Tai vadinamoji amžinė toliaregystė – būsena, kai pradedama blogiau matyti iš arti. Šie fiziologiniai pakitimai atsiranda palaipsniui, su amžiumi, ir daugelis tai pastebi sulaukę 40 – 45 metų, rašoma pranešime spaudai.

Kokie pirmieji simptomai?

Nors amžinė toliaregystė yra įprasta sulaukus 40-ties, ne visi žmonės nori pripažinti, kad jų regėjimas silpsta. Amžine toliaregyste vadinamas regėjimo sutrikimas, kai negalime aiškiai, raiškiai įžiūrėti arti mūsų esančių daiktų. „Dažnas pirmasis simptomas, kai žmonės skundžiasi, jog neįžiūri smulkaus teksto, ypač, kai blogas apšvietimas.

Nematymo priežastimi jie įvardija šviesos trūkumą, tačiau tai vienas ankstyviausių amžinės toliaregystės simptomų. Kiti įvardija, kad skaitant liejasi smulkios raidės, greičiau atsiranda akių nuovargis“, – sako „Optikos pasaulio“ gydytojas oftalmologas Rimas Jakštas. Gydytojo teigimu, reikėtų suprasti, kad tai normali žmogaus gyvenimo dalis, ir nereikia su tuo kovoti – reikia tiesiog pasirinkti tinkamus akinius žiūrėjimui iš arti.

Rekomenduojama atkreipti dėmesį, kad viena didžiausių žmonių klaidų – pastebėjus pirmuosius regėjimo sutrikimus – naudoti sutuoktinio ar kitų artimųjų skaitymo akinius. Tokiu būdu galime tik dar labiau pakenkti savo akims, juk kiekvienas žmogus individualus. Nerekomenduojama pasitikėti ir turguje pardavinėjamais akiniais, nes jie nepritaikyti konkrečiam žmogui. Tam, kad žmogus matytų ir jaustųsi gerai, skaitymo akiniai turi būti pritaikyti individualiai jam.

Kokia pagalba reikalinga?

Specialistų teigimu, turint bet kokių regėjimo nusiskundimų, reikia kreiptis į akių priežiūros specialistą, kad jis įvertintų akių būklę, nustatytų regėjimo sutrikimo priežastis. Jeigu tai yra dėl amžinės toliaregystės – specialistas gali paskirti artumui skirtus akinius, jeigu nustatys, kad regėjimas sutrikęs dėl kokios nors ligos – paskirs reikiamą gydymą.

Prieš renkantis skaitymo akinius, patariama pasitikrinti regėjimą ir išsirinkti akinius priklausomai nuo to, ar juos naudosite nuolat, ar tik tuomet, kai skaitysite ar dirbsite kompiuteriu, nes būtent šiuo atveju siūlomi akinių lęšiai, turintys skirtingas savybes. Žmonėms daug laiko praleidžiantiems prie kompiuterio, rekomenduojama rinktis akinių lęšius su specialiomis dangomis, kurios mažina ekranų skleidžiamos mėlynos šviesos keliamą akių nuovargį.

Daugelis parduotuvėse yra matę pagamintų pagal standartinius reikalavimus skaitymo akinių – tai tikrai ne pats geriausias sprendimas. Minėti akiniai dažniausiai neatitinka nešiotojo vyzdžio centrų atstumo, neužtikrinama lęšio kokybė – dangos, apsauga nuo UV. Vartotojas juos renkasi pats, be specialisto rekomendacijų. Pripratus prie akinių, kurie neatitinka nešiotojo regėjimo korekcijos, vėliau kyla sunkumų adaptuojantis prie akinių, parinktų pagal nešiotojo regėjimo korekciją. Dažniausiai skiriasi vienos ir kitos akies dioptrijos, o jau pagamintų akinių būna vienodos.

Kiekvienas žmogus yra individualus – skiriasi jam būtinos korekcijos stiprumas ir atstumas tarp žmogaus akių. Dar vienas svarbus aspektas – negalima atidėlioti skaitymo akinių įsigijimo galvojant, kad akys „mažiau dirbdamos“ mažiau nusilps. Taip žmogus apgaudinėja pats save ir toliau vargsta, kankinasi, ar paprasčiausiai vengia skaitymo. Amžinė toliaregystė atsiranda ne dėl kokių nors nusilpusių raumenų ir jokie fiziniai pratimai čia nepadės.

Kuo anksčiau žmogus pradeda nešioti skaitymo akinius, tuo lengviau jis pats ir jo akys adaptuojasi prie naujų sąlygų ir gali vėl gyventi komfortiškai, be vargo įskaitydamas net ir patį smulkiausią tekstą“, – pabrėžė gydytojas R. Jakštas.

Kuo pakeisti skaitymo akinius?

Skaitymo akiniai skirti pagerinti matymą skaitant 35 - 40 cm. atstumu. Į monitoriaus ekraną mes žiūrime 65-70 cm. atstumu. „Darbui su kompiuteriu, priklausomai nuo regėjimo korekcijos stiprumo, gali tikti ir tie patys skaitymo akiniai, bet dažniausiai specialistai nustato kitą regėjimo korekcijos stiprumą. Patariama rinktis akinių lęšius, turinčius visas papildomas dangas, kurios sumažins dirbtinio apšvietimo ir skaitmeninių prietaisų skleidžiamos šviesos keliamą įtampą akims. Tai ypač rekomenduojama tiems žmonėms, kurie daug laiko praleidžia prie šviečiančių ekranų“, – pabrėžė „Optikos pasaulio“ produkto vadovė Nelė Girdenienė.

Tiems, kuriems reikia kelių akinių – vieno stiprumo tolumui, ir kito stiprumo – artumui, bei nepatogu juos kaitalioti, rekomenduojama pasirinkti akinius su specialios technologijos lęšiais, dar vadinamais – progresiniais akinių lęšiais, nes lęšyje sutalpinamos skirtingo lygio dioptrijos. Taigi, su vienais lęšiais galima ir žiūrėti į tolį, ir dirbti prie kompiuterio bei skaityti.

Tad pajutę pirmuosius amžinės toliaregystės simptomus neišsigąskite. Specialistų teigimu, svarbiausia laiku kreiptis į gydytojus ir neuždelsti, priešingu atveju, ateityje jums gali prireikti dar stipresnių akinių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)