„Jaučiuosi labai kalta, kad savo vaiką pasmerkiau tokioms kančioms. Negalvojau, kad gydytojai gali taip elgtis“, – vis dar šokiruota buvo mama. Medikai tokius jos kaltinimus vadina lakios fantazijos vaisiais.

Įžvelgė smaugimo žymes

Jurgita (pavardė redakcijai žinoma – DELFI) savo keturmetę dukrytę operuoti adenoidų nuvežė į Klaipėdos vaikų ligoninę.

Operacija buvo reikalinga, nes mergaitė prasčiau girdi dešine ausimi, turi kalbos sutrikimų, todėl ir patarta pašalinti adenoidus.

„Paskirtą dieną atvykome į ligoninę. Mergaitė prieš operaciją buvo linksma. Po kurio laiko seselė ją vežimėliu išvežė į operacinę, aš dar palydėjau mažylę iki durų. Išgirdau, kad paprasta operacija truks apie valandą, todėl galiu eiti į palatą. Dabar gailiuosi, kad nelikau stovėti už operacinės durų, nes negirdėjau, kaip vaikas klykė. Tikriausiai būčiau įsiveržusi į operacinę ir ją išgelbėjusi“, – kalbėjo Jurgita.

Ją ištiko šokas, kai dukrytė po operacijos buvo parvežta į palatą. „Vaikas verkė nesavu balsu, jos veidas buvo pamėlęs, priekinis dantukas išlaužtas, kraujuojantis, išsikišęs į priekį. Man dar pasakė, kad ji per operaciją apsišlapino. Raminau vaiką, laikiau glėbyje, tada pastebėjau ant jos kaklo kraujosruvas, lyg smaugimo žymes. Kai mergaitė šiek tiek nurimo, ji pradėjo pasakoti, kad operacinėje teta ją laikė už kaklo, o į burną rankas kišo ir dėdė, ir teta. Tokių metų vaikas nemoka meluoti, todėl darau tik vieną prielaidą – mergaitė buvo operuota be narkozės, nors tokiai operacijai taikoma viso kūno nejautra. Baisu ir pagalvoti, kaip ją ten gyvą draskė“, – kraupo pašnekovė.

Apsišlapino iš skausmo?

Įtarimus apie tai, jog mergaitei operacija buvo atlikta be narkozės, sustiprino ir tai, kad ji į palatą buvo atvežta sąmoninga, o ne mieganti.

„Man iškart susidarė toks vaizdas, kad arba narkozė net nebuvo taikyta, arba ji nesuveikė. Nepaisant to, mergaitei vis tiek buvo operuoti adenoidai. Vaikui, aišku, labai skaudėjo, matyt, iš skausmo ji ir apsišlapino. Be to, suprantama, kad ji muistėsi, todėl, matyt, kuri nors iš seselių laikė ją už kaklo, taip ir atsirado smaugimo žymės. Operaciją atlikęs gydytojas, matyt, buvo toks grubus, kad net išlaužė priekinį dantuką. Dieną prieš operaciją buvome pas stomatologę, nes vieną dantį reikėjo plombuoti. Ji patikino, kad priekiniai pieniniai dantukai yra tvirti, kad jie pradės kristi, kai mergaitė sulauks šešerių metukų. Per operaciją jai tikrai išlaužė dantį, nors man bando išaiškinti, kad mano stomatologė kvaila, neišmano savo darbo, esą dantukas klibėjo dar prieš operaciją“, – piktinosi Jurgita.

„Mano vyras dirba užsienyje. Kai jam papasakojau, kas atsitiko, jis tikino, kad jei būtų Klaipėdoje, tai tuos gydytojus būtų kaip reikiant pamokęs. Jis dar liepė susirasti advokatą ir paduoti ligoninę į teismą. Tačiau žinau, kad teisybės nerasiu, o bylinėsimės kelerius metus. Tiesiog noriu įspėti tėvus, kad būtų labai atidūs, kai renkasi gydytojus“, – tikino Jurgita.

Atsibudo pooperacinėje palatoje

Ji kalbėjosi ir su Klaipėdos vaikų ligoninės vyriausiąja gydytoja Klaudija Bobianskiene. „Po kurio laiko sulaukiau jos skambučio. Ji atsiprašė, bet pareiškė, jog išsiaiškino visą situaciją ir tai, jog dantukas klibėjo prieš operaciją, per ją jis negalėjo būti išmuštas. Žinau, kad teisybės nerasiu, nes jie vieni kitus dangsto. Tačiau visiems tėvams patariu, jog prieš operaciją, patikrintų savo vaikų dantis, žandikaulius, kaklą, nes neaišku, kokius juos parveš iš operacinės“, – kalbėjo Jurgita.

K. Bobianskienė visas operuotos mažylės mamos kalbas vadino fantazijomis. „Per operaciją operacinėje dirba keturi žmonės – LOR gydytojas, anesteziologė ir abiejų jų asistentės. Ar gali keturi žmonės susitarti, jog vaikui neduoti narkozės? Nesąmonė kažkokia. Be to, nėra jokio tikslo, nes tų narkozės dujų vis tiek niekur kitur nepanaudosi“, – teigė K. Bobianskienė.

Ji patarė nesistebėti, jog mergaitė į palatą buvo atvežta sąmoninga. „Po operacijos visi vaikai būna pooperacinėje palatoje, nes stebima, kaip jie atsibunda po narkozės, ar nėra jokių komplikacijų. Tos pooperacinės palatos yra operacinės teritorijoje, todėl mamos į ją neleidžiamos. Taigi, kaltinimai, jog mergaitė į palatą buvo parvežta sąmoninga todėl, kad jai netaikyta narkozė, yra laužti iš piršto. Mamos teiginiai, kad esą mergaitė prisimena, kaip jai į burną rankas kišo dėdė ir teta, man išvis skamba absurdiškai. Mergaitė per operaciją tikra nieko nejautė, nematė, nes ji giliai miegojo. Mamos fantazija tikrai labai laki, o gal jai kažkas patarė taip kalbėti“, – stebėjosi K. Bobianskienė.

Adenoidų operacija atliekama, kai į burną įkišamas laringoskopas, kuriuo ir pašalinami adenoidai. „Seselė galbūt laikė mergaitės apatinį žandikaulį, nes burna negali užsiverti, todėl galbūt nuo to ir atsirado kokių nors kraujosruvų. Tačiau pacientės tikrai niekas nesmaugė. Mes pirmieji Lietuvoje pradėjome daryti adenoidų operacijas, taikydami viso kūno nejautrą. Ji buvo pritaikyta ir šiuo atveju. Kalbant apie išlūžusį dantuką, pacientės operacijos istorijoje parašyta, kad jis buvo nestabilus. Kitaip tariant, tas dantukas ir namuose po dviejų dienų būtų iškritęs. Gaila, kad mama savo mergaitę, kad jai būtų pašalintas tas nestabilus dantukas, po operacijos nuvedė pas savo stomatologė, o ne pas mus“, – kalbėjo K. Bobianskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1740)