Labiausiai mūsų akims kenkiantys veiksniai, be abejonės – išmanieji įrenginiai, kuriais mes dirbame kasdien, rašoma pranešime spaudai. Ilgas žiūrėjimas į kompiuterio monitorių, planšetinio kompiuterio ar telefono ekraną – sutrikdo akių drėgmę dėl suretėjusio mirksėjimo, tad jas peršti, akys sausėja, ašaroja. Šaltuoju metų laiku mūsų akis veikia šildomų patalpų sausas oras, vasarą – kondicionieriai. Be abejonės, akims kenkia ir netinkama mityba, miego trūkumas. Dėl visų minėtų priežasčių galime pajusti simptomus, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį.

Ką apie mūsų sveikatą pasako akys?

Paraudusios akys gali įspėti, kad akims trūksta drėgmės, paraudimą gali sukelti ir uždegimas ar alergija, kraujagyslės išryškėja esant aukštam kraujo spaudimui.

Sausos akys įspėja apie hormoninius sutrikimus, skydliaukės ligas, tai gali būti ir ilgo darbo kompiuteriu pasekmė. Akių sausumu dažniau skundžiasi vyresnio amžiaus žmonės.
Ašarojančios akys – dažniausiai sausų akių sindromo priežastis, ašarojimą gali sukelti ir uždegimas, ašarų latakų nepraeinamumas, peršalimo ligos.

Jausmas, kad akys lyg „smėlio pripiltos“ – rodo akių nuovargį ar infekciją, sausų akių sindromą.
„Optikos pasaulio“ akių priežiūros specialistės Lilijos Rudienės teigimu, jei dažnai jaučiate akių nuovargį, vertėtų atkreipti dėmesį, ar nėra papildomų simptomų: paraudimo, akių sausumo, blyksnių, staigaus regėjimo pablogėjimo, kuris gali būti tiek trumpalaikis nuovargis, tiek ilgalaikė pasekmė. Pajutus šiuos simptomus, reikėtų nedelsiant kreiptis į specialistą, mat jie gali pranašauti sunkią ligą.

Dažniausios akių ligos:

Katarakta – akies lęšiukas laikui bėgant drumstėja, kai kuriais atvejais genetinis polinkis gali nulemti kataraktą ir jaunesniems žmonėms. Kataraktos vystymąsi lemia ir sulėtėjusi medžiagų apykaita bei ultravioletiniai spinduliai.

Glaukoma atsiranda padidėjus akių spaudimui, jos negydant, liga gali sukelti negrįžtamą aklumą. Glaukomos vystymuisi įtaką turi paveldimumas, cukrinis diabetas, trumparegystė, traumos, todėl labai svarbu laiku nustatyti šią ligą ir pradėti ją gydyti.

Sausų akių sindromas, atsiranda dėl ašarų sutrikimo, žmonėms, kurie daug dirba kompiuteriais, daug lemia aplinka – karštas oras, dulkės. Pacientai skundžiasi nuolatiniu akių sudirgimu, perštėjimu, deginimu, sausumo jausmu. Sunkiais atvejais šie simptomai vargina nuolat, lengvesniais – gali pasireikšti atsibudus ryte ar po įtempto darbo ypač sausoje aplinkoje.

Konjunktyvitas - bakterijų sukeltas junginės uždegimas, kuriam būdingas junginės kraujagyslių išsiplėtimas. Pacientai skundžiasi ašarojimu, svetimkūnio jutimu, deginimu, akių paraudimu.

Lilija Rudienė atkreipia dėmesį, kad tam, jog būtų nustatyta liga, būtina specialisto konsultacija. Visų šių ligų galima išvengti periodiškai profilaktiškai apsilankant pas akių priežiūros specialistą ir nenumojant ranka į nei vieną akių siunčiamą signalą.

Mirksėjimas – ne vienintelė profilaktika

Kad akys nevargtų, būtina pasirūpinti geru apšvietimu bei taisyklinga laikysena, laikytis svarbiausių akių priežiūros principų: saugoti akis nuo UV spindulių, daryti pertraukas dirbant kompiuteriu, drėkinti akis lašais, įsigyti akinius su apsauga, kurie mažina akių nuovargį ir sumažina (arba neutralizuoja) ekranų skleidžiamą šviesą.

Kadangi akims kenksmingi ir ultravioletiniai spinduliai, rekomenduojami akiniai nuo saulės su 100 proc. apsauga ne tik vasarą, bet ir žiemą. Pašnekovė pabrėžia, kad dažnai besinaudojantiems išmaniosiomis technologijomis akis padėtų apsaugoti akiniai su apsauga nuo žalingos mėlynos šviesos, kurią skleidžia šiuolaikiniai telefonai ir kiti ekranai. Šie akiniai rekomenduojami ne tik žmonėms, kuriems reikalinga akių korekcija, bet ir gerai matantiems. Nenešiojantiems akinių vertėtų pasigaminti apsauginius akinius be dioptrijų.

„Pasak L. Rudienės, rekomenduojama ir profilaktiškai pasitikrinti akis, juk dažniausiai per itin aktyvų gyvenimo būdą, nespėjame tinkamai pasirūpinti savo akimis ir galime nepastebėti pavojingų ligos simptomų. Regėjimo patikrinimo metu, kurį gali atlikti ne tik gydytojas oftalmologas, bet ir optometrijos specialistas (optometrininkas), dažniausiai užtenka regos aštrumo nustatymo tam, kad akių priežiūros specialistas pamatytų, ar akys nepasilpnėjo, ir jei reikia, parinktų tinkamą optinę korekciją. Išsamų akių tyrimą užtenka atlikti kartą per metus, o korekciją kas pusę metų“

Pašnekovės teigimu, labai svarbu stebėti ir vaikučių akių sveikatos būklę, juk mažieji pastaruoju metu išmaniaisiais įrenginiais naudojasi taip pat dažnai kaip ir jų tėvai, tad vaikų akių profilaktinę apžiūrą rekomenduojama atlikti kartą ar du kartus per metus. Vaikams dažniausiai tikrinant regėjimą plečiami vyzdžiai ir apžiūrimas akių dugnas.

Kad apsisaugotume nuo sunkių akių ligų ar regėjimo sutrikimų, tereikia šiek tiek dėmesio sau – atidumo pirmiesiems pavojaus signalams ir profilaktikos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją