„Beveik prieš mėnesį nuo šios ligos praradau būsimą krikštaduktę, kuriai rytoj sukaktų 9 mėnesiai. Pats auginu du mažamečius. Eiliniam žmogeliui per sunki našta 400 eurų už vieno vaiko skiepijimą“. „Dėl nepritekliaus vaikai neturi mirti!!!!!“ „Po peticija pasirašau, nes esu vidutines pajamas gaunanti mama ir tokie skiepai reikalingi, bet labai brangūs... Minimalios algos dydžio“, - tai tik trys iš šimtų komentarų, tarp kurių tik vienas kitas prieš siūlymą kompensuoti skiepus.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, vien tik per šiuos metus meningokoko infekcija pražudė keturis mažylius: 8 ir 9 mėnesių bei 4 ir 7 metų. Medikai kartoja, jog meningokoko B galima išvengti, tačiau, priklausomai nuo vaiko amžiaus, reikia dviejų ar trijų vakcinų, o viena kainuoja per 100 eurų.

A. Maldžiuvienės žodžiais, daugumai tėvų tai – kosminiai pinigai.

Iki trečdalio asmenų – šios infekcijos nešiotojai

„Padažnėję meningokoko B infekcijos atvejai, pasibaigę mirtimi, tėvus verčia sunerimti dėl mažylių sveikatos, o statistika rodo, jog apie 20-30 proc. asmenų yra šios infekcijos nešiotojai. Skiepo „Bexsero“ vakcina kainuoja tikrai daug ir ne kiekvienam pagal kišenę. Todėl yra siūlymas bent iš dalies kompensuoti (20 proc., 30 proc., 50 proc.) šios vakcinos norintiems ja paskiepyti savo mažylius. Kas neabejingas šiai problemai, prašau, pareikškit savo nuomonę. Gal bent taip bus atkreiptas dėmesys į susidariusią baisią situaciją“, – kviesdama pasirašyti po peticija viliasi A. Maldžiuvienė.

Agnė Maldžiuvienė

Pirmadienio rytą buvo surinkusi beveik 12,5 tūkst. parašų, šimtai Lietuvos gyventojų dalijosi komentarais, kodėl pritaria siūlymui.

Kaip pabrėžė peticijos autorė, ji pasisako už skiepų prieinamumą, tačiau tikrai ne už tai, kad būtų privalomi: „Kas nenori, tegu neskiepija vaikų. Tačiau norintiems tai turi būti prieinama, bent iš dalies turėtų būti kompensuojama kaina“, – įsitikinusi DELFI pašnekovė.

Tarp pritariančių Agnei – ne tik tėvai: „Savo vaikų dar neturiu, bet galiu tik įsivaizduoti visų tėvelių susirūpinimą savo vaikais. Vaikų gyvybės apsaugojimas turi būti prieinamas visiems!“

Nutarė ne panikuoti, bet veikti

Pasak 15 mėn. mergytę auginančios A. Maldžiuvienės, meningokokui pasiglemžus pirmuosius vaikus, mamų forumuose buvo kilusi panika. Tėvai piktinosi, kad ir norintys bei išgalintys nuo šios ligos skiepyti vaikus negali to padaryti, nes nėra vakcinų.

„Aš pasiūliau ne tik komentaruose kelti problemą, bet rašyti į Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM) ir prašyti įtraukti skiepus nuo meningokoko B į kompensuojamų skiepų sąrašą. Pati vasario viduryje taip pat parašiau į SAM“, – pasakojo mama.

SAM Epidemiologinės priežiūros skyriaus specialistė Nerija Kuprevičienė atrašė, jog Nacionalinėje imunoprofilaktikos 2014-2018 metų programoje numatyta vertinti naujų vakcinų įtraukimą į skiepijimų kalendorių, todėl B tipo meningokokinės infekcijos vakcinos įtraukimas, kaip ir kitų vakcinų, bus svarstomas.

„Priimant sprendimus įtraukti naujas vakcinas į nacionalinius šalių skiepijimų kalendorius vertinama užkrečiamosios ligos našta visuomenei (sergamumas, mirtingumas ir kiti rodikliai), vakcinų saugumas ir efektyvumas, ekonominis naudingumas, atsižvelgiama į tarptautinių organizacijų rekomendacijas ir epidemiologinių tyrimų duomenis. Vakcina nuo B tipo meningokokinės infekcijos yra nauja, kol kas tik vienoje šalyje (Jungtinėje Karalystėje) ką tik įtraukta į nacionalinį skiepijimų kalendorių“, – priminė N. Kuprevičienė.

Sveikatos apsaugos ministerija

Pavojingiausia forma – žaibinis sepsis arba pūlingas meningitas

Kaip informuoja Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, meningokokinė infekcija tai ūmi bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos – žaibinis sepsis (kraujo užkrėtimas) ar pūlingas meningitas (galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas).

Infekcija plinta oro lašeliniu būdu, imlūs asmenys artimo kontakto metu užsikrečia per kvėpavimo takus. Užkrėsti gali tiek sergantis asmuo, tiek sveikas bakterijų nešiotojas. Bakterijų nešiojimas gali tęstis iki kelių savaičių. Inkubacinis periodas svyruoja 1-10 dienų (vidutiniškai 4 dienos).

Meningokokinė infekcija yra pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai serga vaikai iki 5 metų amžiaus. Pavojaus susirgti didėja kai sergama virusinėmis respiracinėmis infekcijomis, nusilpus imunitetui, stresui ir pan.

Ankstyvieji meningokokinės ligos požymiai panašūs į peršalimo ligų: karščiavimas, galvos skausmas, šaltkrėtis, sprando raumenų sustingimas, vėmimas. Susirgimui progresuojant ligos eiga sunkėja – išryškėja odos bėrimas.

Skiriamos šios klinikinės formos: lokalizuotos – lengvos (meningokokų nešiojimas, ūminis nosiaryklės uždegimas); generalizuotos – sunkios (meningokokcemija, meningitas, meningoencefalitas); retos formos (perikarditas, endokarditas, artritas, poliartritas, pneumonija ir kita).

Viceministrė: susirgimus sukelia ir kitų tipų meningokokai

Skiepų veiksmingumu patiki vis daugiau tėvų, tačiau iškilusi nauja problema – neįmanoma gauti vakcinos nuo B tipo meningokokinės infekcijos. Ar keturių vaikų mirtys paspartins šios problemos sprendimą, DELFI klausė Sveikatos apsaugos viceministrės Laimutės Vaidelienės.

Pasak SAM atstovės, priimant sprendimus įtraukti naujas vakcinas į nacionalinius šalių skiepijimų kalendorius vertinama užkrečiamosios ligos našta visuomenei (sergamumas, mirtingumas ir kiti rodikliai), vakcinų saugumas ir efektyvumas, ekonominis naudingumas, atsižvelgiama į tarptautinių organizacijų rekomendacijas ir epidemiologinių tyrimų duomenis.

Kaip numatyta Nacionalinėje imunoprofilaktikos 2014-2018 metų programoje, į Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių įtraukta:

- skiepijimas nuo pneumokokinės infekcijos;

- paauglių skiepijimas difterijos, stabligės, kokliušo vakcina;

- vietoje skiepijimo difterijos ir stabligės vakcina, mergaičių skiepijimas nuo žmogaus papilomos viruso infekcijos.

Pasak viceministrės, B tipo meningokokinės infekcijos vakcina apsaugo tik nuo B tipo meningokokinės infekcijos, tačiau neapsaugo nuo kitų tipų sukeliamų meningokokinės infekcijos formų. Nors B tipo meningokokinė infekcija yra vyraujanti Lietuvoje, susirgimus sukelia ir kitų tipų meningokokai.

Paklausta, kodėl net ir išgalintys susimokėti už vakciną jos laukia eilėse, L. Vaidelienė pakartojo, kad B tipo meningokokinės infekcijos konjuguota polisacharidinė vakcina yra nauja vakcina, yra tik vienas gamintojas, kurio gamybos pajėgumai riboti, todėl didėjant šios vakcinos paklausai susiduriama su jos trūkumu šalyse.

Vakcinos gamintojo atstovas informavo, kad vakcinos tiekimas Lietuvos rinkai turėtų būti atnaujintas 2016 m. balandžio mėn.

Informacija apie meningokokinę infekciją (parengė Miglė Lamanauskaitė)
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (739)