– Paprikos kaip agrokultūra auginamos jau 6 tūkst. metų. Jų tėvynė – Centrinė ir Pietų Amerika, kur paprikos auginamos kaip daugiametės kultūros. Europoje paprikos siejamos su Vengrija, o Segedo regionas, kur jų užauginama daugiausia, kartais dar vadinamas paprikų sostine. O kaip Jūs susidomėjote aitriosiomis paprikomis?

– Paprikas pradėjau auginti pamačiusi, kokios jos gražios, dekoratyvios. Dar sužinojau, kad aitrioji paprika įtraukta į Pasaulio sveikatos organizacijos gyvybiškai svarbių produktų dešimtuką.

– Kuo aitriosios paprikos naudingos?

– Paprikos turi labai daug kapsaicino – tai antibakterinė, malšinanti skausmą, mažinanti blogąjį cholesterolį ir nuo vėžio bei diabeto sauganti medžiaga. Aitriosiose paprikose gausu vitamino C – 100 g paprikos yra apie 143 mg vitamino C, kas atitinka 240 proc. dienos normos. Nemažai vitaminų A ir B.

Kas valgo paprastą aitriąją papriką, paprastai neserga skrandžio opos ligomis. Bet jei jau yra opa, valgyti nepatariama. Aitrioji paprika degina tik burnos gleivinę, bet nedegina skrandžio gleivinės.

– Vadinasi, užtektų paprastos paprikos? Tačiau Jūs auginate beveik pusšimtį įvairiausių rūšių.

– Auginu, nes jos labai gražios ir įdomios. Paprikų aštrumas matuojamas pagal Scoville`io skalę. Pati aštriausia paprika – „Trinidado skorpionas“, kuri turi 1,5 mln. karščio vienetų. O saldžioji paprika neturi nė vieno. „Trinidado skorpionas“ yra auginamas tik Trinidado saloje, o žmonės prie jo prieina su specialiais drabužiais ir kaukėmis. Iš jo gaminamos pipirinės dujos.

– O kokia įspūdingiausia Jūsų kolekcijos paprika?

– Stipriausia – „Red Savina“, ji turi apie 350 tūkst. karščio vienetų.

– Penkis kartus silpnesnė negu „Trinidado skorpionas“?

– Taip.

– Ar ją taip pat reikia skinti su pirštinėmis? Valgyti jau turbūt negalima?

– Valgyti galima, tik reikia nulupti odelę ir išvalyti sėklas, nes jos yra aštriausios. Apskritai siūlyčiau aitriąją papriką pjaustyti mūvint pirštines – pati kartą pjausčiau be pirštinių, o paskui visą naktį mirkiau rankas šalto vandens vonelėje, nes jos degė.

– Ar lengva auginti aitriąsias paprikas? Kokių sąlygų joms reikia?

– Aitriąsias paprikas galima auginti visus metus ant palangės, terasoje, balkone. Taigi nereikia net daržo. Visada pravartu turėti bent porą vazonėlių. Be to, jos labai gražios ir dekoratyvios.

– Nuo ko pradėti nusprendus jas auginti?

– Mėgėjams patarčiau rinktis ne pačias aštriausias. Tai būtų adžika, Cahalapo aitrioji paprika, Kajeno paprika.

Kur slypi aitriųjų paprikų ginklas

Kaip DELFI jau rašė anksčiau, aitriąsias paprikas valgo tik vienas žinduolis – žmogus.

„Žmonės į vakarų pusrutulį atklydo maždaug prieš 20 tūkst. metų, - sako Paulas Boslandas iš Naujosios Meksikos universiteto. – Jie atrado augalą, kuris sukelia skausmą. Nepaisant to, aitriosios paprikos vakarų pusrutulyje buvo sukultūrintos, nes žmonės aptiko jų naudą – manau, kad tai buvo jų medicininė paskirtis“.

Aitriųjų paprikų savybė tiek pasitarnauti, tiek kenkti sveikatai visuomet buvo būdinga šiam augalui, ir mokslininkai, gydytojai bei dietologai iki šiol nesutaria šiuo klausimu. Milžiniškas tyrimas, kuris 2015 m. vasarą pasirodė „The British Medical Journal“, liudija, kad mityba su daugybe prieskonių, įskaitant ir aitriąsias paprikas, vis dėl to yra naudinga sveikatai. Kinijos medicinos mokslų akademijos komanda kelis metus stebėjo beveik pusės milijono Kinijos gyventojų sveikatą. Jie nustatė, kad tų žmonių, kurie vieną ar du kartus per savaitę valgydavo aštrų maistą, mirtingumas buvo 10 proc. mažesnis negu tų, kurie aštriu maistu gardžiuodavosi rečiau negu vieną kartą per savaitę. Tų dalyvių, kurie aštriu maistu mėgaudavosi dar dažniau – šešis ar septynis kartus per savaitę – mirtingumo rizika buvo dar mažesnė. Aitriosios paprikos buvo dažniausiai tyrimo dalyvių vartojamas prieskonis. Tiems žmonėms, kurie valgydavo šviežias aitriąsias paprikas, buvo būdinga mažesnė mirties nuo vėžio, koronarinių širdies ligų ar diabeto tikimybė.

Perpjaukite aitriąją papriką išilgai ir viduje išvysite geltonos spalvos placentą primenančius ruoželius, kurie laiko sėklytes vaisiaus viduje. Daugumoje aitriųjų paprikų rūšių būtent juose kaupiasi slaptasis aitriųjų paprikų ginklas – kapsaicinas. Jis mažina nutukimo riziką, turi antibakterinių ypatybių, saugo nuo diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio. Aitriosios paprikos taip pat mažina kraujospūdį, slopina uždegimus.