Pusryčiai – svarbiausias dienos valgis, o sumuštinio pagrindinis privalumas ir yra tai, kad jame galima suderinti skirtingus maisto produktus, turinčius įvairių maistingų ir naudingų medžiagų“, – sako gydytoja dietologė Lina Barauskienė, rašoma pranešime spaudai.

Norintiems pusryčiauti maistingai ir sveikai dietologė pataria sumuštiniui rinktis kuo sveikesnę ruginę, iš viso grūdo miltų keptą duoną, neriebią tepamą varškę ar sūrį, kiaušinius ar žuvį, įvairias daržovių užtepėles, taip pat žalias arba apdorotas – virtas garuose ar keptas ant grilio – daržoves ir drąsiau naudoti prieskonines žoleles.

„Idealu, jei per pusryčius daugiausia suvartojame angliavandenių, o ypač sudėtinių – tokių, kaip viso grūdo miltų duonoje. Angliavandenių mums reikia energijai užtikrinti, išsibudinti po nakties miego. Žinoma, ne mažiau svarbūs yra ir baltymai bei tinkami riebalai. Jie suteiks ilgesnį sotumo jausmą, leis ramiai sulaukti pietų. Na, o daržovės papildys organizmą maistinėmis skaidulomis, vitaminais ir mineralais“, – pasakoja L. Barauskienė.

Tai, kad vis daugiau lietuvių žino, kaip pasigaminti maistingesnį sumuštinį ir pasirinkti sveikesnę duoną, pastebi ir „Vilniaus duona“.

Sumuštiniai – ypatingas patiekalas, nepavaldus nei laikui, nei madoms. Tačiau pastebime, kad sumuštinius mėgstantys lietuviai, rinkdamiesi duoną, ieško įvairovės ir sveikesnių gaminių. Reaguodami į šią tendenciją, nuolat plečiame duonos asortimentą – neseniai jį papildėme tamsia ir šviesia visagrūde bei rugine bemiele duona. Jas iškart pamėgo pirkėjai“, – sako įmonės komercijos direktorius Gražvydas Jukna.

Lietuvos gyventojų apklausa taip pat parodė, kad didžioji dalis šį patiekalą mėgstančių lietuvių lieka ištikimi sumuštiniams, kuriuos sudaro duonos riekė ir ingredientai ant jos. Tokio tipo tradicinius sumuštinius labiausiai mėgsta net trys ketvirtadaliai (73 proc.) apklaustųjų. Suvožtinius iš dviejų duonos riekių renkasi vos 7 proc. lietuvių.

Pasak L. Barauskienės, sumuštiniams naudoti vieną duonos riekę – protingiausias pasirinkimas. „Nors pusryčiai turėtų būti sočiausias dienos maistas, visgi visko turi būti su saiku. Jeigu valgysime dvigubai daugiau duonos, rizikuojame, kad pusryčiuose bus per daug angliavandenių. Tuomet kitų maisto medžiagų, pavyzdžiui, baltymų, bus mažiau, ir galime per anksti vėl pasijusti alkani. Be to, valgant sumuštinį iš dviejų duonos riekių, yra tikimybė, kad duona užgoš kitus ingredientus, ypač jei jie yra švelnaus skonio“, – teigia gydytoja dietologė.

Tačiau sumuštiniai lietuviams – ne tik pusryčių maistas. Gyventojų apklausa atskleidė, kad be šio patiekalo tautiečiai neįsivaizduoja ir kelionių (30 proc.), iškylų gamtoje (30 proc.) bei užkandžiavimo dienos metu (27 proc.).

Reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą apie sumuštinių valgymo įpročius atliko apklausų bendrovė „Baltijos tyrimai“. 2015 m. rugsėjo 25–spalio 6 d. atliktoje apklausoje dalyvavo 1101 suaugęs (15 metų ir daugiau) Lietuvos gyventojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)