Deformuota galva gimusiam berniukui buvo išimti kaukolės kaulai, pakoreguoti ir sudėti atgal – sutvirtinti plokštelėmis, kurios per 9 mėnesius tiesiog ištirps.

Kaip DELFI sakė neurochirurgas Ramūnas Raugalas, po operacijos tėvams „naujasis vaikas“ gali būti neįprastas. Kai kurių kaukolės deformacijų atveju, pvz., trigonocefalijos, būna ne tik trikampė galva, bet ir mažėja atstumas tarp akių, kurį operacijos metu tarp akiduobių galima šiek tiek padidinti. Taigi, veidas įgauna naujų bruožų.

„Gydant skafocefaliją (ilga, siaura kaukolė panaši į valtelę, o kakta ir pakaušis atsikišę – DELFI), galva trumpėja, platėja, kakta – apvalėja. Taip kad veido bruožai taip pat keičiasi“, – sakė neurochirurgas.

Mokėjo 2500 eurų

Kad sūneliui kažkas ne taip, tėvai suprato vos jam gimus. „Šeimos gydytoja nuramino, kad daug kreivų galvų mačiusi, išsitiesins. Tačiau aš į interneto paiešką įvedusi „kreiva galva“ pamačiau berniuką, identišką mūsų. Visą naktį „googlinau“ ir prisirinkau medžiagos apie kaukolės deformaciją bei šios problemos sprendimo būdus, kokie gydytojai ir kur tokias operacijas atlieka, radau straipsnį apie šeimą, kuri prašė paaukoti pinigų medžiagoms, nes tada dar nebuvo kompensuojamos“, – DELFI pasakojo Marija.

Kokia daugmaž procedūra tokiais atvejais atliekama, moteris matė „YouTube“.Vaizdo įrašuose detaliai aiškinama, kaip atveriama kaukolė ir šalinama deformacija.

„Mes buvom pasiryžę operacijai, patys už savo lėšas nusipirkome plokšteles kaulams tvirtinti, tačiau pinigai už jas buvo grąžinti, nes nuo sausio jos – kompensuojamos“, – atkreipė dėmesį Marija.

Paklausta, kiek mokėjo už plokšteles, ji minėjo 2500 eurų sumą, pabrėždama, kad tiek užtekdavo ne visiems. Kaip buvo įspėta šeima, priklausomai nuo darbo apimčių, medžiagos gali kainuoti ir daugiau.

„Kaukolės tvirtinimui panaudoti sraigtai per pusmetį turėtų ištirpti. Tačiau kol kas sūnaus galvoje jie – kaip gumbai, – rodė moteris. – Kakta lygi, tačiau šonuose, kur kaulai buvo sutvirtinti, matyti nelygumų“.

Berniukas trikampe galva

Po operacijos nebuvo didžiulių mėlynių ir užtinimų, kaip bijojo tėvai. Atsigavęs kūdikis puikiai matė. „Po operacijos tris dienas praleido reanimacijoje be mūsų, bet buvo apčiūčiuotas, apliūliuotas personalo, aprengtas, pamaitintas, žiūrėjo filmukus ir nieko nestokojo, nors, žinoma, streso prieš operacija visiems mums buvo daug“, – pasakojo vilnietė.

Kai kaukolės deformacija kaktoje – tai akivaizdu, tačiau „jei kitoje vietoje ne taip pasistebi ir tėvai gali neatkreipti dėmesio“. Marija bendrauja su šeima, auginančia 2-3 metukų berniuką trikampe galva. „Jis turi mišrų raidos sutrikimą, nors neaišku, ar tik dėl kaukolės deformacijos. Kai sužinojo, kad operuosime sūnų ir kad jau kompensuojamos priemonės, sakė, pažiūrės, kaip mums sekėsi ir gal ryšis operacijai jie”, – dalijosi DELFI pašnekovė.

Ar buvo sunku pasiryžti operacijai jai pačiai? Marijai pripažino, kad nelengva, tačiau labai palaikė vyras, šeimoje yra daktarų, kurie taip pat drąsino sakydami, kad tokiu atveju neoperuoti vaiko yra tėvų apsileidimas. „Buvo labai baisu, bet kai dabar pažiūriu į sūnų – tikrai vertėjo“, – neabejoja vilnietė.

Kas atsitinka kai per anksti sukaulėja kaukolės siūlės

Vilniaus universiteto Vaikų ligoninėje 9 mėnesių Marijos sūnui atlikta kaukolės korekcijos operacija – trisdešimt pirmoji tokia ligoninėje ir Lietuvoje.

Naujiena, jog VU Vaikų ligoninės, VU ligoninės Žalgirio klinikos bei Valstybinės ligonių kasos pastangomis ir Lietuvoje vaikai jau turi galimybę būti operuojami taikant tik besirezorbuojančias osteosintezės medžiagas bei pažangias technologijas, kurios apmokamos valstybės lėšomis.

Vaikų ligoninės operacinėje šias sudėtingas operacijas atlieka Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikos Burnos, veido ir žandikaulių chirurgijos centro vadovas doc. dr. Linas Zaleckas ir Vaikų ligoninės gydytojas neurochirurgas R. Raugalas su gydytojų komanda.

Pasak R. Raugalo, dėl per ankstyvo kaukolės siūlių sukaulėjimo, kaukolė negali normaliai augti, atsiranda įvairaus pobūdžio deformacijų.

Paprastai pirmieji kaukolės deformaciją pastebi tėvai, tačiau neretai net ir medikai ją priskiria paprastam, naujagimiams būdingam galvos „nugulėjimui“ ir klaidina tėvu teigdami, kad jokio gydymo nereikia.

Pasak doc. Lino Zalecko, laiku nepasikonsultavus su gydytojais ir nekoreguojant šių anomalijų, gali iškilti pavojus vaiko psichiniam vystymuisi, gali atsirasti regos nervo pakitimų dėl padidėjusio akispūdžio.

Linas Zaleckas

Nekoreguotos kaukolės smegeninės dalies augimo anomalijos daro įtaką ir veido augimui. Jis gali tapti asimetriškas, pakisti akių padėtis, kaktos forma, pakrypti nosis. Todėl labai svarbu, kad tokios kaukolės deformacijos būtų pastebėtos ar bent jau įtartos kiek galima anksčiau.

Kaip vaikai vystėsi ir gyveno, kai nebuvo atliekamos kaukolės korekcijos, DELFI klausė VU Vaikų ligoninės neurochirurgo R. Raugalo.

- Kažkaip prisitaikydavo, deformacijas kažkiek bandydavo maskuoti šukuosena. Su kolegomis nemažai esame kalbėję, kad ko gero dauguma šią patologiją turinčių žmonių patekdavo į globos namus, specialias įstaigas, turinčias uždaresnį režimą. Žodžiu, visuomenėje jų tarsi nebuvo ir problema neatrodė aktuali.

- Kaip taisomi kaukolės defektai?

- Operacijos metu pašalinama kaukolės skliauto kaulų dalis, reikalaujanti remodeliacijos, taip pat veido kaulai, kuriuos reikia pertvarkyti. Specialių instrumentų pagalba pakeitus tų kaulų kofigūraciją, jie dedami atgal ir, imituojant fiziologines kaukolės siūles, fiksuojami konstrukcijomis, kurios vėliau ištirpsta.

Operacijos metus daromas zigzago formos pjūvis nuo ausies iki ausies. Tipiniu atveju koreguojami kaukolės skliauto kaulai: momenkauliai, kaktikaulis, antakių lankas. Viskas pertvarkoma, sufiksuojama ir užsiuvama.

- Ar kinta veido bruožai?

- Keičiasi. Tėvams naujasis vaikas iš pradžių gali būti neįprastas. Kai kurių kaukolės deformacijų atveju, pvz., trigonocefalijos, būna ne tik trikampė galva, bet ir mažėja atstumas tarp akių, kurį operacijos metu tarp akiduobių galime šiek tiek padidinti. Taigi, veidas įgauna naujų bruožų.

Gydant skafocefaliją (lga, siaura kaukolė panaši į valtelę, o kakta ir pakaušis atsikišę - DELFI), galva trumpėja, platėja, kakta – apvalėja. Taip kad veido bruožai taip pat keičiasi.

- Kaip kito kaukolės deformacijų gydymas?

- Prieš keliasdešimt metų panašiais atvejais būdavo minimaliai keičiama kaukolės forma, atpalaiduojama kaukolės siūlė ir paliekama viskas savieigai, neva, organizmas augdamas ir keisdamasis viską sutvarkys.

Kitas etapas – osteosintezė (operacija, kurios metu sujungiami kaulai – DELFI) atleikama titano konstrukcijomis. Mes šias operacijas ir dabar kai kuriose situacijose atliekame. Tačiau po 8-9 mėnesių reikalinga antra operacija, kurios metu tos titaninės mikro plokštelės ir sraigtai pašalinami.

Pradėjus naudoti tirpstančias konstrukcijas, antroji operacija nebereikalinga.

- Ar ištirpusios tvirtinimo medžiagos nekenkia organizmui?

- Ne, nes tirpsta labai lėtai, per 8-9 mėnesius, ir pasišalina. Kaulai sugyja, ligos nebelieka.

- Kodėl svarbu taisyti kaukolės deformacijas?

- Visų pirma, tai kosmetinis defektas. Antra – didėja slėgis kaukolės viduje, dėl to gali trikti rega, motorinė raida.

Daryti tyrimai parodė, kad kaukolės deformacijos nulemti motorinės raidos sutrikimai vėliau sukelia socialinės adaptacijos problemas, žemesnis intelekto koeficientas gali trukdyti mokytis, dirbti.

Kiek tokių pacientų gali būti Lietuvoje, statistikos neturime. Tačiau darant paralelę su Skandinavijos šalimis, kur statistika žinoma, Lietuvoje turėtų būti 10-15 naujų atvejų per metus. Mūsų ligoninėje per metus išoperuojami 5-9 pacientai.
Kaukolės tiesinimo operacija

- Ar didelė rizika?

- Operacija – didelės apimties ir rizikos yra, nors iš 31 VU Vaikų ligoninėje operuoto paciento nė vienam nebuvo komplikacijų. Kita vertus, iš 31 paciento tik vienam per operaciją neprireikė kraujo perpylimo, bet mes tam būname pasirengę. Po tokių operacijų pacientai pakarščiuoja, kyla didesnių ar mažesnių problemėlių, tačiau jas pasirengę spręsti mūsų pediatrai.

Gydant šią patologiją pagrindinis momentas – būtent komandinis darbas: veido ir žandikaulių chirurgo su neurochirurgu, taip pat šią patologiją žinančių anesteziologų su intensyviosios terapijos gydytojais, pediatrais, visu slaugos personalu.

- Jeigu žmonėms kilo įtarimų, kad jų vaikams gali būti kaukolės deformacija, kur kreiptis, kad negaištų laiko klaidžiodami?

- Iš tiesų, Lietuvoje informacijos apie šią ligą ir gydymą dar stinga, tad žmonės neretai pasiklysta klaidžiodami po neurologų, vaikų ortopedų ir kitų sričių gydytojų kabinetus. Dažnai būna, kad galų gale iki mūsų atkeliauja susirinkę krūvas informacijos, kas daroma pasaulyje ir nustemba, kad tas pats įmanoma Lietuvoje.

Jei įtariama kaukolės deformacija, Vilniaus universiteto Vaikų ligoninės konsultacinėje poliklinikoje reikėtų registruotis neurochirurgo konsultacijai. Kitas kelias – kreiptis į Vilniaus universiteto Žalgirio kliniką, veido ir žandikaulių chirurgą doc. L. Zalecką. Taigi, tiesiausi keliai du – pas jį, arba pas mane.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)