Atliktas tyrimas rodo, kad žaliosios citrinos ir jose esantys eteriniai aliejai pasižymi gydomosiomis savybėmis ir gali būti naudojamos kaip natūrali priemonė gydyti daugybę negalavimų, pradedant odos problemomis ir baigiant inkstų akmenlige. Štai keli ganėtinai netikėti šio citrusinio vaisiaus panaudojimo būdai, rašo yahoo.com.

Odos skaistumui

Remiantis tyrimo, kuriame apžvelgtos 19 ekstraktų gydomosios savybės, rezultatais, žaliųjų citrinų eterinis aliejus pasižymi itin reikšmingomis antibakterinėmis savybėmis. Taigi šiuo aliejumi rekomenduojama tepti kūno ir veido odą, jei vargina aknė ar raudonis. Vis dėlto rekomenduojama vengti šviežiai spaustų žaliųjų citrinų sulčių, nes šios yra pernelyg rūgščios, todėl gali nudeginti odą.

Sveikai širdžiai

Su daug cholesterolio turinčiu maistu šertais triušiais atliktas tyrimas parodė, kad šviežiai spaustos žaliųjų citrinų sultys ir šių citrusinių vaisių žievelės mažina riebalų sankaupas arterijose. Nors nėra jokių įrodymų, kad toks pat poveikis būtų fiksuojamas ir žmonių atveju, vis dėlto žaliosios citrinos skiltele paskanintas gėrimas ar šių vaisių sultimis pašlakstyta žuvis pamalonins ne tik skonio receptorius, bet ir galimai bus naudinga sveikatai, jei jūsų kraujyje cholesterolio kiekis didesnis nei rekomenduojama.

Širdies smūgio rizikai mažinti

Amerikos širdies ligų asociacijos atliktas tyrimas parodė, kad daug citrusinių vaisių vartojančių moterų rizika dėl susidariusių kraujo krešulių patirti širdies smūgį 19 proc. mažesnė. Vis dėlto tyrimo autoriai įspėja nepadauginti citrusinių vaisių sulčių, nes apelsinų ir greipfrutų sultyse, kurių gausu prekybos centruose, daug cukraus. Vitoje to siūloma rinktis žaliąsias citrinas ir šių vaisių žievelę, nes taip išvengsite papildomų kalorijų.

Pagalba virškinimui

Citrusiniuose vaisiuose esantys flavonoidai (antioksidantai) gali padėti sprendžiant virškinimo problemas, būtent todėl karšto vandens gėrimas su žaliąją citrina ir medumi toks populiarus, ne ką tenusileidžiantis džinui su toniku.

Apsauga nuo inkstų akmenligės

Remiantis „The National Kidney Foundation“ pateikiama informacija, žaliosiose citrinose esantys natūralūs citratai apsaugo nuo inkstų akmenligės ne ką prasčiau nei kalio citratas, kuriuo paprastai gydoma lėtinė inkstų akmenligė. Taigi rekomenduojama papildyti įprastinį gydymą gėrimu iš vandens ir žaliųjų citrinų (be cukraus).

Apsauga nuo pleiskanų ir salmoneliozės

Kafiro žalioji citrina – mums kur kas labiau įprastos žaliosios citrinos pusseserė, auganti teritorijoje nuo Indijos iki Pietryčių Azijos. Šiose vietovėse vaisius nuo seno naudojamas tradicinėje medicinoje įvairiems negalavimams gydyti. Šiais laikais taip pat pripažįstama, kad Kafiro žalioji citrina turi svarbių antimikrobinių savybių. Įdomu tai, kad žaliųjų citrinų eterinis aliejus stabdo pleiskanas sukeliančių bakterijų dauginimąsi, o taip pat ir padeda kovoti su salmoneliozę sukeliančiomis bakterijomis.

Apsauga nuo choleros

Vakarų Afrikoje cholera siejama su apsinuodijimu maistu. Mokslininkai nustatė, kad ruošdami maistą su žaliųjų citrinų sultimis užkirsite kelią cholerą sukeliančių bakterijų dauginimuisi. Tai susiję su itin dideliu šio produkto rūgštingumu. Vanduo su žaliųjų citrinų sultimis pasižymi tokiomis pat savybėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)