2007 m. Davidas Nuttas su kolegomis atliko tyrimą ir padarė įdomių išvadų apie priklausomybę sukeliančias medžiagas.

D. Nutto tyrėjai įvertino heroiną, kaip stipriausią priklausomybę sukeliančią medžiagą, o iš 3 taškų maksimumo jam davė 2,5 taško. Heroinas yra opiatas, bandymai su gyvūnais parodė, kad jis padidina 200 proc. dopamino gamybą smegenyse. Heroinas labai pavojingas, nes jo lengva perdozuoti ir mirti.

Heroinas – antroje vietoje pagal jo daromą žalą sveikatai, o taip pat ir visuomenei. 2009 m. nelegalių opiatų, tarp jų ir heroino, rinka buvo įvertinta 68 mlrd. dolerių.

Alkoholis daugumoje šalių yra legalus, na o D. Nutto tyrėjai įvertino jį kaip antrą (2,2 taško iš 3) labiausiai priklausomybę sukeliančią medžiagą. Alkoholio poveikis smegenims įvairus, o tyrimai su gyvūnais parodė, kad padidina dopamino gamybą smegenyse 40 – 360 proc. Kuo didesnis jo kiekis suvartojamas, tuo daugiau dopamino pagamina smegenys.

Iš alkoholį vartojančių žmonių 22 proc. vienu ar kitu gyvenimo momentu išsivysto priklausomybė. 2002 m. nuo alkoholio žalos organizmui mirė 3 mn. žmonių.

Kokainas skatina dopamino gamybą smegenyse. Iš esmės kokainas neleidžia smegenims sustoti gaminus dopaminą, taigi smegenyse vyksta nenatūralūs procesai. Eksperimentai su gyvūnais parodė, kad kokainas tris kartus padidina dopamino gamybą smegenyse. Manoma, kad pasaulyje apie 14 – 20 mln. žmonių vartoja kokainą, o 2009 m. jo rinkos vertė buvo 75 mlrd. dolerių.
Kokaino milteliai laikomi penktoje vietoje pagal žalingumą. Apie 21 proc. kokainą išbandžiusių žmonių vienu ar kitu gyvenimo momentu tampa nuo jo priklausomi.

4. Barbitūratai (migdomieji)

Barbitūratais iš pradžių gydytas nerimas ir nemiga. Jie nuslopina tam tikrų smegenų dalių veiklą. Nedidelėmis dozėmis barbitūratai sukelia euforiją, tačiau didesnė dozės gali būti mirtinos, nes sukelia dusulį. Žmonės greitai pripranta prie barbitūratų, jei neribojamas jų vartojimas. D. Nutto tyrėjai įvertino barbitūratus kaip ketvirtą medžiagą, pagal sukeliamos priklausomybės stiprumą.

Nikotinas – pagrindinis priklausomybę sukeliantis tabako komponentas. Kai žmogus rūko cigaretę, plaučiai greitai sugeria nikotiną ir šis patenka į kraują. Manoma, kad nikotinas iš tiesų yra labai stiprią priklausomybę sukelianti narkotinė medžiaga. Pvz., daugiau nei du trečdaliai pamėginusių rūkyti žmonių tapo priklausomi nuo nikotino. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, 2002 m. buvo apie 1 mlrd. rūkančių, taip pat paskaičiuota, kad dėl rūkymo iki 2030 m. kasmet mirs apie 8 mln. žmonių. Bandymai parodė, kad žiurkės spaudė mygtuką, tiekianti nikotino tiesiai joms į kraują, tai padidino dopamino gamybą 25 – 40 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)