Kovojama dėl dar 8 pacientų gyvybės

Kauno klinikos informuoja, kad iš aštuonių dėl kvėpavimo funkcijos nepakankamumo Intensyviosios terapijos klinikoje gydomų pacientų šešiems patvirtintas A tipo gripo virusas.

„Jie gydomi Intensyviosios terapijos klinikoje, jų būklė sunki. 6-iems jau virusologinis tyrimas patvirtinino ligos sukėlėją, kitiems tyrimų atsakymas neigiamas arba bus kartojama“, - informavo Kauno klinikų Viešosios komunikacijos tarnybos vadovė Milda Dambrauskienė.

Kauno klinikų Intensyviosios terapijos klinikos vadovas Vidas Pilvinis DELFI sakė, kad vien tai, kad sunkios būklės pacientai guli intensyviosios terapijos skyriuje, leidžia sakyti, kad visi jie – itin sunkios, gyvybei pavojingos būklės.

„Visiems būdinga tai, kad jie kenčia nuo A tipo viruso sukeltų komplikacijų. Pacientai atvyko iš Marijampolės, Vilkaviškio, Lazdijų, Kauno miesto. Jie jau periferinėse ligoninėse turėjo kvėpavimo nepakankamumą, visiems skirta dirbtinė plaučių ventiliacija“, - pasakojo specialistas.

Gydytojo teigimu, pats jauniausias pacientas 40-ies metų, vyriausias – 65 metų amžiaus.

„Pirmasis pacientas atvyko prieš 9 paras, paskutinioji pacientė atvyko praėjusią parą. Šią parą apie naujus atvejus mūsų kolegos kitose ligoninėse mums nepranešė“, - sakė V. Pilvinis.

Kiaulių gripas

Sekmadienį gripas pasiglemžė medikės gyvybę

Kauno visuomenės sveikatos centras informuoja, kad 2016-02-07 pirmąjį įtariamą mirties nuo gripo atvejį Kaune – 56 m. amžiaus moteris, sirgusi arterine hipertenzija, peršalimo ligos simptomus jautusi ir negalavusi apie savaitę, tačiau medicininės pagalbos kreipėsi praeitą penktadienį. Židinio epidemiologinis tyrimas tęsiamas.

Kasmet nuo gripo sukeltų komplikacijų pasaulyje miršta apie 1 milijoną žmonių. Pagal statistiką, kiekvienam iš 2000 susirgimų tenka viena mirtis. Pavyzdžiui, 2010 - 2011 m. Lietuvoje nuo gripo mirė 21 žmogus. Visi mirusieji nebuvo pasiskiepiję nuo gripo.

ELTA informuoja, kad galimai dėl gripo Kauno klinikose mirė Kauno klinikinės ligoninės slaugytoja. Kauno klinikinė ligoninė patvirtina, jog šiomis dienomis vienoje Lietuvos gydymo įstaigų mirė darbuotoja, tačiau apie mirties priežastį gydymo įstaiga kol kas nėra gavusi informacijos.

„Administracija darbuotojos artimiesiems jau yra išreiškusi gilią užuojautą. Ligoninė, gerbdama velionės atminimą, taip pat artimųjų norą neskelbti informacijos, atkreipia dėmesį, kad vadovaujantis LR Pacientų teisių ir žalos sveikatos atlyginimo įstatymu (8 straipsnis), „visa informacija apie paciento buvimą sveikatos priežiūros įstaigoje, gydymą, sveikatos būklę, diagnozę, prognozes ir gydymą, taip pat visa kita asmeninio pobūdžio informacija apie pacientą turi būti laikoma konfidencialia ir po paciento mirties“. LR Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymas asmens duomenis, susijusius su asmens sveikata priskiria „ypatingiems asmens duomenims“, - DELFI pranešė ligoninės atstovas Gediminas Stanišauskas.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę buvo paguldyta 300 asmenų. Iš jų – 216 vaikų. 27 iš hospitalizuotų asmenų paguldyti į intensyviosios terapijos skyrių. Iš viso hospitalizuota dešimt nėščių moterų. Daugiausiai asmenų į ligoninę dėl gripo buvo paguldyta Vilniaus, Kauno, Klaipėdos apskrityse.

ULAC vadovas DELFI patvirtinto, kad su gripu šiuo metu siejamos dvi mirtys - vienas atvejis jau patvirtintas Vilniuje, o dėl kaunietės mirties priežasties dar yra aiškinamasi.

Epidemija apėmė didelę Lietuvos teritoriją

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, gripo epidemija šiandien (antradienį) paskelbta Marijampolės mieste, Prienų ir Šakių rajonuose. Iš viso gripo epidemiją jau paskelbė devyniolika šalies savivaldybių.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai primena, kad skirtingai nuo peršalimo, gripui būdinga staigi ligos pradžia, aukšta temperatūra, raumenų skausmai.

Kitaip nei peršalimo virusai, gripas gali sukelti komplikacijų, pavojingų gyvybei. Komplikacijos dažniau kyla vyresnio amžiaus žmonėms ir tiems, kurie sega lėtinėmis ligomis.

Pati efektyviausia priemonė, apsauganti nuo gripo ir jo komplikacijų yra skiepai. Taip pat patariama vengti masinio susibūrimo vietų ir sąlyčio su sergančiais asmenimis, jei įmanoma, atidėti renginius, taip pat dažnai plauti rankas, o susirgus gydytis namuose ir neiti į mokyklą ar darbą.

ULAC medikai primena, kad sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atvejų /10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų.

Kam itin saugotis

Gripo epidemijos metu ypatingą dėmesį į savo sveikatos būklę ir gripo prevencines priemones turėtų asmenys, sergantys lėtinėmis (širdies kraujagyslių, plaučių ligomis, bronchine astma, metabolinėmis, inkstų ligomis, cukriniu diabetu, asmenims, kuriems yra imunodeficitinė būklė) ligomi, vyresni nei 65 m. asmenys, nėščiosios bei sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai.

Šių grupių asmenų imuninė sistema nėra tokia pajėgi kaip likusios populiacijos dalies, todėl stebima didesnė rizika susirgti gripu, labiau tikėtina, kad išsivystys gripo komplikacijos, tarp kurių net mirtis. Sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai turi didesnę tikimybę susidurti su gripu sergančiais asmenimis, patys užsikrėsti bei užkrėsti kitus.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (132)