Toks sprendimas priimtas siekiant pažaboti Zika viruso plitimą. Vis dėlto Popiežius Pranciškus pažymėjo, kad aborto galimybė vis dar yra „absoliutus blogis“ ir negali būti svarstoma net ir šiuo virusu užsikrėtusių nėščių moterų.

Kontracepcijos naudojimą šio viruso akivaizdoje Popiežius įvardino kaip „mažiau blogą“ negu abortas.

DELFI primena, kad Zikos virusas buvo atrastas dar 1947 metais Ugandoje, bet dešimtmečius laikytas menka grėsme, nes jis tik retkarčiais sukeldavo „lengvus“ susirgimus žmonėms, pasireikšdamas nedideliu karščiavimu arba bėrimu.

Bet Brazilijoje pastaruoju metu labai padaugėjo vaisiaus smegenų vystymąsi sutrikdančios mikrocefalijos atvejų – tuo pačiu metu, kai buvo užfiksuotas Zikos viruso protrūkis. Paprastai šioje šalyje per metus gimdavo apie 200 mikrocefalija sergančių kūdikių, bet nuo pernai spalio tokių naujagimių buvo beveik 4 000. Pradėta šiuos kūdikių apsigimimus sieti su Zikos virusu. Taip pat manoma, kad virusas kai kuriems pacientams gali sukelti Guillaino-Barre sindromą – sunkų nervų sistemos pažeidimas, kuris gali būti lydimas progresuojančio raumenų silpnumo ir paralyžiaus.

Kol atsiras vakcina, praeis daug laiko

Suaugusiesiems Zikos virusas nėra toks pavojingas, kaip, pavyzdžiui, maliarija. Virusą gali pernešti ne tik uodai, bet juo užsikrėsti galima ir lytiškai santykiaujant. Daug diskusijų sukėlė ir tai, kad labiausiai viruso paliesta Brazilija ruošiasi olimpinėms žaidynėms, kurios sutrauks šimtus tūkstančių sporto gerbėjų. Nedideliu karščiavimu, bėrimu, išskirtiniais atvejais paralyžiumi pasireiškiantis Zikos virusas tapo tikru galvos skausmu medikams. Iki šiol jam netaikytas joks specialus gydymas. Dabar vis dažniau kalbama, kad būtina sukurti vakciną.

PSO generalinio sekretoriaus asistentas daktaras Bruce`as Aylwardas sako, kad tam gali prireikti metų ir daugiau. „Problema ta, kad virusas dar gerai neištirtas ir tam reikia geresnės diagnozės. Žinoma, virusas bus ištirtas greičiau nei per metus, taip pat svarstoma, kaip galima sukontroliuoti viruso pernešėją. Tačiau tai labai sudėtinga – jei tai būtų paprasta, tas būtų buvę padaryta dar anksčiau, kai paplito Dengės ar Čikungunijos virusai“, – tvirtina B. Aylwardas. Kritikos dėl pavėluotos reakcijos į mirtiną Ebolos protrūkį anksčiau sulaukusi PSO šį kartą, atrodo, ėmėsi rimtų ir reikalingų priemonių Zikos virusui ištirti ir sustabdyti. Organizacija atkreipia dėmesį, kad ji jokiu būdu nenori sukelti panikos. Kol nėra aiškių įrodymų, kad virusas gali sutrukdyti vaisiaus vystymąsi, sveikatos apsaugos pareigūnai teigia, kad nereikėtų piešti pernelyg juodo vaizdo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)