Vilniaus visuomenės sveikatos centro Švenčionių skyriaus vedėja Jolanta Savickienė DELFI patvirtino tragedijos faktą.

Viena mergaitė – naujagimė, o kita – pradinių klasių mokinė. Abi šiąnakt mirė nuo žaibinės meningokokinės infekcijos. Jos skirtingu metu buvo hospitalizuotos į Vilniaus Universiteto Santariškių klinikų Vaikų ligoninę ir šią naktį mirė. Abi į ligoninę atvežtos su aukšta, neaiškios kilmės temperatūra, diagnozė abiem buvo nustatyta jau Vilniuje“, - sakė J. Savickienė.

Pasak skyriaus vedėjos, abi mergaitės yra iš skirtingų šeimų, tik sutapo, kad jos abi iš Pabradės.

„Šiemet mūsų rajone tai pirmas atvejis. Švenčionių rajone, tik kitoje zonoje, mirties atvejis buvo fiksuotas lygiai prieš metus“, - sakė specialistė.

Pirminiais duomenimis, mergaitės nebuvo skiepytos nuo šios infekcijos.

Didžioji mergaitė lankė Pabradės „Žeimenos“ gimnaziją. Tiek joje, tiek šalia esančioje „Ryto“ gimnazijoje imtasi profilaktinių priemonių.

„Mes dar vakar, kai dar neturėjome tikslios diagnozės ir moksleivė tik buvo hospitalizuota Santariškėse, užbėgdami įvykiams už akių ėmėmės profilaktinių priemonių (...). Artimiausioje aplinkoje buvusiems asmenims, tai yra bendraklasiams, mokytojams, pagrindinį dėmesį kreipiant į suolo draugę ar draugą, kuris buvo šalia (mano turimomis žiniomis, iš viso klasėje - 11 vaikų) buvo skirtas profilaktinis gydymas antibiotikais. Toliau rekomenduota būtinai sveikatos būklę stebėti dešimt dienų ir pastebėjus temperatūrą, pykinimą, galvos skausmą būtinai iš karto kreiptis į šeimos gydytoją. Taip pat rekomenduota patalpas valyti, vėdinti, kartu visada eina ir rankų higiena“, – aiškino J.Savickienė.

Jos teigimu, taip pat stebimos mergaičių šeimos. Didžioji mergaitė buvo vienturtė, mažosios mirusios mergaitės šeimoje dar auga 2012 metais gimęs berniukas.

„Jis lanko darželį, tačiau darželyje jis jau buvęs senokai, todėl darželiui pavojaus nėra“, – pasakojo vedėja.

Ryte į DELFI redakciją kreipėsi sunerimusi mama, prašydama patvirtinti arba paneigti šią informaciją.

„Pradėjo plisti informacija, apie tai, kad Pabrades miestelyje šią naktį mirė net 2 vaikai nuo meningokoko infekcijos. Man, kaip mamai turinčiai 2 metukų sūnų, 10 ir 7 metų sūnėnus, lankančius mokyklą - tikrai baisu, dėl jų saugumo.

Būsiu begalo dėkinga, manau ir ne tik aš, jei ši informacija, Jūsų dėka, bus patvirtinta, arba paneigta. Galbūt tai kažkieno noras ir tikslas - sukelti šurmulį, siekiant padidinti mokamų skiepų kiekį? O galbūt ištiesų įvyko didžiulė tragedija ir daug atidžiau, nei įprastai turėtume stebėti savo vaikus“, - rašė DELFI skaitytoja.

Infekcija pavojingiausia vaikams

Meningokokinė infekcija - tai ūmi bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos – žaibinis sepsis (kraujo užkrėtimas) ar pūlingas meningitas (galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas).

Infekcija plinta oro lašeliniu būdu, imlūs asmenys artimo kontakto metu užsikrečia per kvėpavimo takus. Užkrėsti gali tiek sergantis asmuo, tiek sveikas bakterijų nešiotojas. Bakterijų nešiojimas gali tęstis iki kelių savaičių. Inkubacinis periodas svyruoja 1-10 dienų (vidutiniškai 4 dienos).

Meningokokinė infekcija yra pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų amžiaus. Pavojus susirgti yra ir kitiems: esant susirgimams virusinėmis respiracinėmis infekcijomis, nusilpus imunitetui, stresui ir kita.

Kaip informuoja Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, ankstyvieji meningokokinės ligos požymiai panašūs į peršalimo ligų: karščiavimas, galvos skausmas, šaltkrėtis, sprando raumenų sustingimas, vėmimas. Ligai progresuojant ligos eiga sunkėja - išryškėja odos bėrimas.

Skiriamos šios klinikinės formos: lokalizuotos – lengvos (meningokokų nešiojimas, ūminis nosiaryklės uždegimas); generalizuotos – sunkios (meningokokcemija, meningitas, meningoencefalitas); retos formos (perikarditas, endokarditas, artritas, poliartritas, pneumonija ir kita).

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, šiemet meningokoko infekcija iš viso diagnozuota 22 asmenims (dauguma jų – vaikai iki 14 metų). Įskaičiuojant naujausius du atvejus, mirė keturi asmenys: 8 ir 9 mėnesių bei 4 ir 7 metų vaikai, BNS sakė centro atstovė Beata Bukotaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (641)