Kiekvienas kraujo lašas – išgelbėta gyvybė, o programėlės pagalba tapti herojumi nuo šiol bus galima kur kas patogiau ir greičiau.

Galima stebėti kraujo kelią

Programėlę sukūrė Nacionalinis kraujo centras kartu su partneriais DNB banku bei programinės įrangos įmonė „Baltic Amadeus“. Nacionalinio kraujo centro direktorė Joana Bikulčienė teigia, jog „Mano kraujas“ padės palengvinti kraujo donorystę ir sutaupyti laiko.

„Žmonės, kurie aukoja kraują, yra labai užsiėmę. Jie ir dirba, ir turi įvairių įsipareigojimų, ir studijuoja, todėl norime sudaryti sąlygas, kad jie spėtų viską padaryti.“ Pasak J. Bikulčienės, programėlė leis įsitikinti donorystės proceso skaidrumu ir paskatins donorų bendruomeniškumą. Atsiras galimybė greitai užsiregistruoti pasirinktoje vietoje patogiu laiku ir matyti, kada kraujas yra paruoštas, kada jis pasiekia ligoninę ir išgelbsti gyvybę.

DNB banko atstovė Agnė Savčuk pasakoja, jog apie kraujo donorystę jai tekdavo girdėti dažnai, tačiau pati tapti donore tapti vis nesiryždavo. Programėlės idėja gimė prieš dvejus metus. „Atsiradus progai kartu su kolegomis sukurti socialinį projektą, iš karto kilo mintis sukurti mobiliąją programėlę, kuri paskatintų tokius kaip aš tapti nuolatiniais kraujo donorais.“ Mergina džiaugiasi, kad DNB bankas padėjo realizuoti sumanymą ir per dvejus metus idėja virto realybe.

Kaupiami taškai virs prizais

Programėlėje yra žemėlapis, kuriame matomi mobilūs ir stacionarūs kraujo davimo punktai. Norint duoti kraujo, tereikia užpildyti trumpą registracijos anketą ir atvykti į pasirinktą vietą duoti kraujo. „Kad būtų įdomiau, prijungėme lojalumo programas. Žmonės galės sveikai varžytis ir sveikai konkuruoti, kas ir kiek yra davęs kraujo, nes programėlėje galima kaupti taškus – kraujo lašelius“, – teigia UAB „Baltic Amadeus“ marketingo vadovas Darius Dužinskas.

Taškai kaupiami ne tik duodant kraujo, bet ir paprasčiausiai skleidžiant žinią apie donorystę ir dalinantis programėle su savo draugais. Programėlėje galima matyti donorų aktyvumo reitingus bei kas iš Facebook draugų naudojasi programėle, o nesinaudojančius – pakviesti. Pasak D. Dužinsko, programėlės reitinguose jau yra žmonių, kurie sukaupė po penkis taškus – kraujo lašus. Ateityje šiuos taškus bus galima išsikeisti į įvairius prizus ir nuolaidas.

Lengvai prieinama ir nemokama

Nacionalinės donorų asociacijos prezidentas Darius Tumšys džiaugiasi, kad kraujo donorystės veikla atsigręžė į pačius donorus ir darosi vis patogesnė jauniems skubantiems žmonėms. „Svarbu, kad donorystė būtų suvokiama neabstrakčiai. Anksčiau žmogus negalėdavo įsivaizduoti, kaip ir kam duotas kraujas papuola. Dabar kiekvienas donoras pasijus atsakingesnis, o programėlė padės burtis į donorų bendruomenes“, – teigia jis.

Pasaulio sveikatos organizacija iki 2020 metų yra įsipareigojusi pereiti prie šimtaprocentinės neatlygintinos kraujo donorystės. Lietuvoje šiuo metu neatlygintinai kraujo duoda 80 proc. visų kraujo donorų. Senstant visuomenei, kraujo poreikis Lietuvoje kasmet padidėja apie 5 proc.
Programėlė yra visiems laisvai ir nemokamai prieinama. Nuorodą parsisiųsti galima rasti jau dabar Nacionalinio kraujo centro tinklalapyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)