Mokslininkai išsiaiškino, kad tiek pats actas, tiek pagrindinė jo sudedamoji dalis – acto rūgštis – pastebimai sušvelnina opinio kolito simptomus. Tokia išvada padaryta atlikus tyrimą su laboratorinėmis pelėmis.

Opinis kolitas – varginantis ir daug nemalonių patirčių suteikiantis lėtinis storosios žarnos uždegimas, pažeidžiantis jos sienelę, atsiveria skausmingos opos. Nors tikslios ligos priežastys nežinomos, ekspertai spėja, kad opinį kolitą gali sukelti tam tikros žarnyne gyvenančios bakterijos.

Mokslininkai iš Kinijos dabar teigia išsiaiškinę, kad pelės, kenčiančios nuo opinio kolito, kurioms buvo duodamas actas, pasijuto geriau – pastebėta, kad actas padidino gerųjų bakterijų kiekį jų žarnyne.

Tyrimo išvadose, kurios skelbiamos specializuotame leidinyje „Journal Of Agricultural And Food Chemistry“, taip pat teigiama, kad, pelėms taikant gydymą actu, sumažėjo kenksmingų baltymų kiekis.

Specialistai teigia, kad reikia atlikti daugiau tyrimų, kurie padėtų nustatyti, ar tokį pat teigiamą poveikį actas daro ir opiniu kolitu sergantiems žmonėms.

Skaičiuojama, kad vien Jungtinėje Karalystėje nuo opinio kolito kenčia apie 145 tūkst. žmonių, dažniausiai liga diagnozuojama 15-25 metų žmonėms.

Medikai griežtai įspėja nekeisti acto vartojimo įpročių, kol rezultatai nebus patvirtinti su žmonėmis ir įrodytas saugumas žmonių sveikatai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)