Ligos kontrolės ir prevencijos centrai patvirtino, kad pacientė gyvena Dalase, Teksaso valstijoje.

Manoma, kad moteris užsikrėtė per lytinius santykius, grįžusi iš šalies, kur ši liga paplitusi.

Teigiama, kad šis atradimas labai svarbus, jeigu liga perduodama ne tik įkandus uodams, bet ir lytiniu keliu.

DELFI primena, kad Zikos virusas pirmiausia yra pavojingas nėščiosioms, nes, kaip manoma, gali sukelti apsigimimus – dėl jo nenormaliai sulėtėja vaisiaus galvos vystymasis. Daugiausia tokių apsigimimų užfiksuota Brazilijoje. Ekspertai sako, kad kol kas per anksti atsakyti, ar Zikos virusas tikrai lemia tokius apsigimimus, tačiau, pavyzdžiui, Salvadoro vyriausybė moterims patarė iki 2018 m., kai, tikimasi, virusas bus sukontroliuotas, neplanuoti nėštumo. Paskutinę sausio savaitę, PSO pateikus prognozes apie viruso plitimą, sudaryta speciali grupė kovai su šiuo virusu.

Zika virusas TOP faktai

Kol atsiras vakcina, praeis daug laiko

Suaugusiesiems Zikos virusas nėra toks pavojingas, kaip, pavyzdžiui, maliarija. Tačiau medikams kelia nerimą, kad jis gali išplisti ir į kitus žemynus. Atsirado spėjimų, kad virusą gali pernešti ne tik uodai, bet juo užsikrėsti galima ir lytiškai santykiaujant. Daug diskusijų sukėlė ir tai, kad labiausiai viruso paliesta Brazilija ruošiasi olimpinėms žaidynėms, kurios sutrauks šimtus tūkstančių sporto gerbėjų. Nedideliu karščiavimu, bėrimu, išskirtiniais atvejais paralyžiumi pasireiškiantis Zikos virusas tapo tikru galvos skausmu medikams. Iki šiol jam netaikytas joks specialus gydymas.

Dabar vis dažniau kalbama, kad būtina sukurti vakciną. PSO generalinio sekretoriaus asistentas daktaras Bruce`as Aylwardas sako, kad tam gali prireikti metų ir daugiau.

„Problema ta, kad virusas dar gerai neištirtas ir tam reikia geresnės diagnozės. Žinoma, virusas bus ištirtas greičiau nei per metus, taip pat svarstoma, kaip galima sukontroliuoti viruso pernešėją. Tačiau tai labai sudėtinga – jei tai būtų paprasta, tas būtų buvę padaryta dar anksčiau, kai paplito Dengės ar Čikungunijos virusai“, – tvirtina B. Aylwardas. Kritikos dėl pavėluotos reakcijos į mirtiną Ebolos protrūkį anksčiau sulaukusi PSO šį kartą, atrodo, ėmėsi rimtų ir reikalingų priemonių Zikos virusui ištirti ir sustabdyti. Organizacija atkreipia dėmesį, kad ji jokiu būdu nenori sukelti panikos. Kol nėra aiškių įrodymų, kad virusas gali sutrukdyti vaisiaus vystymąsi, sveikatos apsaugos pareigūnai teigia, kad nereikėtų piešti pernelyg juodo vaizdo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (127)