Trys pagrindinės mitybos taisyklės

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) specialistai primena pagrindines mitybos taisykles ir pateikia patarimus šventiniam stalui, kurios svarbios ir pasibaigus šventėms, rašoma pranešime spaudai.

Trys pagrindinės mitybos taisyklės yra įvairumas, nuosaikumas ir subalansuotumas.

Nepersivalgykite! Svarbu teisingai įvertinti porcijų dydžius (neužmirškite, kad ir valgysite galbūt dažniau nei įprastai).

Grūdų produktai, daržovės ir vaisiai, žuvis, riešutai – puikus pasirinkimas. Raskite progą paskanauti įvairesnių produktų bei pasilepinti patiekalais, kuriems paruošti reikia daugiau laiko ir išmonės.

Daugiau nei pusę paros energijos turime gauti iš angliavandenių, tai yra grūdinių produktų, duonos, makaronų, ryžių ar bulvių . Grūdo luobelėje yra skaidulinių medžiagų, vitaminų ir mineralinių medžiagų, gemale – riebalų rūgščių, todėl vertingesni taip vadinami „viso grūdo“ produktai, t.y. duona ar makaronai, pagaminti iš rupaus malimo miltų ar duona su grūdais. Gal duona su sveikais grūdais papuoš ir Jūsų stalą? Įmantresnis kepalėlis duonos su grūdais, sėklomis ar džiovintais vaisiais ar namie kepta duona tam puikiai tiks.

Daržovių ir vaisių kasdien reikia suvalgyti apie 400 g. Įvairiaspalvės daržovės ir vaisiai ne tik papuoš šventinį stalą, bet ir bus naudingos sveikatai.

Ne paslaptis, kad grįžę po darbų dažnai persivalgome. Daržovėse nėra riebalų, tačiau yra daug skaidulinių medžiagų, kurios padės organizmui lengviau susidoroti su didesniu maisto kiekiu.

Parduotuvių lentynose ar ūkininkų turgeliuose rasime gausybę įvairiausių daržovių, o šeimininkėms skirtuose leidiniuose ar internete – receptų kaip jas paruošti. Nustebinkite savo namiškius ir svečius nekasdieniškais daržovių patiekalais ar garnyrais. Gal prie Jūsų patiekalų derės ne tik tradiciniai švieži pomidorai ir agurkai, bet ir troškinti burokėliai ar rauginti kopūstai, kepti obuoliai ar orkaitėje kepti baklažanai?

Mėgaukitės žuvies patiekalais. Žuvis – vertingas baltymų, polinesočiųjų riebalų rūgščių ir taip mums reikalingo vitamino D šaltinis.

Keptas kumpis – dar viena skani stalo puošmena. Sveikesnei mitybai jį ruošdami įdėkite mažiau druskos (ją pakeisti galima įvairiais prieskoniais), parinkite liesesnę mėsą ir negardinkite riebiais padažais, o garnyrui pateikite daržoves.

Na ir, žinoma, – saldumynai. Viskas tinka, jei su saiku! Dar geresnis pasirinkimas desertui – pjaustytų ar trintų vaisių kokteilis.

Ir dar vienas patarimas, jeigu nutarėte maitintis sveikiau: venkite riebaus, sūraus ir saldaus maisto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)