Galima skiesti kokteilius vandeniu – tada alkoholio poveikis bus silpnesnis, nedehidratuosite. O jei visgi pabudote nuo pagirių plyštančia galva, siūlome pasinaudoti pateikiamais patarimais ir pasiskaityti apie tikrą populiarių priemonių nuo pagirių veiksmingumą.

Jokiu būdu ne kokteilis „Kruvinoji Meri“

Galbūt ryte vien nuo minties apie kokteilį „Kruvinoji Meri“ nupurtys šiurpas, ir ne be reikalo. Kaip aiškina medikas Charlesas Cutleris, blogiausia pagirioms gerti alkoholinį kokteilį.

Alkoholis gali laikinai sušvelninti pagirių simptomus, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje tik dar labiau pakenks. Pagirios – nemaloni būsena, nes alkoholis toksiškas. Reikia leisti organizmui apsivalyti. Alkoholinis kokteilis pagirioms gali baigtis dar sunkesnėmis pagiriomis kitą rytą.

Ne riebiems pusryčiams

Moksliškai neįrodyta, kad kiaušiniai su riebiu kumpiu sušvelnins pagirias, nors daug žmonių šventai tuo tiki. Ch. Cutleris sako, kad nuo riebalų tik padidės rūgštingumas. Jis pataria valgyti pusryčiams dribsnių, traškučių ar kitokio lengvai virškinamo maisto. Mitybos specialistas Johnas Brickas primena, kad ne mažiau svarbu gerti pakankamai vandens. Jis sako, kad nesiūlo jokio konkretaus pagirių pusryčių patiekalų, nors kai kuriems padeda sumuštinis su medumi.

Rūgštiniai nesteroidiniai vaistai

Šiais gerai žinomais putojančiais vaistais nuo pagirių gelbėjamasi gana seniai. Visose panašaus tipo vaistų variacijose yra valgomosios sodos, kuri neutralizuoja skrandžio rūgštį. Kita vertus, aspirinas ir citrinos rūgštis po audringos nakties skrandį gali dar labiau sudirginti.

Tabletės nuo pagirių

„Yra daug įvairių vaistų nuo pagirių, tik mažai įrodymų, kad jie tikrai padeda. Tyrimai rodo, kad tie vaistai neveiksmingi arba padeda nuo vieno ar kito nusiskundimo, tik ne nuo visko“, – aiškina Utrechto universiteto, kuriame tiriamos pagirios, profesoriaus pavaduotojas Jorisas Versteris.

2005 m. žurnale MBJ aprašyti aštuoni tyrimai, kuriuose buvo naudotas placebas ir vaistai nuo pagirių. Tyrėjai padarė išvadą, jog nėra aiškių įrodymų, kad vaistai efektyvūs.

Ch. Cutleris vietoje vaistų siūlo geriau išgerti multivitaminų, kad organizmas atgautų medžiagas, kurių neteko.

Kava

Net jei kas rytą geriate kavą, ryte po išgertuvių šio mėgstamo gėrimo su kofeinu geriau atsisakyti. Kita vertus, gali imti skaudėti galvą, nes organizmas negaus įprastos kofeino dozės.

Kofeinas susiaurina kraujagysles ir padidina kraujospūdį, na o tai gali tik pasunkinti pagirių vargus. Na bet jei reguliariai geriate kavą, pamėginkite apsitenkinti labai mažu kiekiu pagirių rytą, tada palaukite nuo pusvalandžio iki valandos ir pažiūrėkite, kaip jaučiatės.

Vanduo ir sportiniai gėrimai

Sakoma, kad po vakarėlio prastai jaučiamės būtent dėl dehidratacijos. Iš tiesų specialistai labai mažai žino, kas iš tiesų sukelia pagirias. Potencialūs kaltininkai – sutrikęs biologinis ritmas, pasibaigęs alkoholio poveikis. Tyrimai rodo, kad nemenki kaltininkai – toksinės medžiagos, esančios tamsiuose alkoholiniuose gėrimuose, ypač stipriuose.

Atstatyti skysčių pusiausvyrą tikrai nepakenks. Sultys, vanduo, įvairūs sportiniai gėrimai – jūsų draugai kitą rytą.

Mankšta, sportas

Jei pajėgiate pakelti galvą nuo pagalvės ir išlipti iš lovos, lengva mankšta tikrai padės geriau pasijusti.

Atsiminkite – jei vartojote labai daug alkoholio, tikrai netekote daug skysčių, o sportuojant skysčių ir maistingų medžiagų reikia nemažai. Tad ne per daug intensyvi mankšta – į naudą, bet sunkesnį fizinį krūvį geriau atidėti ir leisti sau tą dieną ilsėtis.

Sauna

Tikitės, kad per naktį suvartotą alkoholį ir toksinus galima išprakaituoti? O ne. Saunoje išsiplečia kraujagyslės, pakinta kraujotaka, o išgyvenant pagirias tokių sparčių pokyčių geriau vengti, pataria Ch. Cutleris.

Be to, dehidratavus prakaitavimas irgi ne į naudą, netgi gali stipriai pakenkti.

Miegas

Po išgertuvių žmonėms nesimiega. Alkoholio toks poveikis, kad užmiegama greitai, bet po kelių valandų jo poveikis sklaidosi, organizmas patiria savotišką diskomfortą ir žmogus dažniausiai pabunda. Miego trūkumas pagirių nesukels, tačiau tikrai gali pasunkinti pagirių simptomus.

Jei galite sau leisti atsimiegoti kitą dieną, puiku, taip ir padarykite – padūmavusi galva ir skaudamas kūnas tik padėkos. Ch. Cutleris pabrėžia – kūnas turi unikalų gebėjimą atsistatyti ir sustiprėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)