V. Beckham nėra pirmoji įžymybė, nusispyrusi aukštakulnius batelius. Sarah Jessica Parker, kurios „Sekso ir miesto“ herojė lakstydavo po Niujorką, avėdama Manolo Blahniko aukštakulniais, 2013 metais taip pat perėjo prie plokščiapadės avalynės.

Kai tokios ištikimos aukštakulnių mėgėjos kaip V. Beckhm ir S. J. Parker perėjo prie batelių plokščiu padu, businessinsider.com pasikalbėjo su podiatru Andrew Gladstone`u iš Londone įsikūrusios „City Chiropody & Podiatry“ klinikos, kad sužinotų daugiau informacijos, kokią žalą pėdoms gali padaryti aukšta pakulnė.

Galimų šalutinių poveikių sąrašas yra ilgas.

„Aukštakulniai gali sukelti nuospaudas ant kojų pirštų, nuospaudas tarp pirštų, pažeisti ir pastorinti pirštų nagus, pabloginti kojų nykščių skaudulius. Dėl jų ant padų suragėja oda, pakinta pėdos forma, nukenčia keliai ir klubai, o vėlesniame gyvenime pablogėja pėdų funkcijos“, - businessinsider.com dėstė A. Gladstone`as.

Vienas Stanfordo universiteto tyrimas, 2014 metų gruodį paskelbtas Ortopedinių tyrimų žurnale („Journal of Orthopaedic Research“), parodė, kad avint bateliais su 9 cm ar didesne pakulne, apsunkinami kelių sąnariai ir sukeliamas osteoartritas – dažniausiai pasitaikanti artrito forma Didžiojoje Britanijoje.

Be daugelio fizinių problemų, kurias gali sukelti aukštakulniai, A. Gladstone`as taip pat sakė, kad jie „gali šių problemų ir nesukelti!“.

„Kai kurie žmonės gali avėti aukštakulniais visą dieną ir nieko nejausti, - teigė jis. - Manau, kad tai priklauso nuo pėdų formos. Taigi dar gimdoje nulemiama, ar kažkas galės nešioti aukštakulnius, ar ne“.

Tačiau A. Gladstone`as atideda genetiką į šoną ir įspėja, kad pėdų problemas gali sukelti ne tik aukštakulniai.

„Dažnai daugiausia žalos pridaro batų sritis aplink pirštus. Taigi pažeisti pėdą gali net plokščiapadžiai bateliai, - teigė jis. – Paprastai sakau, kad jei galite ilgai ir patogiai avėti aukštakulniais, tuomet, vadinasi, jų pakulnė yra tinkamo jums aukščio“.

Toms moterims, kurios negali gyventi be aukštakulnių, A. Gladstone`as pataria avėti „tinkamus batelius tinkama proga“, o ketinant nueiti ilgą atstumą, rinktis „jautrią“ avalynę.

Jo patarimas paprastas: „Klausykite savo pėdų – jeigu jas skauda, tuomet veikiausiai joms reikia pailsėti!“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)