Nors ir sunku patikėti, Marytė Kumetienė šiemet švęs 87-ąjį gimtadienį. Garbaus amžiaus moteris tikina jau gavusi geriausią dovaną – sėkmingą operaciją, kurios metu sunaikintas jos inkstą pasiglemžęs vėžys.

„Nebegalėjau tverti skausmų – vis dešinį šoną diegė. Tokio amžiaus jau esu, kai vis kažkas negerai, iš poliklinikų nebeišlendu. Kita bėda – šlapimo nelaikymas. Labai brangios priemonės, sunku. Todėl spalį nuėjau pas šeimos gydytoją, apžiūrėjo, padarė tyrimus. Inkste rado pirmos stadijos piktybinį auglį. Nuo to laiko gulėjau vienoje, kitoje ligoninėje“, - pasakojo vilnietė, šiuo metu dar gulinti Vilniaus klinikinėje ligoninėje.

Už laiku aptiktą diagnozę ji dėkoja savo gydytojui.

„Tik papuolusi į daktaro Mariaus Anglickio rankas, sužinojau diagnozę. Jei ne jis, nežinia, kas man būtų buvę. Ne kiekvienas tiek stengiasi dėl seno žmogaus. Esu palaidojusi visus savo vaikus, atrodytų, kas čia mane belaiko. Tik gydytojo dėmesys mane vėl pastatė ant kojų. Nežinau, kiek begyvensiu, bet tuos metus norisi būti kuo sveikesnei“, - atviravo guvi pašnekovė.

Marytė gyvena viena – nei vaikų, nei marčių nėra, tad savimi tenka rūpintis pačiai. O sveikata tokiame amžiuje – ne pati geriausia.

„Turiu širdies stimuliatorių, kraujotaka sutrikusi. Turėjau jau tris insultus. Anksčiau ir ranka buvo susukta, bet atsigavau visiškai. Tai kaip jie gali mane operuoti? Atsigulčiau ant stalo ir nebepabusčiau“, - tikino moteris.

Todėl 86-erių vilnietei vienai pirmųjų šalyje buvo atlikta labai inovatyvi ir minimaliai invazinė operacija - abliacija mikrobangomis.

„Prieš operaciją man norėjo papasakoti, kaip viskas vyks – sakau, ne, ačiū – čia gydytojui aktuali infromacija, o ne man. Nenoriu žinoti detalių, man svarbiausia tik pasveikti“, - sakė Marytė.

Panašu, kad šis noras tikrai išsipildys, nes moteris jaučiasi išties gerai. Prie to veikiausiai prisideda ir neblėstantis jos optimizmas.

„Nebeturiu savo amžiaus draugių jau. O ir jaunesnės labai daug serga. Ateina pas mane į svečius ir sako – o, mano strėnos, o mano nugara ar širdis. Visąlaik atšaunu, kad aš ne gydytoja, ligų neišgydysiu. Reikia kuo mažiau ta neigiama informacija dalintis.

Kiekvieną dieną dėkoju Dievui už tai, kad jis man davė tokį charakterį. Man visada gerai. Pensija labai maža, bet kai būna striuka – galiu ir vandenį su duona valgyti. Ir vaikus mokiau, kad reikia gyventi pagal galimybes, o ne pagal norus. Kai taip darysite, tada ir norai išsipildo“, - patarė senolė.

Planuose – taip operuoti ir jaunesnius pacientus

M. Kumetienę operavęs gydytojas urologas Marius Anglickis pasakojo, kad standartinė inksto šalinimo operacija, esant onkologiniam susirgimui, dažniausiai yra atvira – daromas didelis, iki 40 centimetrų pjūvis, tada pašalinamas visas inkstas arba jo dalis. Po operacijos neretai prireikia ir kraujo perpylimo, o pats ligonis dar porą dienų negali vaikščioti dėl didelio skausmo, ligoninėje tenka prabūti savaitę ir ilgiau. Tačiau šįkart buvo taikytas visiškai kitoks gydymas.

„Mes vieni pirmųjų Lietuvoje atlikome mikrobangų abliaciją. Tai - minimaliai invazyvi procedūra. Tai procedūra, kai kontroliuojant echoskopu į auglį įvedama speciali viena arba dvi adatos (priklausomai nuo tumoro dydžio), jos prijungiamos prie specialaus mikrobangų generatoriaus ir, parinkus reikiamo dydžio energiją bei trukmę, auglys sunaikinamas. Adatos sukurtas mikrobangų laukas „užverda“ molekules aukštoje temperatūroje ir jos „išgaruoja“, molekulės koaguliuojamos. Procedūra užtrunka iki 15 minučių, pjūvis apie 2 cm, nėra kraujavimo ir didelio pooperacinio skausmo. Po operacijos ligonis jau gali vaikščioti ir kitą dieną jį galima išrašyti iš ligoninės“, - pasakojo M. Anglickis.

Labai svarbu ir tai, kad nereikalinga bendrinės nejautros ir kad šiuo metodu atliekama operacija daug trumpesnė už kitas panašaus tipo minimaliai invazyvias operacijas (krioterapiją, radiodažnuminę termoabliaciją).

Akimirkos iš operacijos

Gydytojo teigimu, dauguma tyrimų rodo, kad taip operuojant onkologinius navikus, rezultatai labai panašūs į įprastai taikomų invazyvių operacijų rodiklius.

„Vakar kaip tik buvo atėjusi pirmoji pacientė, kuriai prieš metus atlikome abliaciją mikrobangomis. Pacientė – miela, sveika senučiukė, kurią kitoje ligoninėje buvo atsisakę operuoti. Mes nepasidavėme ir ji šiandien vaikšto sveika ir laiminga.

Kadangi operacijos būdas labai modernus, dar nėra ilgalaikių duomenų, ar vėžys atsinaujina, pavyzdžiui, po 20 metų. Nors dabar taip operuojame tik vyresnio amžiaus žmones, kuriems nėra daug alternatyvų, manau, kad ateityje galėsime šį būdą taikyti ir jauniems pacientams“, - vylėsi Vilniaus klinikinės ligoninės specialistas.

Pacientei M. Kumetienei buvo sėkmingai išoperuotas pirmos stadijos inkstų vėžys, tačiau, gydytojo teigimu, su daugiau „antenų“ galima sunaikinti ir labiau pažengusį naviką.

„Šiai pacientei pakako vienos adatos, vieno pjūvio, mat jos navikas siekė 3,5 centimetro. Chemoterapija ar kitas gydymas jai nereikalingas, pacientę tiesiog reikės stebėti, įsitikinti, kad onkologinių ląstelių neliko. Abliacija mikrobangomis - vienas naujausių inkstų vėžio gydymo metodų. Pacientei turint daug gretutinių ligų atvira operacija būtų susijusi su itin didele rizika. Paprastai tokiu atveju atsisakoma operuoti. Labai džiaugiuosi ligoninės vadovybės sprendimu taikyti inovatyvius gydymo metodus“, - sakė M. Anglickis.

Šiemet ketinama atlikti dar 10 tokių operacijų.

Dažniausiai inkstų vėžys diagnozuojamas 50-70 metų žmonės. Vyrai inkstų vėžiu serga dažniau nei moterys. Lietuvoje kasmet nustatoma beveik 700 naujų inkstų vėžio atvejų.

Daugelis simptomų yra nespecifiniai ir gali būti susiję su nevėžiniais inkstų ar šlapimo takų sutrikimais. Daugeliu atvejų inkstų vėžys nesukelia skausmo, kol netampa pažengusiu.

Tik esant jau nemažam navikui, atsiranda šono, pašonės skausmas, galima naviką užčiuopti pilve, matomas kraujas šlapime. Vienintelis inksto naviko požymis gali būti nepaaiškinamas karščiavimas. Ligoniai dažnai skundžiasi nuovargiu, kūno masės mažėjimu, dažnai būna padidėjęs arterinis kraujospūdis, pilnakraujystė (padaugėja kraujyje eritrocitų, hemoglobino). Jei vyrams kairiojo inksto navikas perauga į lytinę veną, atsiranda varikocelė (išsiplėtusios sėklidės ir sėklinio virželio venos), kuri ligoniui gulint neišnyksta. Čiuopiamas darinys pilve – tai gana vėlyvas simptomas, kai navikas jau būna gana didelis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)