Prezidentė per televiziją pranešė, kad šeštadienį bus surengta nacionalinė mobilizacijos diena, kurios metu tūkstančiai karių ir valstybės tarnautojų naikins namuose ir įstaigose uodus.

D. Rusef sakė, kad dauguma uodų veisiasi žmonių namuose ar netoli jų.

Virusas plinta Pietų Amerikoje, o perduodamas savo kūdikiams nėščių moterų - sukelia mikrocefaliją (mažagalvystę): kūdikiai gimsta su per maža galva, todėl dažai yra psichiškai neįgalūs ir kenčia dėl neurologinių sutrikimų. Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) ligą jau paskelbė pasauline visuomenės sveikatos problema.

Pasak prezidentės, kovai su Aedes aegypti rūšies uodais skirta didelė dalis federalinių lėšų, nes ši kova „negali būti pralaimėta“.

„Visi privalome dalyvauti šiame mūšyje. Reikalinga visų žmonių pagalba ir gera valia. Bendradarbiaukite, mobilizuokite savo šeimas ir bendruomenes. Kol dar nėra išrasta vakcina nuo Zikos viruso, vienintelis veiksmingas būdas užkirsti kelią ligai - nuožmi kova su uodais“, - sakė D. Rusef.

Prezidentė taip pat perdavė paguodos žinutę esamoms ir būsimoms motinoms: „Mes darysime viską, ką galime, kad apsaugotume jus, ir suteiktume pagalbą mikrocefalijos paveiktiems kūdikiams ir jų šeimoms“.