens sveikatą) negali būti atskleidžiami be asmens sutikimo.

Šis įvykis, tiesa, nėra vienetinis.

„2015 metais Marijampolės savivaldybėje užregistruota 12 atviros tuberkuliozės atvejų, Kalvarijos savivaldybėje registruota 12 atviros tuberkuliozės atvejai. Kazlų Rūdoje - 2 atviros tuberkuliozės atvejai, Šakių rajone registruota 15, Vilkaviškio rajone 26 atviros tuberkuliozės atvejai. (Iš viso Marijampolės apskrityje - 67)

2016 metais Marijampolės savivaldybėje registruota 5 atviros tuberkuliozės atvejai, Kalvarijos savivaldybėje - 3 atviros tuberkuliozės atvejai, Kazlų Rūdoje-1 atviros tuberkuliozės atvejis., Vilkaviškio rajone registruota 6 atviros tuberkuliozės atvejis, Šakių rajone - 3 atviros tuberkuliozės atvejai. (Iš viso Marijampolės apskrityje - 18 atvejų). Visi atvejai yra pavieniai, t. y. asmenys, kontaktavę su susirgusiais, nesusirgo“, - informavo A. Šaučiūnienė.

Pernai iš viso septyniolikai su vaikais dirbančių žmonių diagnozuota atvira tuberkuliozės forma. Skuode mokytojai taip pat susirgus atvira tuberkuliozės forma, teigiamas šios infekcijos testas nustatytas 77 moksleiviams iš beveik 600.

Teikė siūlymus

Antradienį Seimo Žmogaus teisių komiteto narė Rimantė Šalaševičiūtė, reaguodama į pastaruoju metu vis dažniau fiksuojamus tuberkuliozės (TB) susirgimo Lietuvoje atvejus, Sveikatos apsaugos ministrui Jurui Poželai pateikė rekomendacijas pavojingos infekcinės ligos pažabojimui.

Pranešime spaudai rašyta, kad dirbantys visose maisto gamybos ir realizavimo technologijų etapų srityse, sveikatos priežiūros, vaikų mokymo, auklėjimo, žaislų gamybos ir pardavimo srityse, gali dirbti tik iš anksto pasitikrinę ir vėliau periodiškai besitikrinantys ar neserga užkrečiamomis ligomis.

„Toks reglamentavimas veikia šiuo metu, tačiau jis nėra pakankamai aiškus ir konkretus, nenustatyta kas kiek laiko konkrečiai ir kaip turi būti atliekamos tokios patikros. Todėl siūlau nustatyti būtinumą atlikti krūtinės ląstos rentgenogramą profilaktiškai visiems aukščiau išvardintiems darbuotojams, įskaitant ir socialinius darbuotojus, o radus sveikatos pakitimų, nedelsiant nukreipti juos pas pulmonologą“, – vieną iš siūlymų įvardija Seimo narė R. Šalaševičiūtė.

Rekomenduojama užtikrinti ligoninių ir infekcinių ligų ar tuberkuliozės stacionaruose šiuolaikines tuberkuliozės infekcijos kontrolės priemones: izoliuoti atvira plaučių tuberkulioze sergantį ligonį (vienutėje palatoje) iki išnyks tuberkuliozės mikobakterijos, toliau ligonio gydymą tęsiant kitame stacionaro skyriuje arba ambulatoriškai. Aprūpinti gydymo įstaigas šiuolaikinėmis bakteriocidinėmis lempomis, personalą – asmeninėmis apsaugos priemonėmis bei užtikrinti, kad stacionare besigydantys ligoniai negalėtų išeiti už ligoninės ribų.

Seimo narės siūlymu, Sveikatos apsaugos ministro patvirtinta tvarka kiekvienais metais tuberkulino mėginiai turi būti atliekami 7 metų amžiaus ir rizikos grupių vaikams. Nuo 2014 m. šeimos medicinos paslaugas teikiantys gydytojai yra skatinami už tuberkulino mėginio atlikimą nustatytoms grupėms, tačiau nepaisant to, TM atliekami tik apie 60 proc. ikimokyklinio amžiaus vaikų ir tik apie 40 proc. vaikų, priklausančių rizikos grupei. Dėl to siūloma imtis priemonių, kad būtų griežčiau kontroliuojamas šios tvarkos vykdymas.

„Rekomenduotina siekti, kad kiekviename regione būtų paskirtas atsakingas pulmonologas, kuris vykdytų TB kontrolę ir prevenciją. Nustatyti tvarką, pagal kurią gydytojai būtų įpareigoti išsiaiškinus asmens sergančio TB kontaktus, apie tai informuoti Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą. Taip pat svarstyti galimybę dėl skatinamųjų priemokų pulmonologams, kurie dirba su užkrečiamomis ligomis sergančiais pacientais“, – siūlymus pranešime spaudai vardija R. Šalaševičiūtė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)