Prie Panevėžio rajono poliklinikos prisirašiusiai moteriai diagnozuota išeminė širdies liga, širdies ritmo sutrikimas. Kaip tvirtino Nijolė, kartkartėmis šeimos gydytoja ją siunčia pas kardiologą. Šįsyk pacientė nusprendė kreiptis į Vilniaus Santariškių klinikų specialistus.

Žinodama, kad eilės pas kardiologus netrumpos, ji nutarė pirma užsiregistruoti, o paskui pasirūpinti siuntimu. Beje, taip elgiasi nemažai ligonių. Jos gydytoja irgi patarė pasirūpinti talonu ir patikino, kad atliks reikalingus tyrimus ir duos siuntimą.

Internetu nesinaudojanti moteris mėgino pas vilniečius širdies ligų specialistus užsiregistruoti telefonu, tačiau paaiškėjo, kad tai padaryti galima tik internetu.

Nijolė paprašė giminaitės pagalbos. Pastaroji per sistemą „sergu lt“ pabandė ją užregistruoti pas kardiologą, bet veltui. Kompiuterio ekrane atsirado lentelė, informuojanti, kad dėl širdies ritmo sutrikimo pas kardiologus gali registruoti tik gydytojas.

Nijolė vėl nuėjo pas savo šeimos gydytoją ir paprašė užregistruoti. Pacientės teigimu, gydytoja atšovė, kad, jeigu užsiimtų ligonių registracija, nebeturėtų kada dirbti savo darbo. Panevėžietė dar kartą pasiskambino į Santariškių klinikas ir buvo patikinta, kad pas tretinio lygio paslaugas teikiančius kardiologus gali registruoti tik siunčiantis gydytojas.

„Nesuprantu, kodėl deklaruojama ligonio pasirinkimo galimybė?“– piktinosi moteris.

Panevėžio rajono poliklinikos direktoriaus pavaduotoja antriniam lygiui (konsultacijų paslaugoms) Lilija Kurpienė negalėjo pakomentuoti situacijos, nes, pasak jos, nėra susipažinusi su konkrečiomis šio atvejo aplinkybėmis. Ji neturėjo atsakymo ir į klausimą, ar yra tam tikrų būklių, kurioms esant registruoti ligonius pas konsultantus gali tik siunčiantys gydytojai.

Geriausi specialistai – ne kiekvienam

Santariškių klinikų atstovė ryšiams su visuomene Gitana Letukienė teigia, kad jau daugiau kaip metai galioja nauja registracijos tvarka pas kardiologus, teikiančius tretinio (aukščiausio lygio) konsultacijas.

Pasak jos, nuo 2015 metų sausio 1 dienos Santariškių klinikų kardiologai teikia konsultacijas tik dėl sunkių ligonių gydymo. Juos registruoti gali tik siunčiantys gydytojai, kurie privalo pateikti ir tam tikrą informaciją apie pacientą.

„Tokia tvarka įvesta tam, kad pas aukščiausio lygio kardiologus patektų tik sunkiausi širdies ligoniai. Anksčiau pas juos registruodavosi visi, kas norėjo, kuriems tretinio lygio konsultantų paslaugos nėra būtinos, nes pakanka ir antrinio lygio specialistų pagalbos. O sunkūs ligoniai, dėl kurių gydymo vietos specialistams kildavo klausimų, laukdavo ilgose eilėse jiems galbūt gyvybiškai svarbios konsultacijos“, – kalbėjo G. Letukienė.

Jos teigimu, gydymo įstaigos yra supažindintos su nauja registracijos pas Santariškių klinikų kardiologus tvarka, turi prieigą prie registracijos sistemos. Pacientams, kuriems duoda siuntimus pas kardiologus, turėtų paaiškinti, kad jie negali rinktis Santariškių klinikų specialistų, jeigu nėra siunčiami pas juos.

Jaučiasi spaudžiami į kampą

Prisistatyti nenorėjusi Panevėžio poliklinikos bendrosios praktikos gydytoja skundėsi, kad pacientai tiesiog spauste spaudžia duoti siuntimą pas tam tikrų sričių specialistus.

„Jie pirmiausia užsiregistruoja pas norimą konsultantą, o tada ateina siuntimo. Kartais net reikalingų tyrimų nebėra laiko atlikti, nes vizitas pas konsultantą jau kitą dieną. Retas paiso, kad mes, šeimos gydytojai, spręsdami dėl konsultacijos būtinumo, turime vadovautis teisės aktais, t. y. tam tikrų indikacijų sąrašu. Jeigu jų nėra, vadinasi, konsultacija nereikalinga. Patys galime nustatyti diagnozę ir skirti gydymą. Tačiau ne kiekvienam pacientui tai pavyksta išaiškinti. Negavę siuntimo jie pyksta, keičia gydytoją, gydymo įstaigą“, – „Sekundei“ pasakojo medikė.

Didelę darbo praktiką turinti gydytoja tik atlaidžiai šypsosi, kai pacientai aiškina, kad gali ir numirti, kol pateks pas specialistą. Jos teigimu, jeigu būklė kelia pavojų gyvybei, žmogus bus iš karto nusiųstas konsultacijai ar į ligoninę. Be to, tam yra ir greitoji medicinos pagalba.

Kelia nepatogumų

Respublikinės Panevėžio ligoninės Priėmimo skyriaus medikai, jeigu ligonio nepaguldo į stacionarą, kartais patys jį užregistruoja pas reikiamą specialistą. Tačiau tokia, regis, patogi tvarka sukelia nepatogumų ir pacientams, ir gydytojams.

Tai patyrė panevėžietė Birutė Rauckienė ir jos šeimos gydytoja bei ją konsultavusi kardiologė.
Dėl širdies ritmo sutrikimo ir didelio kraujospūdžio ligoninės Priėmimo skyriuje atsidūrusi moteris, suteikus pagalbą, buvo išleista namo. Priėmimo skyriaus gydytoja dėl tolesnio gydymo liepė kreiptis į šeimos gydytoją, pacientei pasakė užregistravusi ją pas kardiologą, konsultacija bus po mėnesio.

Šeimos gydytoja jai siuntimo neberašė, manydama, kad tai padarė Priėmimo skyrius. Po mėnesio B. Rauckienei atvykus pas kardiologą paaiškėjo, kad reikalingas siuntimas. Ligonė vėl grįžo pas šeimos gydytoją, pasiėmė siuntimą. Moteris džiaugiasi, kad kardiologė sutiko priimti po savaitės, nereikalavo registruotis iš naujo. Kitaip būtų tekę laukti dar mėnesį.

Ir pacientei, ir jos šeimos gydytojai liko neaišku, ar Priėmimo skyriaus pas konsultantus siunčiamiems pacientams reikalingas popierinis siuntimas, ar ne.

Panevėžio teritorinės ligonių kasos Kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Birutė Kavaliauskienė sakė, kad registracija nėra siuntimas. Pacientę pas kardiologę užregistravusi Priėmimo skyriaus gydytoja turėjo išduoti jai siuntimą arba padaryti atitinkamą įrašą išraše, skirtame šeimos gydytojui.

Faktai

Panevėžio teritorinės ligonių kasos duomenimis, Panevėžio miesto ir rajono gyventojai 2014 metų II pusmetį ir 2015 metų I pusmetį gerokai viršijo šalies vidurkį pagal gaunamas specializuotas paslaugas.

Vienam tūkstančiui Panevėžio gyventojų iš viso teko 3 tūkst. 366, Panevėžio rajono – 2 tūkst. 864 įvairių sričių konsultantų paslaugos. Šalies vidurkis – beveik 2,6 tūkst. paslaugų 1 tūkst. gyventojų.

Gerokai daugiau nei šalies vidurkis panevėžiečiams ir rajono gyventojams buvo suteikta gydytojų echoskopuotojų, burnos chirurgų, ortopedų traumatologų paslaugų. Panevėžio rajone 1 tūkst. gyventojų teko 176 kardiologo konsultacijos, arba 73 daugiau nei šalies vidurkis.

Panevėžyje šis rodiklis buvo beveik toks pat kaip šalies vidurkis – 103 konsultacijos.